Важното влияние на сънят върху клетъчната система, сърдечно съдовата и костната структура на човешкият организъм и други съвършено важни области е от изключителен приоритет съветва д-р Станиславов (експерт по вътрешни болести) от „Психология на човека”
Освен понижаването на риск от калциране на артериите (пръв симптом на сърдечносъдовите заболявания), качественият сън е важен за куп други комплексни медицински проблеми, като увеличаване на теглото, в областта на коремната част, уголемяване на задника, проблеми с кръвното налягане и рязка промяна на метаболизма.  Едно от изследванията, публикувани в Online рубриката за научни международни сътрудничества на Американската медицинска асоциация.
Ползите от повече сън са по-концентрирани при жените, отколкото при мъжете, но и за двата пола общо взето сънят е от голямо значение за доброто здраве.
Психическите компоненти, които се свързват със здравия сън са няколко. Една от тях е забавяне на стареенето на мозъка, по-добрата памет, по-свежия цвят на кожата (което е предпоставка и видимо доказателство за добро здраве особено през зимата), сетивните защитни клетки за запазване на слуховите и обонятелни качества на органите в човешкият организъм.
Нормалното време за сън е от 23:20 до 8:00
Разбира се и това, че не всички могат да си позволят спане до късно, но за тази цел е добре хората да си лягат по-рано вечер.