Мелатонин

Сподели го във Facebook

МелатонинМелатонинът, 5-метокси-N-ацетилтриптамин, е хормон, присъсващ в организмите на всички живи същества от водораслите до човека в нива, променящи се в ежедневен цикъл. При висшите животни мелатонинът се произвежда от пинеалоцитите в епифизата (разположена в мозъка), а също и от ретината и стомашно-чревния тракт. Той се синтезира естествено от аминокиселината триптофан (чрез синтез на серотонин) от ензима
5-хидроксиндол-O-метилтрансфераза. Много биологически ефекти на мелатонина се осъществяват чрез активиране на мелатониновите рецептори, а други възникват в резултат от ролатя му на широко разпространен и много силен антиоксидант със специална роля в предпазването на ядрената и митохондриална ДНК. Мелатонин се синтезира и от различни растения като ориза и за погълнатият мелатонин е показано, че е способен да достигне местата за свързване на мелатонина в мозъците на бозайниците и да се свърже с тях. Производството на мелатонин от епифизата е под влияние на супрахиазмалното ядро на хипоталамуса, което приема информация от ретината за ежедневната смяна на светлина и мрак. Този сигнал е част от системата, регулираща денонощния цикъл, но супрахиазмалното ядро е това, което управлява дневния цикъл в повечето компоненти на паракринната и ендокринната системи, а не мелатониновият сигнал (както е приемано в миналото). Мелатонинът, произведен в епифизата действа като ендокринен хормон, тъй като се отделя в кръвта, докато мелатонинът, произведен от ретината и стомашно-червния тракт действа като паракринен хормон. Мелатонинът е медиатор, производен на серотонина. Той се съдържа в епифизата. Мелатонинът предизвиква концентриране на пигментните гранули около ядрото и пигметните клетки на кожата. Неговата секреция е слаба през деня, а се увеличава на тъмно, но значението на мелатонина за пигментацията на кожата при бозайниците е незначително. Мелатонинът е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е довело до названието му "хормон на младостта", тъй като мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества. А както е известно сънят е този, който помага на организма да се възстанови след уморителен ден и е доказано, че: "Сънят е здраве!".

Човешкият живот се подчинява на определен биологичен ритъм, чрез който се осъществява прецизно регулиране на работата на различните органи и системи. В сложната система на регулиране на този ритъм фундаментална роля играе мелатонинът.

Биологичен часовник регламентира живота на човека и определя денонощен ритъм сън – бодрост. Това се усеща драстично при презокеанските полети, когато се сменя часовата граница и хората трябва да се пренастроят към новото часово време, обръщайки цикъла бодрост - сън.

Цикличните ритми в човешкия организъм определят нивата на секреция на различните хормони. Тестостеронът и кортизолът се синтезират най-активно сутрин в ранните часове на денонощието, растежният хормон се секретира най-силно в активната фаза на съня - т.нар. РЕМ-фаза. Всекидневните хормонални колебания се отразяват особено силно на редица физиологични феномени.

Така например два пъти повече инфаркти стават сутрин, отколкото през останалите часове на деня. Работещите в родилна зала гинеколози и акушерки знаят, че жените раждат най-често рано сутрин. Фармакокинетиката (разпределението на различните медикаменти в организма) също е подвластна на денонощните ритми в организма - например аспиринът се усвоява много по-дълго време от серума, ако се приема сутрин, а не вечер.

МелатонинУстановено е, че в контрола на денонощния ритъм бодрост - сън и на свързаните с тези състояния промени в секрецията на различните хормони (кортизол, тестостерон, растежен хормон) изключително важна роля играе синтезирането на мелатонин в човешкия организъм. Мелатонинът е фундаментален регулатор на цикличните ритми на човешкото тяло. Той показва 24-часов модел на синтезиране и освобождаване. Неговата естествена биологична наличност за продължителен период от време (5 - 6 часа) по време на нощта определя и ефекта върху цикличната система на биологичните ритми.

Мелатонинът се произвежда в епифизата – малка жлеза в мозъка, под диригентската палка на серотонина - един от най-важните невротрансмитери. Подобно на вампир мелатонинът се появява в кръвта само нощем и изчезва денем.

