Мелатонина не е хормон или поне този, който се продава в мрежата/аптеките. А просто хранителна добавка, която в много от съвпаденията дори действа разсънващо. Това хапче има за цел да подтикне собственото възпроизводство на въпросния хормон – мелатонин, но това се получава някак трудно и тежко. Мелатонина не е вреден, но и няма особено значителна полза от него. Той няма нищо общо с групата лекарства на антипсихотици и сънотворни, към които се развива зависимост. Този хормон е производен на серотонина и през деня и на светло е с по-ниско производство, отколкото вечер, и в късните часове на деня. 

Визуализация на химичен състав

Визуализация на химичен състав

За да спите добре ви препоръчваме поне два часа преди сън да не използвате компютър – което в днешно време е трудно възможно, имайки предвид употребата на технологиите. Именно телевизорите, мониторите и други електроуреди включително някои лампи и ароматизатори объркват хормоните в човешкото тяло, в това число мелатонин и затова е препоръчително да стоите на тъмно или полутъмно половин час преди сън – без телевизия и компютър. Грешно е да заспивате пред телевизора.

Сънят е естествен процес, който не се постига с Мелатонин от аптеката или други фармацевтични продукти на съвремието. За да имате здрав и продължителен сън е необходимо да изразходвате 50/50 енергията си физиологически/психически. По този начин ще се чувствате ползотворни и изпразнени. Негативната енергия също ще изчезне.

Психична централа не препоръчва консумацията на лекарства.