Един професор по философия донесъл на лекцията си празен стъклен буркан, няколко по-големи камъка, малки камъчета и кутия с пясък. Без да каже и дума той напълнил буркана с големите камъни и попитал студентите дали бурканът е пълен. Те отговорили, че бурканът е пълен.
Тогава порфесорът прибавил буркана, където вече имало няколко големи камъка – няколко малко камъчета. Както и се очаквало малките камъчета се наместили между големите камъни.
Накрая професорът сипал и пясъка от кутията и пясъкът веднага покрил всичко останало.

Буркан с камъни и пясък

Буркан с камъни и пясък

Професорът се обърнал към студентите и казал:
“Сега си представете, че този буркан е вашия живот.
Големите камъни – са важните неща – вашето семейство, вашия партньор, вашето здраве, вашите деца – всичко това, което е толкова важно, че ако изгубите и вашият живот ще изгуби смисъл и ще рухнете.
Малките камъчета – са другите неща, които имат значение – работата, къщата или колата.
Пясъкът – е всичко останало – дребните неща, малките неща.

Ако първо изсипите пясъка в буркана, няма да можете да вместите вътре нито малките, нито големите камъни. Също, както се случва и в живота.
Ако изразходвате цялата си енергия, време и желание за малките неща няма да остане място и време за важните неща.
Обърнете внимание на това, което е от изключителна важност за вашето щастие – намерете време за децата си, обадете се на приятел или споделете мига с любимия ви човек. Винаги ще намерите време да изчистите къщата, да изхвърлите боклука и да платите сметките.
Първо се погрижете за големите камъни – нещата, които наистина имат значение.
Определете приоритетите си и ги следвайте.
Всичко останало е просто пясък.