На здрачаване епифизата започва постепенно да засилва мелатониновата секреция, която достига своя максимум при пълен мрак.

Сутрин светлината активира зрителния нерв, като генерираният импулс преминава през гръбначния стълб и висшите проводни пътища и достига до епифизата, която блокира синтеза и секрецията на мелатонина. Така на практика работи един метроном, регулиращ и дейността на централната нервна система. Получавайки непрекъснати импулси чрез зрителния нерв, епифизата вероятно е в състояние да регулира активността на различни органи и системи и да стимулира преминаването към “икономичен режим” когато е тъмно, с което намаляват значително енергийните разходи на организма. Основен елемент в този регулаторен механизъм също е мелатонинът.

Мелатонинът регулира цикъла сън – бодрост и синхронизира биоритмите. Този прецизен ритъм, индивидуален за всеки човек, може да излезе от релси, ако са налице нарушения в мелатониновата секреция. Когато е в достатъчно количество, мелатонинът леко понижава телесната температура на човека – по този начин се намалява и консумацията на енергия и се ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на фазата на съня. Предполага се, че мелатонинът е и един от най-мощните, познати ни до момента, антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка. В хода на еволюцията човек е загубил способността си да произвежда някои мощни антиоксиданти, като бета каротин и витамин С в организма си, но е запазил други антиоксиданти (например мелатонин), които дезактивират свободните радикали (голяма заплаха за организма) и така образуват мощна отбранителна система срещу тях. Например мозъкът, съставен от 50 процента мастна тъкан, една трета от която са ненаситени масти, е много чувствителен към свободните радикали. Намиращата се в основата на мозъка епифиза синтезира мелатонин, който представлява “последния рубеж” срещу свободните радикали, атакуващи мозъка. Мелатонинът понижава и нивото на “лошия” LDL-холестерол, предпазва от някои видове рак и стимулира имунната система.

Нивата на мелатонин в периферната кръв са различни при млади и възрастни индивиди. Доказано е, че с възрастта циркадните системи в човешкия организъм се “развалят”. Както е и с повечето хормони, при остаряване нивото на мелатонина спада драстично - у 80-годишния човек например стойностите му в серума са едва 10 процента от стойностите при 20-годишни младежи. Последица от това е значимата промяна в редица жизнено важни параметри. Особено важно е, че се повлиява негативно цикълът сън – бодрост; нощем температурата на възрастните не спада, което означава, че не могат да се състоят възстановителните процеси на тъканите и органите.

Мелатонин - лекарство

невероятните качества на мелатонина, когато се налага да се преодоляват нарушенията в съня и смущенията в биоритъма след продължително пътуване със самолет през няколко часови зони. “Самолетната болест” (известна като jet lag) е всъщност нарушение на вътрешния биологичен часовник при продължителни, най-често презокеански полети. При нея първоначално се нарушава ритъмът на съня, а това води след себе си и до други физиологични разстройства в организма. По тази причина таблетки мелатонин се използват често за подпомагане настъпването на естествения сън. Практиката показва, че приемът на 3 мг мелатонин скъсява времето на заспиване и удължава общото време на сън. Така мелатонинът успява отново да настрои правилно вътрешния ни биологичен часовник. Освен това е доказано, че той намалява чувството за умора, дезориентация и колебания в настроението на повече от 50 процента от хората, които го ползват след тези полети. Особено подходящи в това отношение са ретардните форми на мелатонин (таблетки със забавено отделяне), които гарантират плавно и равномерно отделяне в организма. Мелатонинът може да удължи живота ни! Нормалното функциониране на вътрешния, биологичен часовник влияе сериозно на продължителността на човешкия живот. Вероятно запазването на денонощните колебания в секрецията на мелатонина е особено важно за забавяне процеса на стареене. Трансплантацията на епифизи от млади на стари плъхове е довела до подмладяване, докато трансплантацията на епифизи от стари плъхове на млади е ускорила остаряването на младата популация. Действието на мелатонина като лекарство е установено за първи път при опити с животни - подаването на хормона е удължило значително (с около 20 - 25 процента) живота им. Едно изследване, направено в САЩ през 1995 г., доказва и имуностимулиращият ефект на мелатонина. Особено обнадеждаващи са резултатите при болни от рак, лекувани с цитостатици. Потвърждение на този ефект е получен в клиниката Сан Джерардо в Монца (Италия), където прилагането на мелатонин е удължило средната продължителност на живота на болни от метастазиращ рак на белия дроб. След комбинирано лечение с мелатонин и имуностимулираща терапия 2 процента от пациентите напълно се излекували, при 18 процента е постигнат частичен ефект, а на 38 процента състоянието се е стабилизирало.

