Киберхондрия – да или не?

Експертите подчертават, че само лекар може да постави правилната диагноза, но много хора се предоверяват на мрежата

Онлайн информацията по здравни проблеми отглежда едно поколение от киберхондрици – хора, които безпричинно си поставят сами най-лошата диагноза, след като са прочели за болестта в Интернет, казват изследователи.

Екип на Microsoft направи проучване на търсения в уеб, свързани със здравето, извършени с популярни търсачки от 515 служители на компанията. Една от целите на компанията беше да подобри своята собствена търсачка. Търсенето в уеб има потенциала да ескалира страхове като този, че главоболието е причинено от мозъчен тумор, например. Експертите смятат, че хората, които са загрижени за здравето си, трябва да посетят лекар, а не да си поставят сами диагнози на базата на това, което са прочели онлайн.
Изследователите откриха, че търсения в уеб на обичайни симптоми като главоболие и болка в гърдите вероятно или повече от вероятно са отвели хората до страници, които описват сериозни състояния като злокачествени заболявания, въпреки че при такива симптоми сериозните болести са много по-редки.

Търсенето на „болка в гърдите“
или „мускулни спазми“ връща ужасяващи резултати със същата честота, както не толкова сериозни неразположения, въпреки че шансовете за сърдечна атака или фатално невродегенеративно заболяване да са далеч по-малки в сравнение с обикновено неразположение или мускулна треска, например.
Около една трета от 515-те  служители на Microsoft, които са отговорили на анкетата за техните навици за търсене на информация на медицинска тематика, са разширили техните следващи търсения, за да разучат по-сериозни и по-редки заболявания.
Въпреки че резултатът не дава безспорно доказателство, че интернет увеличава страховете за здравословното състояние на потребителите – те могат просто да проявяват любопитство за повече подробности на определено състояние – изследователите казват, че това е вероятно при някои обстоятелства.
„Нашите резултати показват, че уеб търсачките имат потенциала да ескалират медицинските тревоги, “ каза Ерик Хорвиц, изследовател на изкуствен интелект в Microsoft.

Проверени източници
Говорителка на британската национална служба по здравеопазване каза, че здравната информация в уеб не може да замени експертното мнение и съвет. Поради това, тя съветва да се консултираме с лекар винаги, когато сме загрижени за здравето си. Нейната организация поддържа уеб сайта NHS Direct, на който може да се получи полезна и надеждна медицинска информация.
Хенри Скаукрофт от британската благотворителна организация Cancer Research UK смята,  че проверените уеб сайтове с информация за пациенти могат да бъдат полезни ресурси. Според него трябва да има повече изследвания  като това на Microsoft, но не трябва да се забравя, че все още много хора нямат достъп до богатството от онлайн информация и че неравнопоставеността в здравеопазването, включително и  неравнопоставеността в достъпа до информация, не намалява, а се увеличава.
Колкото и парадоксално да звучи, проблемът във Великобритания е, че много хора все още не са запознати със симптомите на рака и закъснялото посещение при лекаря е една от основните причини за незадоволително малкия брой на излекувани от рак британци, в сравнение с най-доброто в Европа.

Така наречената киберхондрия – склонността на някои хора да си поставят сами диагноза, след като потърсят информация в интернет, стана за първи път обект на систематично изследване, съобщава в. “Индипендънт”.

“Става дума за явление, което става все по-разпространено през последните 10 години – опитите за диагностициране на определено неразположение или по-сериозен здравословен проблем чрез търсене на симптомите в мрежата. При това от широкия спектър на различните варианти киберхондрикът обикновено избира най-зловещия”, пише британският вестник, цитиран от zdrave.bg.
Ерик Хороуиц и Райън Уайт от специалния научно-изследователски отдел на Microsoft са анализирали поведението на повече от 1 милион души по света, ползващи активно информацията, достъпна в интернет. Според изследователите в мрежата има “диспропорционално много описания на смъртоносни болести”. Например, ако се напише думата главоболие, на 25% от страниците ще бъде споменато, че то е причина за злокачествено образувание в главния мозък. “За щастие това заболяване, се среща само при 0, 002% от жителите на планетата”, уточняват двамата учени. Но киберхондрикът е склонен да повярва, че болестта е много често разпространена, след като толкова много пишат за нея.

Общата статистика за търсената в интернет информация сочи, че 8 от всеки 10 сърфиращи поне 1 път в месеца търсят там информация за своето здраве. При това 75% от тях не проверяват откъде са взети съответните цитирани данни.
Друга причина за киберхондрията е склонността на хората субективно да преувеличават вероятността от някои събития. “Ако здрав млад човек под 35 години почувства болки в гърдите, едва ли проблемът (поне в повечето случаи) е в сърцето, но тъй като в мрежата е написано твърде много за връзката между болката и сърдечно-съдовите заболявания, хората забравят за останалите възможности”, пояснява Хорвиц и добавя, че невинаги може да се вярва на всички изнасяни данни.

Чуват се мнения, които гласят, че лекарите са просто търговци. Фармацевтичните фирми ги водят по курорти без пари и ги ангажират да изписват техните лекарства. Така че, никой няма да изпише най-подходящият медикамент, а този на фирма ”Х”, която ще го води на почивка и ще плати комисиони за продажбите. Може би четенето в Интернет е по-откровено и с по-добър шанс за успех. Все пак, това е при леки и сравнително стандартни оплаквания. Ако сте наистина тежко болен, рисковано е да се лекувате сам.

Вярно е, че не трябва да се разчита само на Интернет, обаче не е лошо да се проверява и там. Все пак – на лекарите със сигурност не може да се разчита напълно и безрезервно. Поне не на всички! Случаи доказват как лекари никога не са успявали да помогнат на своите пациенти. Такъв е случая с човека Х, който отива при личната си лекарка, която пет години всяка пролет като му се подуят сливиците му поставя диагноза ангина и го тъпче с антибиотици. Антибиотиците, естествено никога не помагат. Добре, че човека Х се поинтересува от мрежата и установява, че симптомите повече отговарят на сезонна алергия. Когато споделя тези си опасения, тя естествено му казва, че говори глупости. Въпреки това настоява за направление за алерголог и – познайте какво – доктор Гугъл се оказа прав!