Цитат от един добър композитор Лудвиг Ван Бетховен:
Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия.

Коя музика не е добра за психичното здраве?

Днес вече е доказано разрушителното въздействие върху психиката на човека на всички видове рок музика, както и поп-антикултурата като цяло, и благоприятното въздействие върху здравето на човек на народната и голяма част от класическата музика.
Музиката, която може да бъде определена като вредна, се отличава с честия си дисонанс, липсата на форма и нерегулярност на ритъма. Към тази музика се отнасят поп и рок музиката, която въздейства чрез ултра и инфразвук, който ние не чуваме, но те се възприемат от органите ни и това има разрушителен ефект на мозъка на принципа на „25-ия кадър.“

Всяка силна музика води до нервно разстройство. Артериите започват да се свиват и възпрепятстват притока на кръв към сърцето при сила на звука 70 децибела.
Чрез експерименти е установено, че когато звукът от барабани „там-там” превишава 100 децибела, някои слушатели започват да припадат. Рокендролът и сродните му музикални форми са с около 120 удара в минута или около 2 GHz. Всъщност през последните години все по-голямо разпространение имат музикалните направления, при които броят удари в минута достига 240, т.е. 4 GHz. Образно казано, това е директен удар по мозъка, стомашно-чревния тракт и тази музика в буквалния смисъл на думата „сваля човек на земята“. Сред професионалните заболявания при голям процент от естрадните изпълнители е стомашната язва, което може да се свърже с обсъжданите параметри на музиката. Също така тази честота се отразява на сърдечно-съдовата, имунната и нервната система.

Трябва да се отбележи, че всяка поп-рок музика има негативно въздействие върху човешкото съзнание. Тя понижава честотата на вибрациите му и следователно снижава осъзнатостта или възприемането на реалността. С други думи хората, които слушат тази музика, губят контрол над себе си по отношение на мислите, емоциите и поведението си. Поп-рок музика дава възможност да се манипулират масите и да се насочват хората в дадена посока. Ето защо на концертите на поп-рок групи може спокойно да се развива бизнес с наркотици, алкохол, цигари и др. Различната агитация, пропаганда, реклама е имала голям ефект на подобни концерти, за да може след концертите зомбираната тълпа от хора да се насочи към едно или друго място с користна цел.

Сега е доказан фактът, че поп-рок музиката е изградена въз основа на въздействието на определени инфразвукови честоти. Те принуждават човек да танцува дори да не желае. Също така рок музика активизира сексуалната енергия и пробужда животинските инстинкти. В действителност човек слиза на равнището на животните, култивирайки в себе си същите потребности като при животните: храна, сън, защита и възпроизводство, забравяйки за главната отлика на човека от животното: способността да мисли за принципите на живот във вселената, да научава, да създава.

Проф. Б. Раух твърди, че слушането на рок музика води до отделянето на така наречените стрес хормони, които изтриват значителна част от информацията в мозъка. Американски лекари, начело с учения Робърт Ларсън твърдят, че повтарящият се ритъм и нискочестотните трептения на бас-китарата влияят силно на състоянието на гръбначно-мозъчната течност, и в последствие, на функционирането на жлезите, които регулират отделянето на хормони; значително се променя нивото на инсулин в кръвта; основните показатели за нравствено възспиране падат или под нивото на търпимост или изцяло се неутрализират. Специалистите наричат рок-музиката „музика-убиец“ или „звукова отрова”, водеща до музикално пристрастяване.

Популярността на рок музиката се превръща в източник на сериозни проблеми. В Съединените щати под ръководството на Боб Ларсън са проведени медицински изследвания, които спомагат за определяне особеностите на въздействие на хард рока върху човешкото тяло и неговата психика. Установява се, че нискочестотните трептения оказват влияние върху гръбначно-мозъчната течност, състоянието на която се влияе от лигавицата и хормоналните жлези. При слушане на хард рок се нарушва баланса между половите и надбъбречни хормони, увеличава се количеството инсулин в кръвта, което от своя страна води до нарушаване на процесите на възбуждане и подтискане в кората на главния мозък.

