Поради големия интерес към статията „Поемете контрол върху своето собствено щастие”, където изложих негативните последици от  приемането на антидепресанти при обикновена тревожност, депресия и други недотам клинични неразположения, и във връзка с натрупалите се въпроси относно достъпните алтернативи на тях, предлагам на вашето внимание следните прости стъпки за подобряване на състоянието ни, използвайки своите собствени сили и налични ресурси.

Ето няколко съвета, за това как да се почувстваме по-добре, когато сме депресирани и/или стресирани:

  1. Успокойте топката

Преди всичко друго, успокойте се. Не изпадайте в паника. Затворете очи и поемете дълбоко въздух.

  1. Заредете съзнанието си с позитивни мисли.

Когато се чувствате депресирани, много лесно се попада в порочния кръг на негативните мисли. Важно е да разбиете този кръг! За да направите това, трябва да „нахраните” съзнанието си с позитивни мисли. За целта, четете духовни текстове, мотивиращи книги или вдъхновяващи цитати. Добър ефект дават и аудио-записите с позитивни или надъхващи послания, които напоследък са налични на нашия пазар.

3. Помнете добрите неща.
Насочете съзнанието си към позитивното. Спомнете си добрите неща в живота ви. Спомнете си добрите хора около вас. Почерпете от „малките” радости и се концентрирайте върху това, което ИМАТЕ.

4. Погледнете на събитията от живота в мащаб.
Едно събитие може да не изглежда толкова зле, ако се постави в контекста на цялостната картина на живота. Не задълбавайте повече и не се фокусирайте върху проблема, а върху решението му.

5. Вярвайте, че всичко ще бъде наред.
Това, което вярвате, има голям ефект върху вас. Ако вярвате, че нещата ще се объркат, това обикновено ще стане. От друга страна, ако вярвате, че всичко ще бъде наред, вие вече притежавате нагласа на победител.

6. Упражнявайте се.
Когато сте депресирани, осигурете време за физически упражнения. Упражненията облекчават симптомите на депресията и тревожността. Под упражнения, нямам предвид задължително изтощителни фитнес-тренировки. Една разходка в квартала, парка или всяко движение, което направите ще ви е от полза. Ставайки от леглото/дивана, вече е упражнение.

7. Прощавайте
Понякога, една от причините, поради която се чувствате зле е защото не прощавате (не сте простили). Вероятно сте направили някои грешки в миналото си и се обвинявате за това. Трябва да си простите. Или вероятно някой се е държал погрешно с вас: Трябва да му/й простите.

8. Предприемете действие
Нещата няма да станат по-добри, ако само седите и не правите нищо. Вместо да мислите колко са зле нещата, помислете какво можете да направите, за да решите проблема и предприемете действия за това. Експериментирайте с нови дейности или подходи.

9. Кажете нещо позитивно
Негативните думи имат опустошителен ефект върху вашата увереност и мотивация. Така че, когато сте на път да кажете нещо негативно, спрете се и си поемете дълбок дъх. Перифразирайте това, което щяхте да кажете и го направете да звучи позитивно.

10. Помислете за други хора
Един от начините да се почувствате по-добре е като просто изместите фокуса от себе си. Започнете да мислите за други хора и как може да им помогнете. Когато го направите, вашите проблеми вече няма да ви изглеждат толкова тежки.

Материал на Емилия Крушков | Психична централа на България