Зопиклон е сънотворно средство, за бързо и краткотрайно действие  (средство, предизвикващо сън) с химическа структура, различна от тази  на използваните досега сънотворни средства (клас циклопиролони). Освен, че  предизвиква сън и облекчава безпокойството, зопиклон също притежава  антиконвулсивно действие и облекчава напрежението в мускулите.

Внимавайте с приема на Зопиклон, защото е твърде вероятно да се пристрастите към това лекарство. Продава се без рецепта от недобросъвестни фармацевти. Съществуват не редки случай на хора взимащи го в  големи количества и хич не изглеждат добре, непрекъснато са сънливи, нямат апетит,   да не говорим че го съчетават и с други лекарства. Почти във всяка аптека може да се закупи без рецепта.

Когато е в нормалната доза не води до пристрастяване и има много добър ефект.

 

Терапевтични  показания:
Зопиклон се прилага за краткотрайно лечение на нарушения на съня, включително  трудности при заспиване, често събуждане през  нощта, както и ранно сутрешно събуждане когато безсънието е тежко и нарушава  ежедневната дейност.

Ако лекарят не е предписал друго, лекарственият продукт не трябва да се  прилага повече от 28 дни, включващи и дните за постепенно намаляване на  дозата.

Зопиклон е предназначен за употреба при възрастни над 18-годишна възраст.

 

 

Преди да започнете да взимате Зопиклон:

Не вземайте  Зопиклон-Никомед

•  Ако сте алергични (свръхчувствителни) към зопиклон (активното  вещество на лекарствения продукт) или към някое от помощните вещества на  Зопиклон-Никомед

•  Ако сте бременна или кърмите

•  Ако страдате от:

♦ мускулна слабост, дължаща се на миастения гравис

♦ тежка дихателна недостатъчност

♦ тежки нарушения на чернодробната функция

♦ ритъмни нарушения на дишането по време на сън (апнея по време на сън)

Зопиклон не трябва да се прилага при деца и юноши под 18-годишна възраст.

Ако използвате този лекарствен продукт съществува риск от развитие на  лекарствена зависимост по отношение на зопикпон (този риск обаче, е минимален  когато продължителността на лечението е до 4 седмици). Рискът  от развитие на зависимост нараства с дозата и продължителността на лечението; също така този риск е  по-висок при пациенти злоупотребяващи с алкохол и лекарствени продукти (също и в  миналото).

При развитие на зависимост, внезапното преустановяване на лечението се  съпровожда от симптоми на отнемане, като главоболие, мускулна слабост,   напрежение, безпокойство, обърканост и раздразнителност.

При лечение със Зопиклон-Никомед може да се развие антероградна амнезия  (липса на спомени за случилото се след като е взета таблетката), в случай, че  сънят е прекъснат или е минало по-дълго време между приемането на лекарствения  продукт и лягането за сън.