Съществуват стандартна и ретардна (с бавно освобождаване) форма мелатонин. За съжаление и двете форми не удовлетворяват цикличните изискванията на човешкото тяло, защото мелатонинът има много къс полуживот (около 30 - 40 минути), а е необходимо да е бионаличен непрекъснато в продължение на 5 - 7 часа от започване до приключване на съня. Освен това е необходимо и достигането на определено прагово ниво, което за повечето индивиди се получава при приемането на 3 - 5 mg мелатонин през устата.

Изготвянето на хронобиологична форма на мелатонин с контролирано освобождаване се обуславя поради необходимост от:

 • бързо достигане на праговите нива, необходими да инициират началото на съня
 • поддържане на периферна концентрация в кръвта за период не по-голям от 5 - 6 часа
 • възпроизвеждане на модел, възможно най-близък до човешката физиология
 

Стандартните форми изчерпват ефекта си за около 2 - 3 часа, което води до дълги периоди на нощно будуване. Нормалното освобождане, както и ретардното не инициират и не поддържат съня. Новата хронобиологично коригирана формула за контролирано освобождаване на мелатонин подпомага бързо настъпване на съня и поддържа достатъчната му продължителност. Въвеждането й в употреба промени драматично ефективността от прилагането на мелатонина в положителна насока!

Мелатонинът не е сънотворно средство, към него няма привикване; той просто синхронизира биоритмите и гарантира спокоен и продължителен сън. При всички лекарствени формули не са наблюдавани странични ефекти. Стандартните форми с нормално освобождаване не поддържат съня, а ретардните формули не подпомагат възникването/началото на съня. Това постига новата хронобиологично коригирана формула за контролирано освобождаване на медикамента - улеснява настъпването на съня и го поддържа за достатъчен период от време. Затова е важно възрастните пациенти, когато страдат от нарушения на съня, да се третират именно с този вид мелатонинов продукт. Новата хронобиологично коригирана форма на мелатонин с контролирано освобождаване се предлага като Мелатонин Амброз под формата на хранителна добавка и съдържа 3 мг мелатонин - 1 мг мелатонин с незабавно действие и 2 мг, налични от втория до шестия час след приема. За осигуряване на по-добро действие се препоръчва да се прилага в доза една таблетка дневно, която да се приема с чаша вода вечер преди лягане. Таблетката не трябва да се дъвче. Не се препоръчва превишаване на дневната доза.

Мелатонин се образува от епифизата разположена дълбоко под полукълбата на главният мозък. Процеса на синтез на мелатонина зависи степента на осветеност и се образува под влиянието на ферменти, активността на които зависи от осветеността. Мелатонина влиза в кръвоносната система и се разпространява по целият организъм за няколко часа и действително изпълнява регулаторни функции. Мелатонинът се появява в кръвта само нощем и изчезва денем. На здрачаване епифизата започва постепенно да засилва мелатониновата секреция, която достига своя максимум при пълен мрак.
Към 2-4 часа през нощта синтеза на мелатонина намалява и неговото ниво в кръвта постепенно намалява и през деня практически не се открива в кръвта.

Мелатонинът регулира цикъла сън – бодрост и синхронизира биоритмите. Този прецизен ритъм, индивидуален за всеки човек, може да излезе от релси, ако са налице нарушения в мелатониновата секреция. 