Досега не са открити истинските мотиви за самоубийството на солиста на група „Лесоповал”, китариста на група „Черно кафе“, сътрудника на група „Технология“ и китариста на рок групата „Алиса“. Но психологът Азаров е установил, че в музиката на тези групи често се повтаря едно и също съдбоносно съчетание от ноти, което води до унищожение. Азаров смята, че това е всъщност тази „звукова отрова”, която е в състояние да доведе човек до лудост. Освен факта, че хората склонни към самоубийство, пишат определена музика, те несъзнателно обричат на гибел всичките си почитатели. Психологът Азаров твърди, че много от съвременните музикални парчета са създадени от звуци-убийци, които могат да убият човека.

Днес вече е доказано чрез експерименти опустошителното въздействие на рок музиката върху духовното и физическо здраве на човека. На генетично ниво тази музика предизвиква много силни нарушения или по-точно разрушения: тя буквално „разкъсва“ молекулите на ДНК. Докато класическата музика има точно обратния ефект.

Сега вече няма съмнение, че поп-рок музиката спира развитието на човек, убива съзнанието и ожесточава сърцето. Тежката музика, най-вече рок и хеви метъл, са коварни оръжия, които могат да доведат хората да лудост. За да се убедим в силата на поп музика, е достатъчно да си спомним някои от глупавите думи, които много често се чуват от песните по радиото. Всъщност фонът, идващ от радиото също не е добър. Той е неравномерен и се прекъсва постоянно от реклами и от самите водещи.

Такива словосъчетания като „убили негра” (убиха негъра) на Забранените барабанисти, „я убью тебя лодочник” (ще те убия, лодкарю) на Лебедински, „я сошла с ума” (аз полудявам) на Тату, „Я беременна, это временно” (Аз съм бременна, но това е временно) и др. програмират в човешкото съзнание насилие, агресивно поведение и хаотичност.

Защо повтаряме глупавите думи на множеството безмислени песни? Защото звуковата информация многократно се записва в паметта на всяка молекула на нашето тяло.
Програмиращата сила на музиката може да бъде насочена както за съзидание, така и за унищожаване. И ние виждаме, че сега доминира второто. Приобщаването към поп-рок ритъма е допринесло за дълбокото разпадане на обществото, моралните ценности и разпространението на негативни емоционални състояния.
Хората ходещи непрекъснато със слушалки на ушите, просто не осъзнават, че причина много от техните проблеми е звуковата отрова на поп-рок музика, изтласкваща ги от спокойния ритъм на живота. Бездарните певци и писачи на песни днес пишат за всичко наред, интересувайки се не от качеството на музиката, а от количеството и от „спечелените кинти”.

Разпространението на организираната престъпност, плячкосването, въоръжените конфликти и международният тероризъм са все следствия от изменението на звуковия ритъм – ритъма на вибрациите. Поп-рок музиката е оставил грозен отпечатък в живота ни и е посявала в света атмосферата на взаимно недоверие, страх, враждебност, агресия, депресия и тревожност.

Сега е научно доказано, че хард рокът предизвиква разстройства във физиологията на животните. Затова пък той е чудесна музика за плевелите и болестотворните микроби. Не е трудно да си представим колко по-силно е въздействието върху много по-чувствителната нервна система на човека. Вредата от това въздействие е също така потвърдена и от науката. Същността на това въздействие е в това, че се получава притъпяване на съзнанието, разрушават се и умират най-фините и възвишени емоции на душата – рокът убива в душата всичко чисто и божествено, което прави човека прави човек, оставяйки непокътнати само най-примитивните животински инстинкти. Освен това този ритъм е груб дразнител на нервния полов център, подбуждайки го към преждевременно повишена активност, физически водещо човека до буря от низки емоции и страсти.

Експерти по хипноза твърдят, че поредици от повтарящи се отново и отново удари предизвикат хипноза. По този начин хората с нервни заболявания са много възприемчиви към всичко, което се „проповядва“ в рок музиката. Много хора са уверени, че рок музиката е оръжие на сатаната, способно да унищожи човека духовно и физически. То разрушава и нервната система на нищо неподозиращите хора. В текстовете на песните, които често са неморални, се говори за неподчинение и тези мисли се наслояват в съзнанието на хората заради тяхната възприемчивост към рок музиката. Думите на тези песни пропагандират философия, която може да бъде изразена с думите: „Прави каквото си искаш!“ Мислите, предизвикани от такива думи, унищожават човека отвътре. Ето защо хиляди наглед нормални тийнейджъри се държат като полудели на рок концертите и понякога извършват аморални действия под влиянието на наркотици и алкохол.

