Спокойното съзнание – тайната на креативните идеи!

Невронауката ни казва, че за да бъдем по продуктивни и креативни, да раждаме качествени идеи, ние трябва да даваме на мозъка си регулярно почивка.

А това разбира се води до извода, че спокойният ум, работи най-добре.

Да отделяме време за това и то по средата на работния, натоварен ден си е предизвикателство.

Точно затова искам да ви предложа три конкретни идеи, с които се запознах съвсем наскоро от сайта на Харвард Бизнес Ревю, три бързи и лесни метода за целенасочено открадване на време за пробив в ежедневието – време за почивка в рутината.

# 1 Бърза медитация

Резултатите от ново изследване, проведено в лабораторията на UCLA Laboratory of Neuro Imaging /вижте официалните данни от него на този адрес/, предполагат, че хората, които медитират редовно имат повече сиво вещество в някои определени региони на мозъка.

И не само това: тези, които медитират имат и по силни връзки между отделните области в мозъка, както и показват по-малко атрофиране на мозъка, което се развива с възрастта.

С други думи, медитацията може да направи мозъка по-добър, по-бърз и по-млад.

Както обяснява водещия изследовател на това проучване Ейлеен Лудерс:

Изглежда, че редовната медитация е мощно умствено упражнение с потенциал да промени физическата структура на мозъка.

Съвет: Ако пътувате с градския транспорт или сте столичанин – с метрото, дори ако сте пътник в кола – използвайте това време, за да затворите очите си за 10 минути.

Ако шофирате, тръгнете 10 минути по-рано за работа, а когато стигнете, прекарайте спестеното време в колата медитирайки, преди да влезете в офиса.

Изберете си някакъв много специфичен образ, като водопад, плаж, поле или дърво и се опитайте да съсредоточите ума си само върху него.

Ако други мисли нахлуват в главата ви в същия този момент /а това със сигурност ще се случи/ избутайте ги леко в страни, без да се напрягате.

Правете това веднъж или два пъти на ден. Целта тук е да позволите на ума си да постигне чувство на спокойно и отпуснато съзнание.

Това малко, бързо и лесно упражнение ще Ви се отблагодари!

# 2 На английски му казват Pulsing, ние му викаме Цикличност!

Психологът Андерс Ериксон, известен със своите изследвания и теории, посочва, че в най-популярните области, вариращи от музика, наука и спорт, при хората занимаващи се и имащи топ представяне се забелязва работа на 90 минутни цикли, след което си почиват за кратко.

Ние се сме създадени така, че да работим точно по този начин на отделни цикли от време, в които имаме максимум енергия и нашия живот общо взето е движение между изразходването и подновяването на тази енергия.

Този вид цикличност на около 90 минутни интервали е най-простичкият, най-лесният начин да изградите навик за почивка през вашия работен ден, благодарение на която мозъка ви ще презареди.

Съвет: Изтеглете си някой инструмент от типа “break-reminder”, нещо като Scirocco take a break и го настройте да ви уведомява на всеки 90 минути.

А през този интервал от време силно се фокусирайте върху една конкретна задача.

Може да използвате и софтуера от техниката Помодоро, независимо, че там интервала е 25 минути. Може да го оставите същия или да го настроите за 90 минути.

След този цикъл от време, станете, разходете се, говорете с някой колега, послушайте музика или медитирайте за 10 минути, както обяснихме в първа точка.

Направете нещо, което ще ви презареди, нещо което ще изчисти мислите ви за момент поне.

Дори и ако мислите, че не се нуждаете от това, грешите! Имате нужда от това. 10 минути след тази пауза отново може да се върнете към работата си.

От скромния ми опит мога да ви споделя, че статиите в този сайт, особено по-дългите без да осъзнавам ги правя по точно този начин, в противен случай мозъка ми ще експлодира от хаус и идеи….

 

# 3 Позволете на мислите ви да се реят свободно – без цел, без посока!

Може би сте чували историята за собственика на 3M Артур Фрай, на който му хрумва идеята за толкова популярните Post-it бележки и всичко това, докато си стои и си мечтае в църквата,

…докато стои и оставя мислите си да се реят свободно.

Джонатан Шуулър, изследовател от UC Santa Barbara, многократно е показвал, че хора като Фрай, които имат своето време през деня за мечтаене, хора, които карат техните умове да се скитат – имат високи резултати на творческо ниво.

Може би ще си кажете – “това не е ли същото като медитацията“, но ще сгрешите.

Това, което разделя медитацията от свободното летене на мисълта, е че вместо да изпразвате ума си, вие се отдавате на него като го пълните със съвсем случайни мисли.

Номерът е да останете достатъчно “будни”, за да осъзнаете внезапното прозрение, когато то ви връхлети!

Съвет: Започнете с 20 минути, два дена в седмицата по време на обедната ви почивка, за да поразходите мислите и бляновете си на свобода.

Помислете за всичко, което искате /без работа разбира се – забранено е/ – плаж, почивка, как постигате вашата мечта, как любимия ви отбор печели титлата, каквото си поискате, каквото ви харесва.

И следващия път, когато някой ви улови, че сте някъде другаде мислено, че си мечтаете по време на работа например и ви попита, защо не си вършите работата, кажете му че в действителност вие извършвате творческо ускорение на мозъка си за повече креативни идеи,

…или просто го пратете да върви на майната си!

Източник: Lifehack.bg