Кафе и кофеин

Кофеинът, теофилинът и теоброминът, известни с общото имеметилксантини, се срещат в много растения, които виреят в Африка и Южна Америка. Сред продуктите, които ги съдържат, на най-голяма популярност се радват кафето, чаят, какаото и шоколадът, но освен тях в много страни широко се употребяват местните им еквиваленти, приготвени от други растения, които също съдържат кофеин. За разлика от другите по-силни възбуждали средства, почти навсякъде по света те се смятат за легални и безопасни удоволствия и заради сравнението с останалите вещества, описани в тази книга, би било интересно и поучително да се проследи историята на употребата им.

Кафе -една интересна арабска история

Кафе и кофеинЗърната на кафето изглежда за пръв път за изпечени в Етиопия. Някой може да е запалил зърно кафе и да е усетил, че мирише добре. Оттогава се добавя гореща вода, за да се получи черно кафе. Арабите първи внасят кафето в Европа, около 1600 г. Една от входните точки на Виена. Станало е по време на обсада на Виена от арабски султанКойто бил изпратил огромна армия, за да завладее запада. Той стигнал до вратите на Виена и я обсадил. Щял да завладее града. Цяла Европа била в критично положение. Чудели се кого да изпратят, за да повика подкрепления.

Полякът Франс Джордж Колшитски бил живял в арабските земи, затова го облекли, като арабин и той се промъкнал през      обръча, за да съобщи на френските войници, че се нуждаят от помощ. Французите дошли, зразили обсадата и арабите побягнали. В бягството си изоставили торбите с кафе. Не знаели какво е това и смятали да го изгорят. Колшитски се намесил: „това е кафе, аз ще го взема”.  Той отваря първото кафене във Виена – „Синята бутилка”.  Виенчани променят начина, по който се приготвя кафето. Те не харесвали утайката на дъното, затова го филтрирали. Не им харесвал суровия вкус на кафето. Затова добавили мляко. И така някой от нас го пият днес.

Днес пиенето на кафе е издигнато до гастрономско изживяване. Тук са два от най-големите носове в цялата страна. Много хора все още купуват кафе в кутии и го приготвят просто като добавка. Но днес много хора искат кафето им не просто да е добро, но и отлично! Някой казва в този момент „Искам най-скъпото кафе”, и обикновено кафе без овкусител. Често хората поръчват кафе навсякъде. Но когато го видят те не искат да го пият. Защото има вкус на мръсна вода. В САЩ около 80% от населението пие кафе редовно. 15% всеки ден. Американците харчат 10 милиарда долара годишно за качествено кафе. КАФЕТО Е ПОВЕЧЕ ОТ НАПИТКА!

Кафе и кофеинРодина на кафееното дърво изглежда е Етиопия; някъде между 12 и 15 в. то попаднало в Арабия, откъдето употребата му се разпространила по целия свят. Независимо от това, че Коранът строго забранява всички възбуждащи напитки, именно арабската култура е допринесла за неговата популярност. Съществуват много легенди за това, как са били открити свойствата на кафето. Според една от тях заслугата принадлежи на козите на един мюсюлмански манастир в Йемен. Дервишите забелязали, че след като яли от листата на едно дърво, манастирските кози започнали весело и безгрижно да подскачат и играят като малки яренца. Скоро напитката от листата на това дърво станала любима на отшелниците, които я пиели за проясняване на мисълта и за да не заспиват по време на дългите нощни бдения.
От Южна Арабия кафето проникнало в целия и ислямски свят, но в началото то срещнало силна съпротива от страна на религиозните среди. В 1511 г. в Мека бил свикан събор на мюсюлманските теолози, който постановил, че пророкът Мохамед, когато е говорил за забраната да се употребяват опияняващи напитки, е имал пред вид не само алкохола, но и всичко останало, което тепърва ще се появи на бял свят. Един средновековен арабски автор описва развихрилата се борба срещу новия порок по начин, който удивително напомня на днешните методи за борба с наркотиците: "Продажбата на кафе бе забранена. Съдовете, използувани за приготвяне на напитката... бяха разбити на парчета. Търговците на кафе бяха бити с тояги и трябваше да преживеят всякакви други притеснения, без да получат никакво извинение; те бяха наказвани с конфискация на цялото им състояние. Зърната на растението ... бяха многократно предадени на огъня и на много места хората, които ги употребяваха ... бяха жестоко бити." В Турция султанът издал указ, който гласял: "Най великият, най прочутият и най-могъщият в света владетел и господар, халиф и падишах Мурад IV, господар на света, взе мъдро решение да затвори всички кафенета. От тази вечер нито едно кафене няма да работи, Няма да се продава тази язва, този стълб от шатрата на пиянството и разврата. Нека не се намери разумен човек, който да не се вслуша в заповедта, защото отсичането на главата му ще е най-малкото наказание." Султанът не се шегувал и още през първата нощ заловил и обезглавил 146 нарушители. Постепенно, обаче, започнало брожение и нощем борците за легализация на кафето лепели позиви по стените; един от тях е достигнал до нас: "Свирепи султане, преди да поставиш извън закона арапина (кафето), разпръсни, тиранино, парите, които се трупат от кръвта, която проливат палачите ти всеки ден, бунтувайки угнетените ни души." В края на краищата, след като конфискувал имотите на жертвите, султанът великодушно отменил забраната.
Независимо, че някои  лекари в Европа го използували като лекарство, първоначално там не обръщали особено внимание на кафето; смятало се, че "кафето е безполезно, тъй като не става нито за храна, нито за пиянство", а някои критици направо твърдели, че то намалява половите способности и го обявили за "напитката на евнусите". В Англия кафето започнало да се рекламира широко от откривателя на кръвообращението д-р Уилям Харви, който изтъквал неговите терапевтични свойства; още Харви и неговите ученици препоръчвали кафето като средство за изтрезняване. Първото кафене в Англия отворило врати в 1650 г. и скоро го последвали други. Кафенетата бързо се превърнали в интелектуални клубове, а кафето придобило репутацията на "мляко за шахматисти и мислители". Преди да бъде изместено от чая, кафето в Англия станало толкова популярно, че употребата на евтин и нискокачествен алкохол започнала да намалява. Във Франция кафето било донесено от турския посланик през 1669 г. и скоро след това предприемчиви арменци отворили първите кафенета, някои от които продължават да работят и до днес.


