Може би тези начини ще работят за теб. Няма как да разбереш, докато не ги опиташ или приложиш върху свой пациент (ако си практикуващ терапевт).  Следващите няколко точки от „Стопиране на вманиачаването” са инструмент, с който ще се откажеш от това, което не ти харесва, за което не можеш да спреш да мислиш и не искаш повече да се сещаш за него.

 1. Именувайте лошия навик (манията)
  Идентифицирайте мисълта от какво ви е страх. Какво е съмнението ви. Опишете го в едно или повече изречения. Просто с няколко думи.
 2. Напишете го върху лист хартия
  Насрочете време и един ден седнете, за да размишлявате точно върху това. Напишете това, което чувствате, мислите и всичко, което ви тревожи.
 3. Изсмейте се на това
  Смехът може да направи почти всяка ситуация допустима. Трябва да признаем пред себе си, че това е смешно за счупен рекорд и когато наистина му се изсмеем – тази мания в мозъка ни се асоциира като  нещо малко и незначително.
 4. Хвърли го!
  Поведенческата техника, чрез която хвърляме листа хартия с написаното, кат опреди това го намачкаме и накъсаме. По този начин буквално хвърляме тази страховита (или не чак толкова) мания. Също можете да опитате да визуализирате стоп знак. Когато вашите мисли отидат до тази мания – не забравяйте да спрете. Представете си ЗНАК СТОП. Погледнете този знак!
 5. Кажете на един ваш приятел за тази мания
  Кажете на някой, на когото имате доверие за тази мания по такъв начин, че да се изсмее на глас. Тогава ще сте в правилна посока и тази мания ще изостане още по-назад от вас!
 6. Представете си най-лошото
  Знам, че изглежда подобно на безпокойство да си представите най-лошото, но представяйки си най-лошото и визуализирайки най-крайните резултати  в най-страховитите и ужасяващо феноменални въображаеми картини със сигурност би могло да облекчи този страх, който предизвиква манията. Защото вие сте ударили дъното. Вие не можете да бъдете по-ниско. Точно така ще опресните мозъка си..
 7. Купете си нов аромат
  Закупувайки нов парфюм, Вие показвате висша степен – не само на себе си, а и на всички останали. Препоръчваме ви да прочетете повече за парфюмите през вековете, когато имате свободно време. Оставете тази част за времето, когато сте в почивка или сте свободни и спокойни, възприемайки и наслаждавайки едновременно.

Игор Павлов