Тестостерон

ТестостеронТестостеронът е стероиден хормон от групата на андрогените. Секретира се в тестисите на мъжа и в яйчниците на жената, въпреки че малки количества се секретират и от надбъбречните жлези.

По принцип това е мъжки полов хормон, както и анаболен стероид. Той играе съществена роля за здравето и доброто състояние, както на мъжа, така и на жената. Като пример за неговата функция са повишаване на либидото, енергията, имунната защита и защита срещу остеопорозата.

Тестостеронът е човешки хормон, който се произвежда в по-големи количества при мъжете, отколкото при жените. Наличието му в човешкия организъм определя мъжките плови белези като загрубяване на гласа, окосмяването по лицето и половите органи, натрупването на мускулна маса.

Тестостеронът влияе на либидото, както на мъжете, така и на жените, на плътността на костите и мускулната мас апрез целия им живот. 
В тялото на възрастен мъж средното количество на тестостерона е 20-30 пъти повече в сравнение с това в жената.

Тестостеронът у възрастен мъж има по-ясно изразено влияние, отколкото при жена, независимо че е еднакво важен и за двата пола. С понижаване количеството на тестостерон се намалява поддържането на следните функции: 
- поддържане на мускулната маса и сила; 
- поддържане на плътността на костите и тяхната сила; 
- потентността 
- мозъчна и физическа енергия 
- повишени количества тестостерон повишават риска от рак на простата 

Нивото на тестостероне в човешкото тяло постепенно намалява с възрастта. 
Хипогонадизъм се наблюдава, когато нивото на свободния тестостероне е по-ниско от долната граница на нормата за млад възрастен организъм. Понижаване количеството на тестостерон в тялото на човек трудно се отчита само по симптомите, които често могат да бъдат доста объркващи.

Приемането на допълнителни количества тестостерон във вид на таблетки, крие рискове за здравето. Например доказано е за таблетки, съдържащи естроген и метилтестостерон, приемани от жени, че се повишава риска от рак на гърдата. При мъжете екзогенният тестостерон може да предизвика поява на акне и омазняване на кожата, увеличаване на хематокрита, сънливост предпоставки за поява на рак на простатата и спиране на сперматогенезата, което води до безплодие.

Наблюдаващите се белези и симптоми са неспецифични и могат лесно да се объркат с нормални възрастови изменения като загуба на мускулна маса и плътност на костите, намаляване физическата издръжливост, отслабване на паметта и загуба на потентността. 

Статистиката сочи, че всеки четвърти мъж над 40 г. страда от проблеми с потентността.

Мъжката сила пряко зависи от количеството тестостерон в кръвта. Според нормата, той се изработва по няколко милиграма в денонощието, като това количество е напълно достатъчно за поддържане на жизнената дейност на целия организъм.

Тестостеронът отговаря както за вторичните полови признаци - растеж на косми по лицето и тялото, нисък тембър, така и за половото влечение, ерекцията, сексуалното поведение и образуването на спермата.

Този хормон регулира дори развитието на т.нар. красиви мускули, тъй като стимулира в тях произвеждането на белтъчини.

Без тестостерон нормалната работа на сърдечно-съдовата, нервната, кръвоносната и отделителната система на мъж е немислима.

Пряко от тестостерона зависят работоспособността, творческият потенциал, паметта, настроението и дори характерът. 

Над 30-годишна възраст нивото на тестостерон намалява с 1-2% за всяка следваща година. В резултат на това, на 50-55 г. мъжете остават само с половината от количеството, което са имали на младини.

Някои специалисти са на мнение, че колкото по-малко е тестостеронът и колкото по-бързо намалява, толкова по-години живот остават, т.е. съществува пряка връзка между количеството тестостерон и хипертонията, захарния диабет, исхемичната болест на сърцето и други заболявания. Не всички учени обаче са съгласни с това твърдение.

Намаляването на потентността вълнува много повече мъжете, отколкото например високото кръвно. И именно страхът от импотентност кара мъжете да търсят помощ от специалист.

Но те не се насочват веднага към лекарския кабинет, показва статистиката. През първите 5 години те търсят самостоятелно изход от положението: приемат различни широко рекламирани медикаменти и добавки, търсят популярна информация от приятели и от интернет. За съжаление пропуснатото време добавя още здравословни проблеми и в последствие се налага и те да бъдат лекувани.

