Владо, кога се запали по спорта и от колко време тренираш?
– По спорта съм запален от много малък, тренирал съм много спортове. Още от ученическите си години. От първи до четвърти клас тренирах ски, баскетбол, тенис на корт… Тежести започнах от седми клас, когато бях на четиринайсет години и от тогава не съм спирал.

Владо Ризов и Пламен Бояджиев

Владо Ризов и Пламен Бояджиев в мазето до музикалната академия – 2008 г.

Важна ли е психологическата нагласа, когато отиваш към залата и добре ли да тренираш, ако не ти се тренира?
– За четиринайсет години тренировки на пръсти се броят пръстите, когато не ми се е тренирало. Или съм бил болен или съм имал някакъв сериозен ангажимент, за да не отида. А при такива случай, когато изпусна тренировка съм имал гузна съвест и съм се чувствал зле, заради това, че не съм отишъл да тренирам. А що се отнася до психологическата нагласа – тя е много важна, аз винаги съм го казвал! Че една тежест за да бъде вдигната на яве, трябва първо да бъде вдигната в главата.

Владо, кои са най-често използваните хранителни продукти в менюто ти?
– Чесно казано нямам индивидуален режим, менюто ми е традиционно и напълно стандартно. При положение, че съм по цял ден на работа, ми се налага да се храня по столове, ресторанти за бързо хранене и т.н. И все пак основното, което гледам да използвам е пилешко, телешко месо, картофи и ориз. Когато си готвя вкъщи – също. Риба по-рядко. Обикновено приготвям риба, когато съм по-свободен, защото отнема повече време, докато я направя. А нещото, с което се храня всеки ден на закуска са овесените ядки или така наречените мюсли. Накисвам ги вечерта в гореща вода, за да престоят до сутринта и след това най-често с кисело мляко и мед – задължителен е меда!

Щангата за "Мъртва тяга"

Щангата за „Мъртва тяга“

Алкохолът оказва ли вреда? Често ли го употребяваш?
– Аз не съм привърженик на пълното въздържание, поради простата причина че една чаша червено или бяло вино, както и петдесет грама качествен концентрат – водка или уиски успокояват нервната система и мускулатурата, което е полезно! И често прибягвам до червено вино, мога да кажа, че почти всяка вечер изпивам по една или две чаши червено вино.

Оказва ли влияние секса за силата на един спортист. Колко пъти един силов спортист е добре да прави секс на седмица?
– На първата част от въпроса – секса не може да вреди, защото просто не е възможно, но и не трябва да бъде непосредствено преди тежка тренировка или преди състезание. А след тренировка секса е просто чудесно нещо, защото води до пълно разпускане и разкошен сън!
На вторият въпрос за колко пъти… имам приятели, които са маниаци, правят всеки ден по два пъти, по три пъти на ден. За мен секса трябва да носи удоволствие, а не някакви постижения и т.н. Нормално е три, четири пъти седмично. Напълно нормално!

Rammstein преди и по време на тренировка

Rammstein преди и по време на тренировка

Владо, за т.ези, които не те познават – разкажи за постиженията ти, спорта и първата титла.
– В България спорта е известен като силов многобой или айрън мен. А останалите като стронг мен. Дисциплините са най-различни – включват носена на тежки предмети, вдигане на камъни, дърпане на автобуси и камиони, обръщане на губи и т.н. Това е общо взето естеството на спорта. Аз започнах да тренирам преди около три години и след няколко месеца се явих на първото си състезание. Класирах се на първото състезание шести, на второто четвърти, на третото влязох в челната тройка, за първата година станах вицешампион на България и от втората нататък вече съм абсолютен шампион на БЪЛГАРИЯ. Имам двайсет и седем първи места за БЪЛГАРИЯ, трето място на балкански полуостров, четвърто от верига най-силен мъж на света, което може би е най-доброто ми постижение.

