Цигарите съдържат м/у 6000-8000 вещества, след като цигарата се запали и дърпате. Никотина не е опасен, той е почти безвреден. Никотина действа на центъра на удоволствията в мозъка, но всички останали вещества, които се образуват при запалената цигара,  натрупвайки се в организма ви при тютюнопушенето са вредни.

Сериозна мотивация за спиране на цигарите е тяхната цена. Средно пушач на месец плаща по 10 лева Х 30 дни = 300 лева за цигари на месец.

Има две неща, заради които пушим.

# Това е никотиновата зависимост, която е чисто физическа.
# Второто нещо е навика, при който ние пушим на определени места с определени хора, на определено време. Желанието да запалим цигара. Този навик, който се създава е натрапчив. Натрапчивостта е силна и човек пуши. Нуждата от пушене няма общо с никотинов глад. Това е натрапчивост, желание. Има експерименти, в които на човек му вкарват в кръвта чист никотин и веднага след това, той отново иска да изпуши една цигара. Никотиновия глад е измамен.

Цигара

Цигара

За да откажете цигарите е необходимо желание. Едно е да мислите, че трябва да ги откажете, друго е да го поискате. 20 години можете да се опитвате да ги спрете, но без успех, ако нямате желанието да откажете тютюнопушенето. Защото когато човек тръгне да прави нещо по задължение, няма как мозъкът да не го заобиколи и опита със сигурност или в 90% от случаите ще бъде неуспешен. Надъхайте се положително и се концентрирайте върху положителните страни на спирането на цигарите. Спрете да пушите за три дни. Без нито една дръпка. Дори една цигара да изпушите през тези три дни – започвате всичко от начало. След тези три дни нещата са много по-лесни. Съсредоточете се върху нещо, което ви доставя удоволствие. Всеки е любител на нещо конкретно – правете го по-често. Не се разсейвайте – ако запалите една цигара, всичко отива на вятъра.Трябва воля единствено през първите три дни. Напълно възможно е да се откажете от пушенето. Първия ден ще ви се пуши много, втория ви се пуши ужасно много, третия ден е като първия.

Добре е да имате някакво занимание, което извършвате с пръстите. Например хапвайте ядки или почистете къщата си. Четете любимата си книга или си направете маникюр. Има много неща, които можете да направите и ще ви отклонят вниманието от този навик. Още един път, важни са само първите три дни!

Желанието ви за пушене няма да спре напълно след третия ден, но ще намалее до такава степен, че ако най-много сте издържали 5 часа без да пушите, тогава ще е 10 часа. След една седмица ще е още по-рядко и така в един момент няма да имате нужда от никакви цигари и няма да се сетите за пушене. Отново – за желанието, намаля след третия ден и тотално изчезва постепенно. Ако ви се допуши много силно – изпийте една глътка вода или сменете дейността на момента. Например ако сте пред компютъра – излезте на разходка до магазина и си купете нещо за ядене или каквото и да е. Много малко воля е необходима след третия ден бе з цигари. Нещата стават без никакво съмнение.

Ползите от спирането на цигарите са много. Освен, че ще се чувствате изключително добре и със силен тонус – наспиването ви ще е перфектно и за по-малко часове. Ще сте кукуряк и много по-бавно ще се измаряте. Физическата дейност ще ви е по-приятна и ще имате нужда да я извършвате. Ще се изненадате колко сила и енергия ще имате след като спрете да пушите. Киселинността в устата се нормализира и плаката по зъбите започва да пада. Езика става нормален, и кожата се изпъва, бръчките и торбичките под очите постепенно изчезват! Вкусовите ви качества и обонянието ви става в пъти по-изострено.

# След спирането на цигарите ще откриете аромати и вкусове, които до този момент не са ви били познати и това е значително важно предимство, заради което си заслужава цялото нещо. Усещате на какво ви миришат дрехите, докато преди това вие не забелязвате, че вашите тениски и други дрехи миришат на селска кръчма. По принцип жените имат по-изострено обоняние от мъжете, но след спирането на цигарите – мъжете променят качествата си. Не малко пречи на социалните контакти това, за което четете в момента. Много са положителните промени, които ще усетите след спирането на цигарите и няма нужда да се изброяват – вие ще ги усетите.

Докато спирате цигарите е важно през първите няколко дни да не приемате кофеин – никаква Кока-кола, енергийни напитки или кафе… Пийте повече вода, течности, чай, сок. Яжте, но не приемайте кофеин, защото през това време организма изпада в канцерогенен шок и никотина допълнително засилва това шоково състояние. След третия-четвъртия ден можете да пиете кафе и всичко останало. Но до този четвърти ден  не вкарвайте никакъв кофеин. Същото важи за алкохола – той възбужда никотиновия апетит.

Абстниненцията след  спирането на цигарите е лека и не може да се сравнява с хероиновата или амфетаминовата. При рязко отказване на цигарите се получава единствено канцерогенен шок, който продължава от 3 до 10 дни. И това е всичко. След този период е въпрос на избор дали да продължите отново с цигарите или да се откажете тотално този вреден навик. Изгледай клипа от тук

Автор: Иван Ванков