Затова специалистите съветват жените, при забелязване на първите тревожни симптоми у техните мъже, да настояват за консултация с уролог. Проблемът не опира само до качеството на интимния живот. Проблемите с ерекцията говорят за влошено състояние на кръвоносните съдове.

Еректилната дисфункция е показател за наличието на проблеми в сърдечно-съдовата система. Не е изключен и диабетът, който доста често може да протича в скрита форма. Затова добрият уролог веднага ще назначи анализ за изследване на хормоните и захарта в кръвта и ще се консултира с кардиолог.

Основните причини за безплодието при мъжете са:
• Простатит
• Инфекции, предаващи се по полов път
• Спойка или белег от възпалителна рана
• Вродени аномалии или травми на половите органи
• Прекарани инфекциозни заболявания (паротит).

Защо количеството тестостерон намалява с възрастта
В кръвта се появява особена белтъчина, която свързва половите хормони, и това води до намаляване на тестостерона. Развива са състояние, което на медицински език се нарича “възрастов хипогонадизъм” (т.нар. мъжки климакс). 

Естественото намаляване на тестостерона може да бъде спряно, но затова се изисква доста старание: не трябва да пушите, пиете или напълнявате. Необходим е и много спорт и движение. 

Възрастовият хипогонадизъм може да бъде съпроводен (също както климакса при жените) с внезапни приливи на горещи вълни към лицето, шията, горната част от тялото, а също така с раздразнителност, умора, безсъние, депресия, болки в областта на сърцето, намаляване на половото влечение и удоволствието от секса.

За намаляването на тестостерона могат да сигнализират мастните наслоения в областта на талията, увеличаването на гръдните жлези и растежа на космите по лицето.

Здравето на мъжете е определено в националните здравни стратегии като един от основните фактори за национална безопасност. По много данни причините за безплодието при младите хора са няколко, но основните от тях са ендокринните и инфекциозни заболявания на гениталиите (например хроничен простатит).

Какво е лечението
Доброто в случая е, че лечение има - с хормонална терапия (т.е. с тестостерон). Той може да бъде на таблетки, инжекции, гел или пластир. 

В повечето случаи четири инжекции тестостерон годишно са напълно достатъчни за поддържането на неговото ниво в нормално състояние. Това способства за отслабването на мъжа (без диети той може да свали около 6 кг). А ако талията се намали с 1 см, рискът от инфаркт се намалява с 3%!

Тестостеронът нормализира кръвното налягане и намалява опасността от инсулт и инфаркт. Той способства за нормализирането на показателите на холестерола и захарта в кръвта. И от само себе си се разбира, че с негова помощ се увеличава потентността, подобрява се сексуалният живот - мъжът се чувства изпълнен с нови сили и желание за живот.

Често на много фитнес продукти, животински и билкови екстракти се приписва като положителен ефект увеличаването на нивата на хормона тестостерон. Знаем ли какво представлява този хормон и как ни помага в спорта?
Мъжкият  хормон тестостерон се синтезира и от двата пола, но въпреки това се различава по своята концентрация и въздействие. При мъжете той се отделя от тестисите, а при жените от яйчниците и надбъбречните жлези. Нивата му при мъжете се променят главно с възрастта, като се отбелязва постоянно покачване до 25 годишна възраст и след това постепенно естествено отделеното количество намалява.
Обобщено функциите и въздействието на хормона са следните:

 • подпомага растежа на костите
 • намалява нивата на холестерина
 • увеличава синтеза на протеини (стимулира анаболните процеси)
 • при мъжа съдейства за оформянето на вторичните полови белези
 • регулира производството на сперматозоиди
 • засилва сексуалното желание
 • стимулира агресивно поведение
 • чувтвителността към болка намалява
 • стимулира мастните жлези по кожата
 • може да доведе до загуба на окосмяване по главата
 • стимулира отделянето на феромони
 • контролира пространственото мислене. Доказано е, че жени със сравнително ниски серумни нива натестостерона срещат трудности да паркират колата си