Поп-рок музика подготвя почвата, а текстовете подстрекават към самото действие. Всяко музикално течение в рок музика, а също и съпътстващата я култура говорят, че зад думите на песните, зад тези изпълнители се крият антибожествени философии. На всеки поп-рок концерт или купон с такава музика, наблюдавайки поведението на хората, може да се видят непоправими щети, нанесени на тяхната нравстеност и интелект.

За стреса

Чувствате ли, че към вас са насочени твърде много натиск и изисквания? Губите ли съня си в тревоги за задачи от отминалия или утрешния ден? Храните ли се в движение, просто защото графикът ви е твърде натоварен? Мисля, че се досетихте – вие страдате от стрес, но не сте единствени. Всеки преживява стрес от време на време. Но има някои неща, които могат да ви помогнат да избягате от лапите на чудовището на ХХІ век или поне да разширите хватката му.

Какво представлява стреса?

Стресът е усещане, формиращо се от реакциите ни към определени събития. Той е начинът тялото ни да се противопостави на определено предизвикателство и да се подготви да посрещне трудна ситуация. Събитията, предизвикващи стрес, се наричат стресови фактори и могат да бъдат много разнообразни – от открита физическа опасност до правене на презентация пред аудитория или явяване на труден изпит.

Човешкото тяло отговаря на стресорите посредством активиране на нервната система и отделяне на специфични хормони. Хипоталамусът сигнализира на жлезите да произвеждат хормоните адреналин и кортизол и да ги вкарват в кръвообръщението. Тези хормони ускоряват сърдечния ритъм, дишането, метаболизма  и повишават кръвното налягане. Кръвоносните съдове се разширяват, за да улеснят притока на кръв към големите мускулни групи. Зеницата също се разширява, за да подобри зрението. Черният дроб освобождава част от складираната глюкоза, за да увеличи свободната енергия в тялото. От повърхността на кожата се отделя пот, за да предизвика охлаждане. Всички тези физически промени подготвят организма да реагира бързо и ефективно в овладяването на моментния натиск. Тази естествена реакция се нарича стрес отговор.

При правилно функциониране стрес отговорът на тялото повишава пригодността на човек да работи под стрес. Той има критично значение по време на спешни ситуации като например ситуацията, в която шофьорът трябва рязко да натисне спирачките на автомобила, за да предотврати катастрофата.Стрес отговорът може да се задейства и в по-лека форма, когато напрежението се появи, но опасността все още не е налице. Но стрес отговорът не винаги се появява незабавно. Дългосрочните стресови ситуации могат да доведат до появата на продължителен стрес, който може да източи резервите на тялото и да „захвърли“ човек изчерпан или смазан и с отслабена имунна система.

Как да разпознаем дали сме станали жертва на стреса?

Стресът може да се прояви чрез различни емоционални, поведенчески и дори физически симптоми, които варират в голяма степен при отделните хора. Най-често срещаните физически признаци на стреса са нарушения в съня, напрежение в мускулите,  главоболие, стомашно-чревни неразположения, неспокойствие и умора. Емоционалните и поведенческите симптоми могат да бъдат нервност, тревожност, смяна на хранителните навици включително преяждане, загуба на енергия и ентусиазъм, смяна на настроенията. Известен факт е, че хората под стрес имат по-голяма склонност да злоупотреба с алкохол, наркотици и цигари, храна и др.

Да прогоним стреса

Съществуват множество начини за въздействие над стреса в наши дни. Някои от тях са чисто медикаментозни, други са съвсем алтернативни. Един от алтернативните начини е лечение на стреса посредством музика. Слушането на музика прави чудеса като облекчава стреса, като разбира се отчетем индивидуалните музикални препочитания. Слушайте музиката, която ви кара да се чувствате комфортно. Принуждавайки се да слушате нещо, която не харесвате, може да ви причини стрес, а не да го облекчи.

Учените предполагат, че именно ритъма на музиката причинява онзи успокояващ ефект върху нас, макар и да не го осъзнаваме. Те посочват, че бидеейки в утробата на майка си, детето усеща ритъма на сърцето й. В по-късни етапи от живота си ние реагираме на спокойната музика, вероятно асоциирайки я със спокойната, релаксираща и защитена среда, осигурена от нашите майки.

