Педофилите са сексуално неадекватни хора, които имат дълбоко усещане за его нестабилност. При тях чувството за непълноценност, е много силно и това обуславя по-нататъшното им поведение. Това твърди психологът Гергана Вълева в специално интервю за Razkritia.com. Класическите педофили са социално компетентни, с изключително развита чувствителност към проблемите на децата, те са добрите чичковци, умеят да предразположат детето към контакт, да го прелъстят, да го подкупят.

Педофилите дебнат отвсякъде.
Те се възползват от ценностния вакуум в обществото, буквално пропагандират педофилията, развиват идеология на педофилията. Те са виртуози да омаят децата. В 70% от случаите насилието и садистичното отношение като цяло е много важно.
По принцип при изнасилването, при посегателството върху деца водещо е желанието за доминиране и властване. Това е опит за компенсиране на чувството за непълноценност. Контролът, усещането, че владееш положението, че подчиняваш другия, включително детето, което е най-беззащитно, е водещо в желанието на тези хора.
Педофилите примамват деца и във Фейсбук.
Обикновено хората си задват въпроса дали педофилията е болест или е просто престъпление.
В последните класификатори на психичните заболявания се определя като заболяване, макар че доскоро се водеше като сексуално отклонение. Но дали има по света един терапевт, един лекар, който да потвърди, че е излекувал педофил. Няма такъв. Това означава, че тези хора или са неизлечимо болни, или са дълбоко наясно с това, което правят, и при всички положения носят отговорност за деянията си.
Научете децата си да споделят, това е много сериозна превантивна мярка. Когато детето контактува с възрастен непознат човек, трябва да бъде научено винаги да дава приоритет на притеснението си. Дори с риск да обиди този човек. Ако бъде докоснато по непозволен, необичаен, странен начин, ако бъде заговорено по необичаен начин, трябва да се научи да казва „не“.
Умеят ли педофилите да се прикриват в обществото?
Те имат изключителната способност да рационализират, да се оправдават. Съветът на Гергана Вълева към родителите е да комуникират с децата си много по-често. Комуникацията и споделянето предразполагат доверие, което е много важно.
В България 80% от проблемите – било то семейни, психологически, лични или други се дължат на липсата на комуникация и отношение на хората едни към други.