Сексуалната пристрастеност, може да афектира не само вас, но и всички около вас. Вашата съпруга или съпруг, може да се отчуждят до такава степен, че да ви напуснат. Вие също се отчуждавате. Страхът ви изолира по един начин, а пък сексуалната зависимост ви докарва вина. Много хора се чувстват неадекватни, недостойни и уплашени.

Всъщност те не намират у себе си това, което откриват у другите. Изпитват страх, който им е ограничил възможностите, затова като вид компенсация, започват с настървение да се насочват към търсене на положителни емоции. Опитват да се социализират в обществото чрез фантазиите си – мастурбирайки, потънали в море от изображения.

Секс алкохолиците живеят в някакъв филм, в който могат да бъдат и главни герои и статисти. Филм, чиито сценаристи са самите те. Обръщат се към секса, както наркоманите към дрогата. Той е достъпен за всички. Тези действия ги карат да се чувстват виновни. Празнотата ги поглъща и те все повече и повече се затварят вътре в себе си. Покоят и същевременно свободата, която фантазиите предоставят ги вглъбяват и ги правят все повече и повечето затворници.

Любовта губи значи, защото в нея има болка, тя е реалност, фантазиите са химия, и в тях има само наслада. Този навик, тази пристрастеност прави невъзможно осъществяването на една реална връзка. Защото са зависими към нереалното. Фантазията уби истинското, а похотът – любовта. И така си заживяват в нереалността. Там всичко е сигурно, няма никакъв страх, а животът се превръща в едно безкрайно удоволствие.

От няколко години сред психолозите в България и трите най-големи университета Св. Климент Охридски, Нов български университет и Варненски свободен се среща определението порнопоколение.

Цяла армия тийнейджъри и млади мъже са неспособни да получат сексуално удовлетворение заради виртуалните си пристрастия, разкриха психолози на ICP Психология на човека. Такъв е случаят на 26-годишния Стоян Ч. от Варна, който страда от порнозависимост. Всичко започнало в юношеството му, когато започнал да се заглежда по „непристойни картинки“ и вестници с неприлично съдържание и голи каки. Днес Стоян прекарва по няколко „безцелни“ часа пред компютъра в Интернет всеки ден, защото не издържа без „задължителната порция“ филми за възрастни.

„Имам нужда да гледам още по-мръснишки филми – обикновеното еротично видео не е достатъчно“, разказва 26-годишният мъж, който сам си е дал сметка, че страда от зависимост към порното. Стоян споделя, че „сайтовете за възрастни“ също са станали неизменна част от интимния му живот, независимо от факта, че има сериозна връзка с жена. Според резултати от различни изследвания всеки месец 72 млн. души посещават порносайтове. Не всички учени обаче са съгласни с твърдението, че честото посещение на порносайтове представлява опасна зависимост (като наркотичната например). „Количественият еквивалент на сексуалната активност на индивида не е достатъчен показател за неговите психични проблеми“, заявява пред „Психология на човека“ д-р Пенчев от Института за изследване на сексуалността към университета във Варненският свободен университет. Други специалисти от Нов български университет намират връзка между виртуалния секс и педофилията. „Порнопродукцията може да превърне нормалните хора в педофили“, твърдят те. Противниците на това твърдение смятат, че сексуалните отклонения са заложени още от детството и се проявяват преди „срещата“ на човек с изображенията, съдържащи детска порнография. Психолозите обаче са единодушни в друго – че темата за секса е една от най-обсъжданите както в медиите, така и в обществото, което е свързано с воайорския и ексхибиционистичния подход към проблема.