Дали стероидите помагат за спортните постижения без да увреждат здравето и как точно действат върху психиката е много различно заради дозата, която различава лекарството от отровата.

Истината е, че указват положително влияние върху настроението и имунитета при едно много важно условие – ако бъдат дозирани прецизно и точно. Много специфично е да бъде определено правилното количество за всеки индивидуално.

Важно е: да не се доверявате на напомпани и внушително изглеждащи орангутани или фитнес „инструктори“, които претендират за опит и знания. Това, което те могат да ви дадат като съвет е опасно и може да ви навреди до фатална степен. Тези лекарства водят до до необратими последици! Разбирайте го буквално.

Интересно е да се разгледа един доста силен стероид с търговско име ANAPOLON. Ето и някои по-важни особености около този препарат.

Активната съставка на най-силният синтетичен орален стероид е оксиметолон и се получава се от дехидротестостерон. Има силен андрогенен ефект, който причинява висока анаболна активност. Силата и повишаването на теглото постигнати от атлетите, които го използват са го направили номер едно за мускулна маса и сила.

Метаболизира се в черния дроб. Въпреки, че е изключително мощен и ефективен, той остава най-опасния анаболен стероид. Много токсичен, задържа вода и има редица странични ефекти. Използването за дълъг период на това лекарство води до рак на черния дроб. Първоначално е предназначен за лечение на анемия, компенсация на загубата на тегло при СПИН, остеопороза и др. Заради повишеното задържане на вода в организма той облекчава болката в ставите като ги „смазва“- от една страна това увеличава силата. Увеличава броя на червените кръвни тела, като по този начин мускулите поемат повече кислород и преобразуват приетите дози протеин в чисти мускулни влакна. Повишава издръжливостта и интензитета на тренировка. Дори след няколко тежки серии, вие чувствате прилив на сила и енергия. Той дава предимно количество, а не качество и е много подходящ за извънсъстезателна подготовка и основен период. Бързо насища стероидните рецептори. Спадът на маса и сила при него е много рязък – след кратък период от време ще изглеждате такива, каквито сте били преди приема му, ако не вземете подходящите мерки – следстероидни хренителни добавки и подходяща хранителна и тренировъчна програма.
Анадролът не е стероид за начинаещи и е добре да се използва от билдери, достигнали определено развитие или с опит при по-слаби „препарати“; не е и за по-възрастни, тъй като те са по-чувствителни към страничните му ефекти и вероятността от увреждания на черния дроб или рак на простатата се увеличава. Тъй като приемът му обикновено е в период за маса  с диета, богата на калории и мазнини, нивото на „лошия“ холестерол може да се увеличи, а на „добрия“ , да спадне. Анадролът оказва подтискащ ефект върху хипоталамуса, което може да намали или напълно да спре производството на гонадотропния хормон. Затова приемът на тестостеронно сти­мулиращи съставки като хломид е силно препоръчителен, за да се подържа хормонално производство в тестисите. След спирането му връщането на нормалните функции на тялото става в рамките няколко месеца. Кръвните показатели като AlAT и AcAT по време и няколко месеца след приема му са високи и извън нормата.

В психофармакологична насока ефектите му са силно тонизиращи и се изразяват в страхотна агресия и чувство на могъщество. Те настъпват след първите няколко дни и продължават през целият период на прием. Нежелани странични ефекти са ароматизиране, повишаване на кръвното, промяна в настроението и тембъра на гласа. Силата ви расте и имате от нея по много дори след всяко повторение или серия, но настроението ви не се подобрява. Силно сприхави сте и лесно раздразними, понякога неконтролируеми, нестабилни и опасни.

Най-добре анадрола се комбинира с Метандростенолон (Метан, Дианабол) и Тестостерон Енантат (Тестостерон депо).

Стероидни цикли с продължение повече от три месеца правят невежи и не добре осведомени ентусиасти. Честотата годишно е не повече от два, до три цикъла.

Ограничете мазнините до минимум по времето на приема. Приетото съдържание на мазнини също толкова бързо и лесно ще се усвои от вашия организъм, но за сметка на черния дроб. Не прекалявайте и с месото, защото това ще доведе до проблеми с бъбреците.

Имайте предвид това, че негативните ефекти могат да настъпят седмици, дори месеци след спирането на приема на стероиди. Настъпят ли, те ще са необратими (тази дума означава за цял живот, неизлечими, без да можете да си върнете нормалното психическо или физическо състояние). Именно това кара средствата за масова информация и специалистите по спортна медицина да отричат употребата на стероиди.

Правете изследвания на кръв и урина преди и след прием стероиди.

Като цялостно заключение искам да отбележа, че често вредата от употребата на стероиди се преувеличава. Понякога това се прави с комерсиална цел от фирми – производители на хранителни спортни добавки. Друг път – заради липса на достатъчно информация или случайни слухове. Опитът обаче показва, че отрицателни ефекти от анаболните стероиди се забелязват само при злоупотреба – предозиране или дълго време на прием.