Умора. Ако това е единствената дума, която ви идва на ум вечер, когато се приберете в къщи, то вие сте един от милионите, които си мислят същото в този момент.

Липсата на достатъчно сили да се справим с ежедневните задачи може да доведе до сериозни здравни проблеми.
Естествено, всички проблеми са „ в главата“. Ако преосмислите приоритетите си и направите малки промени в начина си на живот, ще се почувствате отново силни и изпълнени с желание за живот.

Много работа, малко забавления
Да се държите като отговорни възрастни е изключително изтощително. Когато мислите по 24 часа в денонощието за работата, децата, къщата, сметките и всички онези неща, за които мислите, мозъкът ви просто прегрява.
Спасението е в малките почивки през деня, в които да правите нещо, което ви носи удоволствие само и единствено на вас. Пуснете си музика, прочетете някое списание, разменете най-новите клюки с най-добрата си приятелка, каквото и да е. Така ще се откъснете за малко от рутинните си задължения и се отпуснете.

Липса на слънце
Ако няма достатъчно естествена светлина, тялото ви минава в режим „заспиване“, обясняват лекарите. Това е причината и за състоянията на необясним гняв или депресия, които обхващат повечето хора през зимата.
За това, при първите слънчеви лъчи излезте на разходка. Всъщност, излизайте навън дори да няма слънце. Светлината прониква през облаците и при всички случаи ще се почувствате по-добре, отколкото ако седите в офиса.

Неправилно дишане
Звучи малко налудничаво, че може да има правилен и грешен начин на дишане, но това е факт.
Повечето хора, жените особено, дишат с горната част на дробовете ( когато при дишане се повдигат гърдите). Тогава се използва малка част от капацитета на дробовете, което ще рече и малко поет кислород.
Правилно, или по-скоро полезно, е коремното ( диафрагмено) дишане. Сложете ръка на корема си и поемете дълбоко въздух. При диафрагменото дишане, ръката ви трябва да се повдигне нагоре заедно с корема.
Правете си подобни дихателни упражнения, когато се почувствате изморени. Нормално е да почувствате лек световъртеж, това е заради по-голямото количество кислород, което вдишвате.

Малко движение
Когато седите дълго време в една и съща поза, тялото ви решава, че е време за сън и се отпуска.
Специалистите препоръчват на всички, които работят седнали, да се раздвижват на всеки час. Това е полезно и за тялото и за очите ви, които буквално „изсъхват“ от дългото взиране в монитора.
Протегнете се, разходете се, клекнете няколко пъти- ще почувствате страхотен прилив на енергия и ще продължите с нови сили работата си.

Безсъние
Дори да си отспите както трябва след тежка нощ, това няма да възстанови напълно изтощения ви организъм.
Смяната на режима се отразява сериозно върху тялото ви. За това не прекалявайте с нощните забавления и спазвайте, до колкото е възможно, точен час на лягане и ставане, които съответстват на биологичния ви часовник.

Дехидратация
Много хора страдат от липса на достатъчно течности в организма без да подозират. Когато почувствате жажда, това означава, че тялото ви вече е загубило между 2 и 3% от течностите си, което е много.
От липса на вода кръвта се сгъстява, движи се по-трудно по кръвоносната система и сърцето трябва да работи по-усилено, за да снабди всички органи с необходимото количество кислород и хранителни вещества.
Най-лесно е да държите до себе си шише вода и всеки път, когато погледът ви попадне на него, да пийвате по малко. Всички вече знаят, че на организма са му необходими около 2 литра течности на ден, за да се чувства добре.

Светли като ден нощи
Осветлението вечер е достатъчно да обърка вътрешния ви часовник и организмът ви да работи в режим “ден” дори и в 12 през нощта.
За да нямате проблеми със заспиването вечер, намалете осветлението в къщи няколко часа преди времето за сън.
Оставете да свети само една нощна лампа, за да може организмът ви плавно да се настрои за почивка и на сутринта да се наистина отпочинали.

Витаминено-кофеиновата закуска
Най-разпространената “закуска” определено е кафе и разтворими витамини. Колкото и “стимулиращо” да звучи, нито кафето, нито витамините дават енергията, от която се нуждаете, за да започнете добре деня.
Пропускането на закуската е гаранция още преди обяд да се чувствате изморени и без тонус.
Не се притеснявайте за килограмите- хранителните вещества, които приемате на закуска, се разграждат напълно до обяд.

Ежедневни упражнения
Спортните занимания са изключително важни, но не трябва да прекалявате. В стремежа да се влезе бързо във форма, хората са готови да спортуват всеки ден, което не е правилно, особено за начинаещи.
Тялото има нужда от почивка, за да се възстанови. Посъветвайте се с фитнес-инструктора си за програмата, която съответства на вашето ниво.

Няколко излишни килограма
Ако качите повече от 2 килограма, е нормално да започнете да се чувствате изморени.
Знаете правилото- здравословен хранителен режим, чрез който приемате всички необходими хранителни вещества, а калориите не надвишават дневния ви разход на енергия, и малко упражнения.

Неправилна стойка
Ако сте прегърбени и със свити рамене, тялото ви решава, че не се чувствате добре и вие наистина нямате тонус. Неправилната стойка оказва напрежение и върху различни групи мускули и стави, което допълнително натовара организма.
Изпънете раменете назад, изправете гърба и вдигнете глава. Това е начинът отново да се почувствате добре и да изглеждате свежи.

Прекалено много шум
Шумът е стрес. Когато около вас е шумно, пулсът се ускорява, кръвното се повишава и адреналинът скача, което съвсем логично води до чувството на умора и отпадналост.
Намалете източниците на шум до колкото е възможно. Не слушайте музика прекалено силно, изолирайте добре спалнята си срещу шум от улицата и си вземете тапи за уши, ако работите в много шумна среда.