Веществото Трибулус се извлича от билката Tribulus terrestris, известна също така като Бабини зъби или Трибузан. Билката се използва от хилядолетия насам, например гърците са я използвали като диуретик и за подобряване на общото самочувствие. Китайците са я използвали срещу чернодробни, бъбречни и сърдечно – съдови заболявания.

Какво е Трибулус (бабини зъби)? 
Това е билка богата на стероидни фито сапонини. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон което влияе пряко върху производството на тестостерон. Какво е основното му физиологично въздействие на трибулуса? Повечето от нас знаят, че повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, чистото тегло удължава ерекцията и потентността все ефекти, добре дошли за всеки човек. Интересното е, че при жените се увеличава не тестостерона, а естрогена което го прави много добър препарат за повишаване на либидото, лекуване на безплодие и менструални болки.

Какви са оптималните дози?
Дозировката варира от 600 до 1500 мг дневно. Как да приемаме Трибулус? Полуживотът на активните сапонини е около 8 часа, затова е прието да се приема три пъти дневно. Цикълът трае 8 седмици, като след четиринадесет дни почивка може да се поднови.

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му? 
Никакви! Препаратът не е токсичен, в изключително редки случай би могло да бъде усетено стомашно разстройство, ако организмът има непоносимост към него. Хубаво е да се приема заедно с хранене.

Кои са препаратите, които са основен източник на Tribulus terrestris?
Активното вещество се произвежда в капсули, билка, която се сварява на чай и се изпива или ситен прах, който представлява екстракт от листа и корени на Tribulus terrestris. В България може да се намери и под формата на чай на билката Бабини зъби (Трибузан). Тя расте в много региони в света, предимно се произвежда от Китай и Индия. Билката расте и в България. Българският Tribulus е ценна суровина за компаниите, произвеждащи медикаменти и добавки и е предмет на износ от години. Смята се, че Tribulus произведен в България съдържа значително по-големи количества от стероидни растителни сапонини. Това се дължи на благоприятното ни географско разположение, уникалния климат и релефа на почвата. Има мнения, които твърдят, че неговите сапонини са сред най-лесно разградимите в сравнение с останалите познати видове. Има и хора отричащи това да е вярно!

Какви са допълнителните физиологични въздействия на Tribulus terrestris?
Билката се използва от хилядолетия насам, например гърците са я използвали като диуретик и за подобряване на общото самочувствие. Китайците са я използвали срещу чернодробни, бъбречни и сърдечно – съдови заболявания. Други положителни промени, забелязани при употребата му, са намаляване на холестерола в кръвта и увеличава производството на ДХЕА и Андростендион.

Експертите от ICP препоръчват приемането на Tribulus
на първо място, защото се използва от атлети за качване на мускулна маса и увеличаване на силата като алтернатива на стероидите по естествен начин и без химикали. Билката е безвредна и не съществува вероятност от пристрастяване или резки промени след спиране на приема й. Измененията в нивета на тестостерона са драстични и веднага се усеща разликата от преди това. Нарасналото ниво на тестостерон, дава възможност на атлета да задържа повече азот. Така трениращият задържа повече усвоени от храната аминокиселини, свързвайки ги в нови протеиновите структури на мускулните си влакна. На второ място по популярност на причините за посягане към билката се нарежда възстановяването на сперматогенезата след тежък за тялото стероиден цикъл. Така се възстановява естественото производство на тестостерон.