При провеждане на проучване за ефекта на различните видове музика върху психиката на хората, били открити странни и интригуващи факти. Много от т.нар. записи за медитация и релаксация оказвали ефект, подобен на този при хеви метъла и хард рока. Изненадващото откритие е, че келтската музика както и изпълнения със силни барабани и флейта, действат много успокояващо. Много добър ефект има и музика, изпълнявана на живо, дори и не много силна, или изпята не много правилно. При правилно изпълнени тонове била установена изумителна синхронизация между лявото и дясното полукълбо на мозъка.  Дишането се учестява и се ускорява производството на хормона серотонин.

Как и защо музиката влияе добре на здравето ни?

От години съществува непрекъснато развиващ се отрасъл в областта за здравните грижи, нареченмузикална терапия. Музикалната терапия представлява част от здравеопазването, имаща за цел запазването на физическото и психическото здраве на човека посредством музиката – или със слушане, или писане на текстове, изпълнение, разучаване на текстове и други дейности, свързани с музиката. Често се прилага като част от процеса за управление на стреса или заедно с физически упражнения се използва за постигане на много добри резултати в кратки периоди. Ето някои от ефектите на музиката, които могат да ни помогнат да си обясним ефективността на музикалната терапия:

 • Мозъчни вълни – проучвания доказват, че музиката с бърз и отчетлив ритъм може да накара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма. По-бързия ритъм носи добра концентрация, а по-бавния ритъм – спокойствие.
 • Дишане и сърдечен ритъм – с промяната на мозъчните вълни се променят и някои телесни функции, дори онези, управлявани от автономната нервна система, като дишане и сърдечен ритъм. Ето защо музиката и музикалната терапия можеда помогне при борбата с хроничния стрес, допринасяйки не само за релаксация, но и за подобряване на здравето ни.
 • Състояние на духа – музиката може да подобри състоянието на духа, намалявайки стреса и безпокойството.
 • Други полезни ефекти – доказано е, че музиката има и други полезни ефекти като понижаване на кръвното налягане, засилване на имунната система, отпускане на мускулите.

Лечебната сила на музиката в болниците

В болниците вече се използва музика за облекчаване на болките, намаляне на болничната депресия, насърчаване на движението, успокояване, намаляне на напрежението в мускулите и др. Това не е изненадващо, тъй като музиката действа върху мозъка и тялото по много силен начин. Хората, подложени на хирургическа интервенция, се нуждаят от по-малко упойка, събуждат се по-бързо от нея с по-малко странични ефекти, когато преди и по време на интервенцията звучи музика. Пациентите, възстановяващи се от сърдечни удари, стават много по-бързо адекватни, когато в стаите им звучи музика.

Много проучвания доказват и невероятния ефект на музиката върху хроничната болка. Хората, страдащи от болки в гърба, синдром на постоянната умора, както и болки от наранявания, печелят много от музикалната терапия. Физикалната терапия е много по-ефикасна, когато се комбинира с музика. Страдащите от депресия се нуждаят от по-малко медикаменти, когато музиката е част от тяхната терапия. Тъга, самота, дори гняв – всички те се контролират по-лесно, когато към терапията е добавена и подходящата музика. Децата, страдащи от аутизъм или нарушение на концентрацията, реагират позитивно на музикалната терапия. Така например ученици с проблеми в ученето показват забележителен успех в математика, четене и разсъждение, когато са „обработени“ с подходящата музика. А резултатите се увеличават многократно, когато на същите деца бъде дадена възможност да създават музика. Създаването на музика е невероятно мощно лечебно средство. Физическите, умствените и емоционалните предизвикателства се посрещат по-лесно, без значение на качеството на музиката – важното е да е от сърце и с любов.

Да релаксираме с музика!

Най-вероятно вече се досещате как музиката може да бъде използвана като ефективно средство за релаксация и управление на стреса. „Лечението“ може да се състои по следните начини:

 • Музика и физическа релаксация – чудесен начин за отпускане на напрегнати мускули, който може да ви накара да освободите част от напрежението, натрупано след тежък ден.
 • Музиката като помощник при дейности за освобождаване на стрес – при практукуване на йога, автохипноза.
 • Музиката и медитацията – може да помогне на мозъка ви да изпадне в състояние на съзерцание имедитация.
 • Музиката и позитивното мислене – музиката, особено „издигащите се“ тонове могат да ви накарат да забравите стреса и да мислите по-оптимистично и позитивно.
 • Музиката и увереността – начинът, по който възприемате света и по който се обръщате към себе си също може да повлияе върху нивото на вашия стрес. Поради това позитивните убеждения са много полезни. Музиката, която има силен и убеждаващ текст, може дори да удвои полезния ефект, помагайки ви да се заобиколите от положителна енергия и да виждате по-често светлата страна на живота.