Кората на централния мозък стимулира тестостероновата секреция, когато сме щастливи или възбудени, т.е. когато организмът се нуждае от нея. Когато обаче сме напрегнати или сърдити, скоростта на производството му бързо намалява. Регулацията на тестостероновия синтез изглежда приблизително така: хипоталамусът стимулира хипофизата, която от своя страна активира Лайдиговите клетки (около 500 млн.), намиращи се в тестисите. В момента, в който тестостеронът се отдели от тестисите, той се свързва с транспортната система в кръвта, наречена секс-хормон, свързващ глобулин (белтък), за по-кратко СХСГ. Тази част от тестостерона (90 процента), свързана със СХСГ, е неактивна. Но останалите 10 процента свободен тестостерон упражняват биологичния си ефект - те се свързват със съответните рецептори в клетките и активират определени клетъчни реакции в ядрото.
При здрави хора нивата на хормона са следните:

 • Тестостерон: 10,4 - 41,6 nmol/l (300 - 1200 ng/dl) при мъжете
 • Тестостерон: 0,7 - 2,6 nmol/l (20 - 75 ng/dl) при жените
 • Свободен тестостерон: 52 - 156 pmol/l (15 - 45 pg/ml) при мъжете
 • Свободен тестостерон: 3,5 - 10,4 nmol/l (1 - 3 pg/ml) при жените

ТестостеронПоложителният ефект на хормона върху растежа на мускулите е довело да използването му от много спортисти като допинг. Това е нелегално и при неправилна и лекомислена употреба може да доведе до тежки последици върху организма. Пречистването на хормона чрез химикали често води до прекалена концентрация в тези продукти, както и до присъствието на нежелани съставки.
Като негативни последици от прекалено високите нива на хормона се наблюдава риск от образуване на тумори в бъбреците и черния дроб, нарушаване на сърдечния ритъм и други кардиологични проблеми. Установена е и повишена склонност към образуване на опасни тромби в мозъка. Високите дози могат да доведат и до заболявания на психиката, които често са дългосрочни и трудно лечими. При дълготрайно внасяне на големи количества тестостерон се наблядава и нарушаване на спермогенезата. При жените като негативен страничен ефект се наблюдава увеличаване на окосмяването, придобиване на мъжки черти на лицето и нередовна менструация, дори липса на овулация.
Ниските нива на хормона също носят негативи като смущения в либидото, ниско самочуствие и често са съпътствани от липса на тонус и чувство за слабост.

Прочетете внимателно инструкцията преди употреба на медикамента. На гърба на листовката ще намерите както допълнителна информация за Sustanon 250,така и някои общи напътствия при употреба на медикаменти. Ако имате допълнителни въпроси, потърсете съвета на лекар или фармацевт. Съществуват множество интернет сайтове, от където можете да поръчате анаболни стероиди, но не ви съветваме да го правите, тъй като произхода им е твърде съмнителен.


Вашето лекарство
Вашето лекарство се нарича Сустанон 250.Във всяка ампула се съдържат 30 mg тестостерон пропионат, 60 mg тестостерон фенилпропионат, 60 mg тестостерон изокапроат и 100 mg тестостерон деканоат, разтворени във фъстъчено масло. Масленият разтвор съдържа също 10 процента бензилов алкохол.


Цветът на Сустанон 250 е светло-жълт към жълт.
Сустанон 250 спада кум група лекарства, наречени андрогени.
N.V. Organon Oss,The Netherlands
Как действа Сустанон 250 и за какво се използва
Активните вещества на Сустанон се превръщат във вашето тяло в тестостерон. Тестостеронът е естествен мъжки полов хормон, необходим за нормалния растеж, развитие и функциониране на мъжките полови органи и за развитие на вторичните полови белези. Препаратите, съдържащи тестостерон, обикновено се предписват когато организмът не е в състояние да произведе достатъчно естествен хормон.
На обратната страна на листовката ще намерите допълнителна информация за Сустанон 250 и какво е клиничното му приложение.


Преди да използвате Сустанон 250
Възможно е Сустанон 250 да не подходящ за вас, ако сте алергични към една или повече от съставките на Сустанон, ако имате тумор на простата или гърдата. е необходим при употреба на лекарството от деца, тъй като заместителната терапия с тестостерон може да предизвика преждевременно полово съзряване и да забави растежа. e необходимо и в някои други случаи. Ето защо, информирайте Вашия лекар, ако някога сте боледували от:
Строг лекарски контрол

Медицинско наблюдение

 • сърдечни заболявания;
 • бъбречни заболявания;
 • високо кръвно налягане;
 • епилепсия;
 • главоболие, дължащо се на мигрена;
 • оплаквания от страна на простата, например трудности при уриниране.

