Контрола над стреса, си зависи единствено и само от  нас.

СтресТова което ще предложа е много лесно, полезно и  възможно, и  най-големите скептици биха се убедили в това. От много източници може да се събере информация за това какво е стрес, причини и източници, влияние  и  прочие. А за тези които не са запознати ще дам кратко описание.
Стресът по своята същност е проява на нарушено приспособяване към житейските ситуации. Той може да бъде както полезен и мотивиращ – свързан с положителни емоции и вълнения, но също така да бъде и вреден – наричан още дистрес.
Дистресът може да бъде физиологичен – свързан с промени в телесните процеси при извършването на различни несвойствени за организма дейности, и психически  - свързани с промени в психиката. Физиологичния и психическия дистрес са взаимно свързани и еднакво опасни, с предпоставка за развитието на редица заболявания.
Всеки стрес, особено този, предизвикан  от разочарования, неуспехи, негативни преживявания,  остава в организма необратими следи които в даден момент се появяват.
Затова е важно да се противодейства навреме  на малките смущения (безпокойство, страх, нервност, напрежение, намален интерес), за да не прераснат в хронични проявления.

Стъпките са прости и последователни, в началото ще е малко нетипично за приемане, но след това всичко си идва на място.
Ежедневието ни е богато на високо адреналинови събития, на което “Богатство” не можем да повлияем, не може да се скрием или да избягаме, но можем да направим така, че да се изправим смело и отговорно пред предизвикателството, да се усмихнем уверено и да вървим напред.
Една от лесните стъпки към антистреса е да се създава нагласа за позитивна нагласа, предстоящо весело събитие, за ситуация в която ще има смях и удоволствие. Очакването на весело преживяване отключва синтеза на полезни хормони в организма. Предвкусването на веселие и смях  понижава  нивото на хормоните на стреса.
СтресИзследванията водят до  резултати, че само предвиждането на весело прекарване и смях  понижава потенциално вредните  хормони на стреса и имунната система като кортизол  с  39%, епинефрин – със 70 % и допак – с 38 %.
Когато зрители очакват да видят смешен видеоклип, в тялото им се повишава синтезът на бетаендорфините (с 27%), които намаляват депресията, и на човешкия хормон на растежа (с 87%), който повишава имунитета.
Изводите са, че като търсят положителни преживявания, които ги карат да се смеят, и дори само като имат ведри и весели мисли, хората поддържат физиологичното и психично състояние в добър баланс.
Друг факт, който лесно ще подкрепи твърденията е за хората ползващи интернет, защо се говори за зависимост от интернет (като тук се включват програмите за комуникация, сайтовете в които са публикувани куриозни клипове, музика, игри и пр.) наред с полезността от това да се пести време и да се улеснява търсенето на определена информация, тук хората си намират и източник на забавления, на смях и начин за релаксация. Всеки който е скептичен по темата, може лесно да повери кои са най-посещаваните сайтове, в които има подобни материали. Кои информации се разпространяват най-бързо по мрежата? Тези които носят определен потенциал за удоволствие, като тематиките са строго индивидуални.
Защо в навечерието на предстоящи празници, се казва че “настроението е приповдигнато”,  не е ли причината в  предстоящите весели и забавни срещи, за очакваните моменти на изненади и подаръци, това е толкова “заразно” и се разнася във въздуха , нима филмите които са тематични за определени празници не ни носят също настроение и празничен дух. Да, това е погледнато в по-глобален масов мащаб, а какво пречи всеки в своята микро-среда да си създава подобна атмосфера, да планира приятни изненади без повод, импровизирани срещи, нагласа за време в което ще слуша любимата си музика, и прочие примери. За това не са необходими нито средства, нито специални подготовки. Няма унифицирана формула, “бутоните” за енергиен заряд за всеки са строго индивидуални, но всеки ги притежава, позволете си да ги ползвате, ще дадете шанс за отваряне на своя позитивен потенциал.
Ръководното е само едно единствено нещо, да допуснем нагласата  и желанието да  мислим позитивно, и съзнанието само ще организира плана, а ние просто ще го следваме.

Лили Барутчиева – приятел и симпатизант на “Психология на човека”

 


Сподели го във FacebookПубликации за стрес:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com