Музиката – начин на употреба

За безспорните качества на музиката вече споменахме, но как всъщност да използваме това мощно средство за освобождаване на стреса в ежедневието си? Един от най-важните полезни ефекти на музиката е че не отнема време – може да я слушате докато вършите стандартните си задължения и тя ще ви „възнагради“ дори с по-голям ентусиазъм. Ето няколко начини за „употреба“ на музиката:

 • докато се приготвяте сутрин – може да се будите с музика, да започвате деня си с прекрасно настроение, давайки начало на ден, изпълнен с по-малко стрес
 • по време на пътуване – слушането на музика ще ви успокои и намали стреса от самото пътуване или изминалия ден. Ще отвлече мислите ви от това какво трябва да направите, като стигнете до дестинацията си и така вие ще пристигнете по-малко стресирани и повече подготвени за онова, което ви очаква
 • докато готвите – доброто хранене е важна част от здравословния начин на живот и всъщност може да държи нивото на вашия стрес ниско. Храненето у дома е чудесен начин да имате здравословна храна, но малко хора имат желание за готвене като се приберат у дома. Ако пуснете обаче музика, която обичате, готвенето се превръща в удоволствие, а вие ще релаксирате докато храната бъде готова. По този начин и самото хранене ще се превърне в удоволствие за вас и вашата компания
 • докато се храните – бавната и успокояващата музика може да провокира реакция на отпускане и релаксиране, която може да понижи нивата на кортизола в кръвта и да допринесе за по-лесното храносмилане. Проучвания са доказали, че класическата музика може да ви накара да хапвате по-малко, храната да се смели по-добре и да се насладите на храната по-пълно
 • докато чистите – поддържането на семпъл и организиран дом наистина може да понижи нивото ви на стрес, но самото чистене е неприятна задача, която много работещи хора не искат да поемат след тежкия работен ден. Обаче ако пуснете енергична музика като хип-хоп например, ще се почувствате по-силни и ще се забавлявате, докато чистите. Ако например си поставите за норма да чистите само по време на определен брой песни, може да работите доста по-ефективно и дори да очаквате работата с нетърпение
 • докато плащате сметките си – в този случай музиката ще ви помогне да намалите финансовия стрес от „инвестираната“ сума
 • преди сън – достатъчното количество сън е важно за правилното функциониране на организма. За съжаление стресът може по пречи на добрия сън. Слушането на музика ще ви помогне да се пренесете далеч от източниците на стрес, да забавите дишането си и да отпуснете мозъка си

Както споменахме и преди, няма определена музика, която „работи“ при всички. Хората имат различни вкусове, но най-важното е да харесвате музиката, която слушате. Ето няколко основни насоки, за да получите максимален ефект при лечение на стреса с музика:

За да „отмиете“ стреса направете 20-минутна музикална баня. Пуснете си релаксираща музика, легнете в удобна позиция на дивана или на пода. За по-силен ефект може да ползвате и слушалки, за да фокусирате вниманието си и да избегнете разсейването. Изберете музика с бавен ритъм – по-бавен от естествения ритъм на сърцето, който е около 72 удара в минута. Музиката с повтарящ се мотив ще бъде ефикасна в повечето случаи. Докато музиката звучи, позволете й да се носи над тялото ви. Фокусирайте се върху дишането си, позволявайки му да стане по-дълбоко, бавно и регулярно.

Концентрирайте се в тишината между акордите – така няма да започнете да анализирате музиката и ще направи релаксацията по-цялостна. Ако в края на деня имате нужда от стимулиране, а не релаксация, пуснете си по-бърза музика. Слушайте позната музика – любимото ви парче от детството или ретро парче. Познатата музика успокоява. Разхождайте се с любимата музика. Вдишвайте и издишвайте в тон с музиката и се оставете тя да ви обхване. Това има изумителен ефект особено в комбинация с упражнения (напр. бързо ходене).

Слушането на звуци от природата като океански вълни или вятъра в гората също може да редуцира стреса. Ако сте близо до плажа или до дълбока гора, направете си 15-20 минутна разходка. Или просто си намерете записи с тези звуци. След като се запознахме с лечебната сила на музиката остава само да изберем любимото си парче… и да му се насладим!