Кафе и кофеинС разпространението на кафето в Европа се появили и познатите възражения срещу новия обичай. Изтъквало се, че той подтиква порядъчните хора да изоставят полезния труд и да прекарват времето си в празни разговори на чашка кафе. Ако вярваме на Иван Хаджийски, точно такова е било отношението и на нашите деди към пиенето на кафе; по нашите земи то било донесено от турците, но много дълго в време този навик останал чужд на раята в Турската империя, която още тогава отбелязала, че бавното, спокойно и табиетлийско пиене на кафе е любимо занимание само за тези, които нямат друга работа. В много страни официалната власт гледала с лошо око на кафенетата като на разсадници на вредни революционни идеи. Английският крал Чарлз II за известно време затворил всички кафенета. В Германия, отдавна известна с полицейщината си, съществували специални агенти, които следели почитателите на забранената напитка; можем да предполагаме, че нещастните агенти в интерес на службата си били принудени да пият кафе за да се вмъкнат в кръга на нарушителите. Във всички случаи тези мерки само събуждали общественото недоволство и служили като реклама на кафето.
Ние вече сме свикнали с мисълта, че кафето е безопасно, но само до преди няколко десетилетия много авторитети са били на противоположното мнение. То се смятало за опасно не само сред хората, които отричат възбуждащите напитки поради религиозни съображения, но и от много видни лекари. Авторът на книгатаМорфинизъм и наркомании от други дроги, издадена в САЩ през 1902 г., д-р Кротьрс, писал, че "често пиячите на кафе, намирайки го за недостатъчно приятно, се обръщат към другите наркотици, най-вече към опиума и алкохола". В Система на медицината от 1909 г, сър Клифърд и д-р Диксън, списъкът на чиито научни титли би заел повече от три реда, пишат: "страдащият става неспокоен и губи самоконтрол; той изпада в ажитация, последвана от депресия; става бледен и измъчен. Апетитът му изчезва и се появяват симптомите на стомашен катар. Сърцето също страда; то бие забързано или неритмично. Както с всички подобни средства, нова доза от отровата донася временно облекчение, но с цената на бъдещи нещастия." Те били убедени, че за разлика от кафето "опиумът се използува в много ориенталски страни не като порочен навик, а като средство, което помага в ежедневния труд". Някои от цитираните възражения срещу кафето, както ще стане ясно по-долу, не са само брътвеж на откачени пуритани; опасностите в тях са по-скоро крайно преувеличени, отколкото неверни.
Въпреки всичко, днес кафето е успяло да стане неотменима част от живота на хората в повечето от европейските страни, независимо дали става дума за популярното в Южна Европа еспресо, за рядкото, но обилно шварц-кафе, или за сладкото и гъсто турско кафе. То се прави от плодовете на кафееното дървоCoffea arabica, което днес се култивира в много страни на Африка и Южна Америка. Всеки от плодовете му съдържа по две семена - това са известните на всички зърна; обвивката им също съдържа кофеин и, тъй като има високо съдържание на захар, в някои от страните-производители се използува за получаване на алкохолна напитка. Кафето се приготвя от зърната след като се изпекат, като този процес няма никаква друга цел освен да подобри аромата на напитката. Кофеиновото съдържание на различните сортове кафе е между 1 и 2.5 %.
Публикации за наркотици:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com