Полова немощ, либидо и контрол

Повече по темата и лични консултации: свържи се с Пламен Бояджиев

150 милиона мъже по света имат проблеми с ерекцията. При едни това е болест, при други – временно състояние.

Медиците обаче успокояват, че може да се лекува. Еректилната дисфункция се причинява главно от физически, а не от психологически фактори, смятат специалистите. От 30 до 50% от случаите са резултат от сърдечно-съдови болести, артеросклерозата е рисков фактор при 70% от мъжете над 70 години. Депресиите и хипертонията също могат да бъдат причина за заболяването. 50-60% от мъжете с диабет страдат от импотентност.

„Българските мъже никога не биха си признали, че имат проблем, по-лесно им е просто да отидат в аптеката и плахо да поискат виагра“, коментират лекарите. Проблемът с достигане и задържане на ерекция създава емоционален и физически стрес. Мъжете започват да избягват интимните ситуации с нежните си половинки и това води до обтягане на отношенията в семейството.

Лечението може да бъде с орално приемане на таблетки, имплантиране в пениса на пенилна протеза или чрез трансуретална терапия. Някои лекари препоръчват психотерапия и поведенческа терапия.
За профилактика и осигуряване на повече комфорт в секса специалистите препоръчват още витамини и минерали. Задължително е приемането им да става редовно. Витамините и минералите, които се приемат чрез добре балансираното хранене, са залог за добър сексуален живот. Кои именно витамини и минерали трябва да се приемат и в кои храни се съдържат те в най-големи количества?

Витамин А (ретинол) и провитамин каротин: участват активно в отделянето на половите хормони. Съдържат се в: доматите, морковите, червения пипер, яйцата, телешкия и свинския черен дроб, млякото, изварата, сирената, кравето масло.
Витамините В1 и В2: зареждат с енергия, усилват желанието, оказват положително влияние върху нервната система на мъжа. Съдържат се в: млечните продукти, яйчения жълтък, телешкия дроб, ръжения хляб, овесените ядки, фасула, гъбите, орехите.
Витамин В 6: не дава на сексуалното желание да угасне, намалява действието на хормона пролактин, отслабващ либидото. Съдържа се в: рибата, жълтъка, дрожите, млечните продукти, телешкото и свинското месо (без тлъстини).

Витамин С: зарежда с енергия, пробужда интереса към интимен живот. По някои данни недостигът на аскорбинова киселина действа отрицателно на спермата и може да стане причина за мъжкото безплодие. Съдържа се в: черниците, гроздето, ягодите, лимоните, портокалите, шипката, прясното и киселото зеле, зеления лук, червения пипер, морковите.
Витамин Е: необходим е за нормалното функциониране на ендокринната система, нормализира дейността на мускулите. Учените са го нарекли основен фактор на размножаването, тъй като е отличен източник на полиненаситени мастни киселини, от които се образуват простагландините – биологично активните вещества, които наред с останалото гарантират добра ерекция. Съдържа се в: прасковите, фасула, грахта, спанака, белите гъби, слънчогледовото и лененото масло, зехтина, жълтъка, телешкия черен дроб.
Цинк: жизненоважен за развитието на половите жлези, отговаря за нормалната дейност на простатата, участва в регулирането на тестостерона в кръвта. Съдържа се в: морковите, зелето, чесъна, телешкото месо, бадемите, орехите.

Фосфор: увеличава потентността, липсата му може да се отрази на качеството и количеството на спермата. Съдържа се в: рибата, морските продукти, сирената, краставиците, граха, салатата.
Желязо: влиза в състава на хемоглобина, недостигът му води до анемия, която значително намалява потентността. Съдържа се в: телешки черен дроб, пилешко и телешко месо (без тлъстини), скаридите, калмарите, спанака, салатките, репичките, ябълките, жълтъка.
Магнезий: намалява умората и раздразнението, ако не достига в организма, фосфорът, отговарящ за потентността, не се усвоява добре от човека. Съдържа се в: авокадото, вишните, динята, магданоза, цвеклото, краставиците, фасула, ядките, меда, слънчогледовите семки.

Дори и при най-незначителните сигнали мъжът трябва да потърси специалист, съветва д-р Бояджиев. Добре е да се консултира с психолог, андролог, ендокринолог, сексолог или уролог. Разбира се, на всеки се случва да се издъни в леглото, но ако това се повтори няколко пъти, може да е сигнал, че нещо не е наред. Колкото по-рано се изясни причината за фала, толкова по-ефективно ще е лечението.

Причините
Три са причините мъжът да страда от полова слабост – физически, психични и смесени. Болните от захарен диабет или с високо кръвно налягане, както и преживелите различни травми на гръбначния стълб или на таза често се сблъскват с този проблем. Понякога невъзможността за ерекция може да е само един от симптомите на друго, по-тежко заболяване. Ето защо фактът не бива да се подминава с лека ръка. Психичните задръжки, умората и стресът са идеалните предпоставки за поредното неприятно фиаско в леглото. Пушенето, употребата на алкохол и различни лекарства също имат значение и могат да доведат до подобни проблеми. Ако мъжът има неприятности в работата или в семейството, често и потентността му е засегната. След премахването на дразнителя нещата се нормализират.
Рядко са случаите, при които мъжът губи ерекцията си за цял живот. Това става след тежки травми или заболявания, които не могат да се контролират.

Лечението
В много случаи лекарите успяват да установят причината за мъжката слабост и да я премахнат.
Здравословният живот, спортът и доброто хранене са от главно значение. Съществуват хранителни добавки, с които този проблем може да бъде отстранен. Трибулус тестерис е билка, която помага на мъжа и либидото му.

Повече по темата и лични консултации: свържи се с Пламен Бояджиев