Едновременната употреба
Ако сте бременни, кърмите
Злоупотребата с андрогени с цел подбряване резултатите в спорта повишава сериозно риска от увреждане на здравето и трябва да бъде предотвратявана.
Правилна употреба на Сустанон 250
Това лекарство се инжектира само от лекар или медицинска сестра. Обичайната доза е една инжекция от 1 ml на 3 седмици. Инжектира се дълбоко вътремускулно (например в седалищната област, горната страна на бедрото или мишницата). Няма причини за особена тревога при поглъщане на Сустанон. Въпреки това, потърсете лекарски съвет.
·  повишено сексуално желание;
·  задържане на течности в тъканите, което обикновено се изразява в образуване на отоци в областта на лактите и глезените;
·  местни реакции на мястото на инжектиране.
В каква доза и къде си прилага Сустанон 250?
Какво да се прави при поемане на свръхдоза?
Възможни странични действия на Сустанон 250
Общи странични действия:
При мъже

  • ненормално продължителна и болезнена ерекция;
  • нарушения в образуването на сперма;
  • отделяне на по-малко сперма при полов контакт.

При възрастни хора

  • проблеми при уриниране.

При деца

  • преждевременно сексуално развитие
  • увеличаване на пениса
  • по-чести от обичайното ерекции;
  • забавен растеж.

Потърсете консултация с лекар, ако страничните действия ви безпокоят или продължават. Важно е също да информирате лекаря или фармацевта си, ако настъпят каквито и да е други необичайни или неочаквани симптоми по време на лечението със Сустанон.
Как да съхраняваме лекарството
Пазете ампулите Сустанон 250 в оригиналната опаковка и на безопасно място, далеч от деца. Проверете дали върху опаковката не са указани специални условия на съхранение. Срокът на годност (понякога посочен като “exp.”) е отбелязан върху ампулата. След изтичане на този срок не използвайте Сустанон 250.

Гръб на листовката (превод от английски)
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СУСТАНОН 250
Сустанон 250 съдържа четири сходни съставки, които се активират от вашия организъм чрез превръщането им в тестостерон. В зависимост от особеностите на съставките, това става по-бързо или по-бавно. Чрез комбинирането им се осигурява едновременно бързо начало на действие и голяма продължителност на ефекта (около 3 седмици).
Тестостеронът е естествен мъжки полов хормон, произвеждан предимно в тестисите. При мъжете той предизвиква развитие на вторични полови белези (брада, дълбок глас, мускулесто телосложение), половото поведение и възпроизводителните способности. Ако организмът не е в състояние да произведе достатъчно тестостерон, мъжките полови белези се променят. Недостиг на тестостерон настъпва при нарушена функция на тестисите. Недостигът може да се дължи и на смущения във функцията на хипофизата (жлеза с размери на бобено зърно, разположена в основата на черепа), тъй като тази жлеза произвежда хормона, който управлява производството на тестостерон от тестисите.
Сустанон се използва в случаите, когато вашият организъм произвежда много малко тестостерон.
ОБЩИ НАПЪТСТВИЯ ПРИ УПОТРЕБА НА МЕДИКАМЕНТИ

 • Този препарат ви е предписан единствено за лечение на настоящето заболяване. Не трябва да се прилага за лечение на други страдания.
 • Никога не предостъпвайте своето лекарство на други лица и не използвайте медикаменти, предписани на други пора.
 • Информирайте лекуващия лекар какви други медикаменти приемате в момента. Винаги носете медицинския си картон, в който се посочени предписаните ви лекарства. Това е от особено значение в случай на инцидент.
 • Неупотребените лекарства следва да се върнат в аптеката.
 • Запознайте хората, с които съжителствате, с информацията от тази листовка.

Информацията е актуализирана за последен път през декември 1995 г.
При отпечатването на листовката долният текст се разграничава ясно от частта, предназначена за пациента.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЛЕКАРЯ
Настоящата информация е извадка от съответната инструкция за предписване на медикамента.
Показания
Дозировката и честотата на приложение трябва да се съобрази с индивидуалната реакция на пациента.
Обикновено една инжекция от 1 ml на три седмици е достатъчна.
Метод на приложение
Sustanon 250 се инжектира дълбоко интрамускулно.
Тъй като веднъж отворената ампула не може да бъде затворена при условия на гарантирана стерилност, инжекционният разтвор трябва да се използва веднага след отваряне на ампулата.

Сподели го във Facebook


Виж още за полова немощ, либидо и ерекция.

Термини и значение:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com