Закриват лудници

Сподели го

Държавните психиатрични болници са изправени пред опасността от затваряне. Министерството на здравеопазването е орязало с 15% и без това малките им бюджети.

Бандити, луди, цигани, педераси, турци, наркомани...Как оцелява този народ! Психичната центтрала направи проучване кое се коментира от хората на улицата и Интернет. Някои от акцентите са, че в държава през 21 век лудите се разкарват по улиците, армия почти няма, както и полиция, няма образование, няма здравеопазване, няма правосъдие, няма пари, няма производство, няма наука,няма нищо свястно но има тотална цензура в медиите, корупция, престъпност - всякаква бедност - повсеместна, изключени радиатори, гадости-всякакви, опити за етническо напрежение всеки ден - и това страна-член на НАТО и ЕС!


А знаете ли колко пари се наливат за заплати на джипитата? А НЕОТЧЕТНАТА такса от 2,50 лв., която ако се пресметне за двадесет пациенти дневно? ДДС-то плаща ли се? Ами! Работят ЯКО в областта на сивата икономика, несанкционирани от НИКОГО, А от БЕДНИЯ данъкоплатец ще вземат последния грош за плащане на здравни осигуровки. И всеки неплащащ е потенциален престъпник. А нима тези лекари, които не плащат ДДС върху пациентската такса, която вземат, са два пъти по-големи лакоми ПРЕСТЪПНИЦИ, които нито ЗАТВОР, нито ПСИХИАТРИЯ ги лови!


Някои коментари стряскащо звучак като

Абе хора, та за тях е най-важно да се социализират. Представете си колко добре ще се чувстват сред единомислещи. А сега сериозно: В днешно време да се движиш без пистолет е просто самоубииство. Никога не позволявайте зад гърба Ви да се приближи човек. Първо стреляйте, после питайте. Във всяка кола срещу Вас има психопат, който е решил да Ви убие (ако се разминете безопасно то значи се е смилил). Това са някой основни мерки който не гарантират вашия живот но са полезни.“


С 25-30 на сто е намален бюджетът на 12-те психиатрични болници в страната за 2009 г. Общото задължение на тези болници, разполагащи с 3000 легла, към доставчици на медикаменти и храни до 31 юли т. г. е 1 800 000 лева.


Това съобщи на пресконференция в БТА проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия към Министерството на здравеопазването. Тя припомни, че бюджетът за здравеопазване е свит от 640 млн. лева през 2008 г. на 490 млн. лева през настоящата година. 
Това недофинансиране ще доведе до тежки последици - както за пациентите, така и за обществото, посочиха психиатрите. Заради съкратения престой в болниците и ползването на по-евтини медикаменти болните ще излизат недолекувани. Проблемът е сериозен, защото ще доведе до рехоспитализация след месец - два, често наложена по съдебен ред. Друг проблем заради липсата на пари е недостигът на лекари, квалифициран медицински и обслужващ персонал. На този етап става въпрос за оцеляването ни, особено през зимата, тъй като реално сме изправени пред фалит, обяви д-р Цветислава Гълъбова, главен лекар в Държавна психиатрична болница - Нови Искър. Клиниката дължи 100 хил лева на доставчици. Ако днес или утре дойдат да си поискат парите, трябва да затворим и 200 пациенти да останат на улицата, каза тя и допълни, че чрез отпуснатия бюджет държавата осигурява 4 лв на ден за всеки болен, което е недостатъчно.  Според доц. Соня Тотева - директор на Държавна специализирана болница за лечение на алкохолизъм и наркомании, около 300 абстинентни наркомани могат да излязат на улицата и това е реално заплаха за обществото. Болницата дължала 100 000 лева само за местното си парно и също е пред фалит. Могат да останат не повече от 20 легла, каза д-р Тотева. Голяма част от болните са хора без здравни осигуровки, социално слаби, хора, изгонени от домовете си. Това утежнява ситуацията и на практика вариантът те да доплащат за лечението си отпада, коментираха лекарите. Според д-р Любомир Живков - главен лекар в Областен диспансер - София, общините все още имат възможност за компенсиране на дефицитите. Независимо от трудностите ще направим всичко възможно болните да не напуснат здравните ни заведения, каза д-р Живков. На въпроса на БТА какъв процент от хората с психиатрични проблеми у нас се лекуват, д-р Живков отговори, че до лечение прибягват едва 30 - 40 на сто от хората с депресии.

Сподели го


Публикации:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com