В последно време по една или друга причина нараства популярността на нетрадиционните методи на лечение. Музикалната терапията е един от най-популярните варианти за човек, който иска да експериментира с тези нови методи. Допитване, направено от психолози от Университета “Дюк” в САЩ, показва, че хората определят т.нар. музикална терапия като “най-лесния и приятен вариант за лечение: слушаш си музика и с всяка минута ставаш по-здрав”.

Дори нещата на пръв поглед да изглеждат доста прости, това всъщност не е така. Като начало важното е, че практически всички специалисти не отричат положителното въздействие на музиката върху здравето на човека.

За този ефект първи споменават древните гърци. Омир е описал как мелодичните песни са помагали за изцеляването на раните на героите, а Питагор е провеждал специални занятия по хорово пеене, защото е вярвал, че хармонията в музиката ражда и хармония в душата. Запазени са сведения, че той е започнал да съставя лечебна книга с музикални рецепти, където за лечението на всяка болест е съответствала мелодия.

През Средните векове английският мислител Роберт Бъртън е написал специална книга – “Анатомия на меланхолията”, в която защитава тезата, че музиката може да бъде много полезна при лечението на нервни разстройства.

През 19 век със спокойна отпускаща музика много психолози са лекували своите пациенти, но най-голям интерес към музикалната терапията е възникнал в средата на 20 век. Привържениците на този метод твърдят, че с музика могат да се лекуват не само нервните разстройства, но и много други заболявания.

Днес музикалната терапията е едно от най-популярните направления на алтернативната медицина. Привържениците на тази терапия се делят на две основни групи. По-предпазливите смятат, че лечебната сила на музиката е основана на психичните особености на човека. Според тях например спокойната класическа музика нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане, защото човек се отпуска и буквално се потапя в състояние на психологически комфорт.

По-радикалните поклонници на музикалната терапията изграждат доста сложни теории, обясняващи целебния ефект на избрани мелодии с точковото въздействие на звуковите вълни с определена честота върху организма. Те отново ценят най-високо лечебната сила на класическата музика, като за най-мощно и универсална лекарство се смята музиката на Моцарт, оценяват ефективността на етномузиката (например звуците на африканските барабани), но определят хардрока и хип-хопа като вредни за здравето.

За съжаление квалифицираните специалисти в тази област са рядкост и могат да се срещнат много т.нар. лечебни програми, близки до “Излекувай се сам с музика”. В някои страни дори се продават дискове с названия като “Музика за…” – черния дроб, стомаха и т.н.

Ако сте решили да пробвате музикалната терапия, но не можете да намерите по-добър вариант, просто потърсете магазин за класическа музика. Всички специалисти са единодушни, че трябва да се започне с Моцарт.

В определени среди се смята за доказано, че класическата музика влияе добре дори на животните и на растенията – че кравите, които слушат Моцарт, дават значително повече мляко, а от гроздето, което расте на постоянен музикален фон, се получава най-хубавото вино.

В Япония вече дори се предлагат специални “лечебни” мелодии за мобилни телефони.

Специалистите по музикална терапия са категорични, че дори да се приеме, че съществуват целебни мелодии, те трябва да се подбират индивидуално за всеки пациент, но все пак съществуват и някои общи препоръки:
• при гастрит слушайте “Седмата” на Бетховен,
• при болки в корема – “Валсът на цветята” на Чайковски,
• при проблеми с алкохола – “Аве Мария” на Шуберт,
• при повишено кръвно – “Сватбеният марш” на Менделсон,
• при безсъние – “Пер Гинт” на Григ,
• при проблеми с потентността – Венисбергската сцена на Вагнер,
• при главоболие – пролетната песен на Менделсон и Гершуин,
• при потиснатост – валсовете на Чайковски и “Пролет” на Вивалди.

Някои от тези произведения можете да прослушате директно от този сайт, за целта натиснете бутона „Музика“ най-отгоре в ляво на на страницата и ще се отвори нов прозорец с Playlist.

Някои дори стигат до там, че се опитват да определят как въздействат различните музикални инструменти:
• пианото – облекчава напрежението в стомаха, черния дроб и червата,
• китарата – “разтоварва” сърцето,
• саксофонът – подобрява работата на бъбреците,
• цигулката – активизира дейността на тънките черва,
• арфата – подобрява дишането,
• барабанът – повишава имунитета.

Разбира се, не може да се каже, че зад всички тези твърдения, има достатъчно доказателства, но все пак нека не забравяме основният водещ принцип при всяко лечение: “Най-важното е да не се навреди!”