Бихте ли станали член на Нацистка партия? Бихте ли участвали в масови митинги и преследвания?
През 1969г. учителя по история Рон Джоунс провежда един социален експеримент със своите ученици в гимназията Kибърли, Пало Алто,  в щата Калифорния.
Учениците на Джонс били категорични, че не биха се включили в движението на нацистите преди и по време на Втората Световна Война при каквито и да е обстоятелства. Пред своя професор всички студенти заявили, че щели категорично да устоят и да не участват в подобно движение.
Джоунс решава да помогне на своите ученици да разберат по-добре социалните влияния, които са съществували по времето на Нацизма. Професорът организира и провежда един кратък експеримент, чийто развитие дава изненадващи резултати.
Професорът по история създава условия, които симулират някои от нацистките социални условия за периода от пет дни сред своите ученици. До края на експеримента студентите му не осъзнават какво става.
За ужас на Джоунс престорената игра става доста реална. Пред очите му учениците изграждат една система с вярвания аналогични на тези от нацистката система, включващи подобни методи за контрол, дисциплина и обединение.
Джоунс подава определени вербални стимули и въвежда строг модел на поведение.
Историкът прави няколко прости неща:

  •  Първо ограничава всички отговори в клас до изречения от три или по-малко на брой думи – това води и до определянето на нови „невербални“ лидери;
  •  Въвежда се използването на поздрав – неслучайно поздрава бил подобен на този, който бил използван от нацистите;
  •  Въвеждат се девизи като „сила чрез обединение“, които трябва да се извикват от учениците – членове на новото общество – в един глас;
  •  Изработват се плакати, избират се и нови членове от другите класове и се въвежда задължителна стойка при седене в час;
  •  Джоунс дава името „Третата вълна“ на новото движение;
  •  Групата нараства до 100 членуващи ученици и последва издаване на членски карти;
  •  Всеки, който изказва несъгласие с установените стандарти от групата просто бива изключен;

Джоунс си позволява да отиде още по-далеч като обявява, че кандидат президент на САЩ ще направи посещение за да обяви формирането на Третата Вълна. Учениците са поканени в аудиториума за да гледат събитието, което ще се излъчи по телевизията.
На следващия ден около 250 ученици пристигат в аудиториума носещи своите специални униформи и значки. Те вярват, че са на път да станат част от национално движение.
Докато всички стоят и чакат излъчването, Джоунс пуска запис на нацистки митинг и историята на Третия Райх. Учениците стоят втрещени постепенно осъзнавайки, че виждат своето отражение на екрана.
Самият Джоунс споделя, че сам се учудва на това колко бързо учениците възприемат правилата за дисциплина. Той въвежда успешно идеите за сила чрез обединение, сила чрез действие и сила чрез гордост.
За пет кратки дни здрави и нормални ученици от гимназията Къбърли, Калифорния, сформират група, прочистват „интелигенцията“ си и са готови да последват национален лидер. Изпитват гордост от факта, че разчитат на принудата и дискриминацията като средство за организация.
Тези ученици едва ли ще получат по-добър урок по история и социална психология.
Самият Джоунс напуска работата си.
Експеримента остава в тайна дълги години. В крайна сметка Джоунс описва всичко, което се е случило в една от 30-те си гниги „Лудостта няма заместител“, доста след като е вече приключил с преподаването.
Направени са пиеса и филм по разказите на Джоунс.

Описания на целия процес, всички методи и разсъжденията на самия Джоунс може да прочетете на следната уеб страница: http://www.vaniercollege.qc.ca/Auxiliary/Psychology/Frank/RJmore.html