Какъв трябва да бъде съня? Кога трябва да спи човек – по кое време и колко часа?
– Съня на първо място трябва да бъде спокоен. Нормално по седем часа сън. На мен лично са ми необходими по осем, девет часа в зависимост от това дали съм тренирал същият ден. По принцип най-полезен е съня между десет вечерта и един през нощта. През тези часове човек спи най-здравословно, защото тогава се отделят много големи количества растежен хормон и не само. Но в съответствие с ежедневието ми не ми е възможно. Прибирам се около девет вечерта и най-често си лягам след дванайсет. Спя до към осем и половина. Опитвам се при всички положения да ги правя по осем часа на денонощие, а ако мога и през деня да дремна по половин час – идеално!

Действа ли ти музиката по време на тренировка?
– Аз без музика не тренирам, но не каква да е! По принцип харесвам почти всякакъв тип музика, а специално за тренировките съм любител на хард рок и хеви метъл музика. Ще посоча част от любимите ми групи: Металика, Хелоуйн, Сепултура, Рамщайн, Менуар… това са групи, които слушам постоянно по време на тренировка. Защото както много пъти съм казвал „РАМЩАЙН И МЕТАЛИКА ВДИГАТ!“

Владимире, какви рекорди си постигал? Говоря за максимално вдигнати тежести.
– Два пъти на 310 килограма клек. Мъртва тяга – 345 килограма, което е прилично постижение. Не е нещо кой знае какво за човек в моята категория 140 килограма, височината ми е 195 сантиметра.

Вредни ли са стероидните суплементи и непозволените химически елементи?
– Първо – на начинаещ спортист никога не бих препоръчал, а дори и да е напреднал – винаги го питам дали ще се състезава. Ако човек спортува за здраве по-добре да се чувства психически и физически добре, без да взима!

В един сравнително мръсен град като София какво трябва да правят хората, за да се пазят от мръсотията? Има ли някаква тънкост, която ти би препоръчал за „ПСИХОЛОГИЯ НА ЧОВЕКА“?
– С киселото мляко – това са така наречените бабини методи, които вършат работа определено! А София е толкова мръсен град, че не знам какво трябва да приема и прави човек, за да се изчисти от всичките тези токсини, които неизменно замърсяват организма на човека. Но поне според мен достатъчният прием на витамини и добавки, които водят до засилване на имунната система е единият от методите. Другото, което препоръчвам е задължително поне един път през седмицата да излизат сред природата. Било то да се разхожда по Витоша, Шипковски минерални бани, Папморово, Боровец…

Защо спря да тренираш този спорт?
– Причините са няколко, основната финансов! В България доказах, че нямам конкуренция – номер едно съм. Имах амбиции за олимпиада в чужбина, за където трябват доста сериозни финансови средства. Федерацията не обръща никакво внимание, начело с президента Мирон Йорданов. Не ми осигуряват нито помещения за тренировки, нито пари за добавки, а наградния фонд е направо смешен. Аз съм получавал за първо място 160 лева, което е подигравка! В България основния спорт е футбол и няма интерес към другите спортове.

Защо се наблюдава това затлъстяване не само сред българските младежи а и навсякъде по света?
– За България конкретно защото за великите спортисти не се знае нищо или почти нищо. Те знаят за тях толкова, колкото знаят за Ботев и за Вазов – общо взето нищо. Те знаят за футболистите единствено, които не са никакви спортисти според мен! За България става въпрос, за чужбина няма да коментирам. В България са просто едни пропаднали пияници. Не можеш да бъдеш спортист, при положение, че от седем дни в седмицата ти пет си в някоя кръчма и се напиваш като казах. Това не е спортен режим!

Какво ще пожелаеш на читателите на „ПСИХОЛОГИЯ НА ЧОВЕКА“?
– Преди вичко живи и здрави – това е най-важното. И ако всеки поне петнайсет минути на ден отдели за спорт и помисли за това как иска да изглежда и чувства – то хората ще стана по-добри. Петнайсет минути на ден, не повече!