Посветени хора.

В абсолютния смисъл на тази дума, се има предвид че човека е надскочил всички лимити на съзнанието и вижда нещата такива каквито са в тяхната същност, а не пристрастно както ги виждат повечето хора.

Просветения може да бъде човек, който е сънувал странен сън: Трето око или човек с три очи… Сънищата ни не винаги значат нещо, но този сън е много рядък и ако е присъствал в живота на някого от вас – бъдете сигурен, че това не е случайност. Ако сънувате разговор, на който другия човек е с трето око между двете, това значи че скоро, много скоро ще ви се случи нещо, което ще промени живота ви крайно. Най-често в положителна насока.  Ето защо ще разделим понятието на две части които ще разгледаме. В абсолютния смисъл на думата,  ние не познаваме хора които да са просветени. Буда, масонство, илюминати и т.н. – тези хора не са само просветени а и посветени – посветен значи осведомен или запознат с нещо, което за повечето хора е тайна.

Както и за техни превъплъщения,   които са просветени, но никой не познава жив човек, който да е достигнал до абсолютно прозрение или поне такъв не е известен на повечето хора. Дори и да има такъв човек сред вас, неговата цел не е да бъде популярен и затова може и да не чуете за него нищо, никога.

eye

Ето защо ще разгледаме понятието в неговия частичен смисъл. Ще поговорим за хора, които са повече и по-малко просветени.

Тотално непросветен бих нарекъл човек, който е изцяло дребнав и не притежава никаква душевност. Дори и най-малкият жест на доброта, бих смесил с понятието просветен и ето защо колкото по-добър и с чиста душа е един човек, толкова по-склонен бих бил да го нарека просветен. За съжаление в нашето ежедневие и в големите градове в които живеем, все по-трудно е човек да отделя внимание на душевното и да вниква в себе си.

Затова определено не бих казал че просветлението има общо с образоваността и интелигентността на човека. До просветление може да се достигне по много начини, но общо взето вглеждането в самият себе си и в душата си, води до размисли които ви помагат да почувствате просветление. Медитацията е инструмент, чрез който човек остава насаме със себе си и затова толкова често се споменава когато се говори за просветление.

Курсовете по йога обаче, са нещо което човек бърка с истински интимната медитация и търсене на просветление, както и с идеите на буда и неговото учение.

Дори Будизма, който е произлязал от ученията на Буда и използва негови цитати постоянно, също е далеч от абсолютното просветление.

Просветлението не е присъщо на цели групи от хора, а на единици. То е интимно и лично.

Автор: Пламен Бояджиев