Burger King няма да ви накара да се самоубиете, поне аз не мисля така.
И McDonalds няма да ви накара да разбиете главата си в тротоара.
В момента продължавате да четете какво точно всяка от тези седем храни прави с мозъка ви и лимбичната система.

Джънк фуд е храна без стойност, този термин е американски, на английски junk food буквално значи „храна-боклук“, взет е от жаргона и означава храна без хранителна стойност.

Храната е абсолютно средство, чрез което мозъчния потенциал и продуктивността на анатомичното ви здраве функционира  по един или друг начин. Купища са изследванията, които изкарват фактите, че това което консумирате разбърква лимбичната ви система и емоционалното ви здраве на първо място. За външния вид и редукция на мазнини е всеизвестен факт, но и все повече се говори за умственото здраве повлияно от храната, която хората консумират.

Лимбична система,  невроанатомия

Лимбична система, невроанатомия

Лимбичната система е изградена от няколко структури на главния мозък и участва в регулацията на функциите на

  • вътрешни органи
  • обоняние
  • поведение
  • емоции
  • памет
  • сън и още други.

Чувствалили сте се като вехтория? Вие се храните с мръсотия. Поглъщате боклуци съзнателно и го правите, защото сами приемате това да се случва с вас – без да се съпротивлявате. Маркетинга на компаниите са ви направили техен абонат.

Ако се отнасяте с тялото си както с Кадилак, който сте взели под наем за  разходка през нощта – той ще ви отвърне с доброта. Абсолютно същото е с тялото ви.

Избягвайте тези седем храни:

1. Рафинирана захар

Шоколада създава добър вкус и усещания в устата, което предизвиква силно удоволствие за някои хора. Повечето харесват да ядат шоколад. Дава ни приятен прилив на енергия за 20 минути, но въпреки това, предизвиква нужда от лечение, както и всички продукти с рафинирана захар – причинител за високите нива на кръвната захар. Интересно е, че в резултат на махмурлук захарта затруднява настроението ни, изчерпва ни силите, и е също свързана с разстройства в съня.

2. Изкуствените подсладители

Аспартамът е лошо нещо. Особено, ако сте склонни към депресия! Той блокира производството на невротрансмитера серотонин и причинява спад в настроението, главоболие и безсъние. Изкуствените sweeter-и са лоша новина за главния мозък защото го натравя сериозно и сигурно.

3. Преработени храни

Консумирането рафинирани или преработени въглехидрати – като бял хляб, зърнени храни, тестени изделия, или закуски ще предизвика същия ефект върху нивото на кръвната захар, както например яденето на кошница с желирани бонбони. Рогчета, понички, бюреци и тюфлеци се обработват по същия начин от мозъка. Тук не говорим за черен дроб или храносмилателна система. След първоначалния тласък на инсулин, ще приключите уморени, раздразнени и подути под очите.

4. Хидрогенирани масла

Далеч от пържено пиле, пържени пръчици сирене, панировки, кашкавали, пържени калмари, картофи… Всичко, което се приготвя с хидрогенирани масла и съдържа транс мазнини може потенциално да допринесе за депресия. Също така внимавайте за наситени мазнини, намерени в животинските продукти като деликатесни меса, високо съдържание на мазнини в млечни продукти, масло и т.н. Те могат да запушат артериите и да предотвратят притока на кръв към мозъка внезапно или с предистория.

5. Храни с високо съдържание на натрий

Изключвенето на храни с мазно съдържание може да се окаже добро съображение за талията ви и чудесен резон за положителните ви емоции. Излишъкът на натрий в тези продукти може да наруши неврологичната ви система, като допринася за депресия, и може да прегъне имунната реакция на системата, което води до умора. Твърде много сол също води до задържане на течности и подуване на корема, и аз не искам да ви казвам колко депресиращо е това.

6. Алкохол

Алкохолът в централната нервна система е депресант. Ако имате история на разстройство на настроението, консумирайте с повишено внимание. Вашата централната нервна система е отговорна за вземането на информация чрез сетивата, които контролират двигателните функции, както и мислене, разбиране и разсъждение. Той също така контролира емоциите. Алкохолът мести всичко това надолу, изостря симптомите, свързани с депресия.

7. Кофеин

Според някои експерти, дори малко количество кофеин, може да допринесе за депресия и тревожност . Кофеинът нарушава съня и прави естествения процес да заспите по-труден; тези смущения се отразяват върху настроението. Това може да предизвика възбуда, треперене и нервност. Енергийните напитки, по-специално, са лоша новина, тъй като някои от тях съдържат кофеин еквивалентен на 14 кафета.

Автор и редакция: Посветен