Паническо разстройство

СИМПТОМИ:
Усещанията, които парализират страдащите от паническо разстройство са:

 •        Затруднения при дишане
 •        Прескачане на сърцето или учестен пулс
 •        Усещане на определени части от тялото си като гума и желе
 •        Пристъп на изпотяване
 •        Задушаване или задавяне, усещане за засядане в гърлото.
 •        Изтръпване или вцепеняване на определени части от тялото
 •        Усещане, че заобикалящата среда е странна, нереална, замъглена и отдалечена
 •        Трудности при заспиване
 •        Изключване на ситуации и места, които предизвикват страх

Ако може да потвърдите, че имате едно или повече от изброените симптоми по-горе, вероятно  имате биологично предразположение към тревожно разстройство, което няма нищо общо със общността на  страхови изживявания, вследствие на ежедневния стрес.
Когато успеете да анализирате симптомите  и да научите какво точно се случва с вас, вие сте направили първата крачка в борбата си с паническите атаки.
И най-изкусните мъчители не биха могли да измислят по-големи изтезания от тези, които симптомите на паническото разстройство /ПР/ предизвика върху душата и тялото на страдащите. Това е голямо изпитание.
В момент на криза, потърпевшият съвсем спокойно би се отказал от всички мечти в живота си, само и само да спре ужаса и терора, на който е подложен от страна на симптомите.
Повече от тези, които страдат от паническо разстройство, спират да се интересуват от всичко, отказват се от мечтите.
И започват да мислят само за  собственото си спасяване от ада на страданието, което ден и нощ, всяка секунда и минута, напомня за себе си.
       

Причини за паническото разстройство

  Като разглеждаме въпросът за причината, която довежда паническото разстройство, трябва да изключим посттравматичния стрес. Съществуват три основни причини, които пораждат паническото разстройство според Американската психиатрична асоциация. Те са:

 •        Биологична
 •        Поведенческа
 •        Психодинамична

Биологичната теорията, засягаща генетичната предразположеност на организма към паническото разстройство и се обяснява с химическия дисбаланс на мозъка.
Поведенческата теория намира причините за разстройството в негативните мисли, като отношение към живота.
Психодинамичната  се обръща към детството и там търси причината.

Няма съмнение, че поведенческата теория е вярна, като твърди, че хората се научават да се страхуват от поява на нова паническа атакамного бързо. Едва ли не, това се превръща във вид отношение към света. Нещо като да се събудиш сутрин и да отвориш очи.Това  страдащия го усвоява  много бързо. И се пита, веднага след преживяната паническа атака,  дали пак няма да изпита друга точно ей-сега. Този страх  се разраства, като се сътворяват още десетки в  представите.Паническото разстройство вече е налице. Всеки страх се подхранва от предишния и така човек се оказва заклещен в  лапи на различни фобии.
Паническо разстройство - загуба на волево управление над тялото
Когато загуби възможността чрез волята да управлява вниманието, концентрацията или дишането, човек изпитва силен ужас и бърза да възстанови контрола над тялото си. Но коварството на паническото разстройство се крие именно тук, контролът се губи и възстановява, съобразно неговата сила, казано в шеговит смисъл. Когато това се случи за първи път, човекът прави краен извод, че вече никога няма да може да управлява себе си. Мястото, където това се е случило се превръща във "фобийното" място. Ако то е кварталното кафе, човек, изпитал първата си паническа атака там, е 100 процента убеден, че причинителят е именно то и всеки път минава край него със силна тревожност или паническа криза.
Специалисти, психолози, от фондация "Европея" през последните две години са изследвали хора с паническо разстройство, и са стигнали до извода, че при повечето от тях са необходими около 14 месеца, за да престанат да определят "лобното" си място като причинител на паническите кризи и да се обърнат към симптомите, идващи от вътрешния свят. Този процес е осъзнат процес и веднъж настъпил, е необратим. Когато паник страдащият, разбере, че кварталното кафе не натиска спусъка на паническата криза, а физическия симптом на деперсонализацията, да речем, той вече не подновява пристъпите на тревога в задименото местенце и започва да търси логиката на състоянието, което преживява. Паническо разстройство представлява подтиснат гняв и неумение да позволиш да бъдеш управляван. Всичко това генерира огромна енергия, изригваща под форма на панически атаки.Ген провокира паническите атаки?
  Испански специалисти може би са открили причинителя на паническите атаки. Разбира се, не трябва да бързаме в изводите си, въпреки че учените твърдят, че причинителя на пристъпите на страх и повишената тревожност, се крие в дадени гени.
Изследователите от Института по молекулярна биология в Барселона, посочват, че причината се дължи на гени, отговорни за производството на определени протеини. Тези протеини изграждат структурата на нервните клетки, отговорни за препредаването на специфични импулси.
Дисбалансът при производството на тези протеини, прави мозъка свръхсензитивен към стресовите ситуации.
Направените проучвания сочат, че лицата, които имат родители, засегнати от панически кризи, са изложени на риск седем пъти повече да развият паническо разстройство, отколкото другите хора.

ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО И СМЯНАТА НА СЕЗОНИТЕ
Есенни мъгливи дни могат да засилват честотата на паническите кризи при някои хора. Повишената влажност, в допълнение с намаляване на слънчевите лъчи, влияе върху болните от паническо разстройство. Именно късната есен е сезонът, който може да ви превърне в доброволни затворници у дома. Тогава, по-голяма част от хората, изпитващи за първи път паническа криза, решават, че ще се лекуват стоейки си вкъщи и така симптомите ще отминат от само себе си, без да осъзнават, че ще създадат един порочен кръг, който след това ще им бъде трудно да прекъснат. Тези от вас, които са избрали подобен подход на лечение, нека да го сменят със стоене навън поне около един час, час и половина, пък макар това да е на около 20-30 м от дома ви.
Важното е да сте изложени на естествена светлина, факт, който ще облекчи значително симптомите. Смяната на различни картини, които мозъкът възприема, влияе благоприятно на общия тонус и намалява опасността от депресия, като засилва същевременно и самочувствието ви.
През пролетта също се наблюдават динамични промени в атмосферата, които оказват влияние върху тревожните разстройтства. Страдащите могат да почувстват изостряне на симптомите, които отминава със стабилизиране на времето.


Архив на психическите разстройства:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com