Когато е в достатъчно количество, мелатонинът леко понижава телесната температура на човека – по този начин се намалява и консумацията на енергия и се ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на фазата на съня.

С какво може да бъде полезен ?
Мелатонина има две основни функции - хормонална регулация и антиоксидална защита.

Като хормон, той влияе на много функции в организма. Като едно от основните действие е регулирането на съня. С по-голямата възраст у човек активността на хипофизата се понижава и за това нивото на мелатонин също се понижава - сънят става повърхностен и не постоянен, възможно е безсъние.  
Приемът на мелатонин спомага за отстраняване на безсънието и регулиране на биологичният часовник в организма.  По време на спокоен дълбок сън , в организма се нормализира работата на всички органи ,отпускат се мускулите,почива нервната система, мозъкът успява да обработи натрупаната през дена информация. Действието на организма по време на сън е насочена към оздравяване,възстановяване и подмладяване на организма. Като в крайна сметка човек се чувства бодър и здрав.

Мелатонинът може да удължи живота ни! Нормалното функциониране на вътрешния, биологичен часовник влияе сериозно на продължителността на човешкия живот. Вероятно запазването на денонощните колебания в секрецията на мелатонина е особено важно за забавяне процеса на стареене. Трансплантацията на епифизи от млади на стари плъхове е довела до подмладяване, докато трансплантацията на епифизи от стари плъхове на млади е ускорила остаряването на младата популация. Действието на мелатонина като лекарство е установено за първи път при опити с животни - подаването на хормона е удължило значително (с около 20 - 25 процента) живота им. 

Мелатонина оказва влияние на дейността на ендокринните жлези, регулира менструалният цикъл при жените, а също така стимулира и сексуалноста.

Според изследванията, мелатонина забавя растежа на някои видове ракови клетки ,включвайки раковите клетки на млечната жлеза и простата.
Безопасен ли е приема на мелатонин ?
Разбира се !  Под лекарско наблюдение на пациенти е давано до 6 мг мелатонин без признаци на странични ефекти. Единственият страничен ефект при приемането на големи дози е - сънливост и забавени реакции.
В друго изследване е давано на 1400 жени по 75 мг мелатонин  в продължение на 4 години и отново без никакви странични ефекти.  За повече от 10 години от както се продава мелатонина , не се е получило нито едно оплакване от приемането на мелатонин .
Колко да се приема ?
Новата хронобиологично коригирана форма на мелатонин с контролирано освобождаване се предлага като Мелатонин Амброз под формата на хранителна добавка и съдържа 3 мг мелатонин - 1 мг мелатонин с незабавно действие и 2 мг, налични от втория до шестия час след приема.

За осигуряване на по-добро действие се препоръчва да се прилага в доза една таблетка дневно, която да се приема с чаша вода вечер преди лягане. Таблетката не трябва да се дъвче. Не се препоръчва превишаване на дневната доза.

Кога да се приема ?
Приема се вечер , именно когато се активизира жлезата и е добре да и се помогне . Приема на мелатонин през дена може да доведе до забавени реакции и сънливост. При безсъние приемайте мелатонин един час преди лягане - ако трудно заспивате и  непосредствено преди сън , ако често се събуждате през нощта.

Противопоказания
Най-добре е да се застраховате и да не приемате мелатонин в случаите :

 • ако приемате хормонални препарати
 • на жените които искат да забременеят
 • на бременни и кърмещи
 • душевно болни
 • страдащи от алергии
 • страдащи от ниска имунна система
 • на болни от рак - левкемия
 • на деца под 16 години
 • на хора с депресия

Как мелатонина влияе на репродуктивната функция ?
При животните нивото на мелатонин в кръвта зависи от сезонните колебания и отслабва или усилва репродуктивноста. При хората не всичко е толкова просто !

Много големите дози от мелатонин ( 75 мг ) отслабва овулацията при жените . По-малките дози ( 10 мг)  не са толкова ефективни. По непотвърдени данни , мелатонина може да съкрати излишната менструална продължителност и да намали предместруалният синдром.

Сподели го във Facebook

КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА


Термини и значение:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com