Положителен ефект е повишаването нивата на хормона тестостерон при почти всички спортове. И не само в спорта…Какво представлява този хормон и как той ни помага?

Мъжкият хормон тестостерон се синтезира и от двата пола, но въпреки това се различава по своята концентрация и въздействие. При мъжете той се отделя от тестисите, а при жените от яйчниците и надбъбречните жлези. Нивата му при мъжете се променят главно с възрастта, като се отбелязва постоянно покачване до 25 годишна възраст и след това постепенно естествено отделеното количество намалява.

Обобщено функциите и въздействието на хормона са:

 • подпомага растежа на костите
 • намалява нивата на холестерина
 • увеличава синтеза на протеини (стимулира анаболните процеси)
 • при мъжа съдейства за оформянето на вторичните полови белези (брада, косми, нисък тембър на гласа и т.н.)
 • регулира производството на сперматозоиди
 • засилва сексуалното желание
 • стимулира агресивно поведение
 • чувтвителността към болка намалява
 • стимулира мастните жлези по кожата
 • може да доведе до загуба на окосмяване по главата
 • стимулира отделянето на феромони
 • контролира пространственото мислене. Доказано е, че жени със сравнително ниски серумни нива на тестостерона срещат трудности да паркират колата си!

Кората на централния мозък стимулира тестостероновата секреция, когато сме щастливи или възбудени, т.е. когато организмът се нуждае от нея. Когато обаче сме напрегнати или сърдити, скоростта на производството му бързо намалява. Регулацията на тестостероновия синтез изглежда приблизително така: хипоталамусът стимулира хипофизата, която от своя страна активира Лайдиговите клетки (около 500 млн.), намиращи се в тестисите. В момента, в който тестостеронътсе отдели от тестисите, той се свързва с транспортната система в кръвта, наречена секс-хормон, свързващ глобулин (белтък), за по-кратко СХСГ. Тази част от тестостерона (90 процента), свързана със СХСГ, е неактивна. Но останалите 10 процента свободен тестостерон упражняват биологичния си ефект – те се свързват със съответните рецептори в клетките и активират определени клетъчни реакции в ядрото.

При здрави хора нивата на хормона са следните:

 • Тестостерон: 10, 4 – 41, 6 nmol/l (300 – 1200 ng/dl) при мъжете
 • Тестостерон: 0, 7 – 2, 6 nmol/l (20 – 75 ng/dl) при жените
 • Свободен тестостерон: 52 – 156 pmol/l (15 – 45 pg/ml) при мъжете
 • Свободен тестостерон: 3, 5 – 10, 4 nmol/l (1 – 3 pg/ml) при жените

Положителният ефект на хормона върху растежа на мускулите е довело да използването му от много спортисти като допинг. Това е нелегално и при неправилна и лекомислена употреба може да доведе до тежки последици върху организма. Най-често тези хора умират или се разболяват фатално. Пречистването на хормона чрез химикали често води до прекалена концентрация в тези продукти, както и до присъствието на нежелани съставки.

Като негативни последици от прекалено високите нива на хормона се наблюдава риск от образуване на тумори в бъбреците и черния дроб, нарушаване на сърдечния ритъм и други кардиологични проблеми. Установена е и повишена склонност към образуване на опасни тромби в мозъка. Високите дози могат да доведат и до заболявания на психиката, които често са дългосрочни и трудно лечими. При някои се променя сексуалната ориентация. При дълготрайно внасяне на големи количества тестостерон се наблюдава и нарушаване на спермогенезата. При жените като негативен страничен ефект се наблюдава увеличаване на окосмяването, придобиване на мъжки черти на лицето и нередовна менструация, дори липса на овулация.

Ниските нива на хормона също носят негативи като смущения в либидото, ниско самочуствие и често са съпътствани от липса на тонус и чувство за слабост.

Как да набавим липсващия тестостерон
Започващата еректилна дисфункция при мъжете над 40 години се смята от лекарите за ранен показател на отклонения в общото състояние на организма. И ако тя е налице, значи има дори едно заболяване от този тъжен списък: затлъстяване, хипертония, депресия, диабет, стенокардия, повишено ниво на холестерола, хронична сърдечна болест.

Диабетът и стенокардията трябва да се лекуват. Но това е продължителен процес. А мъжът трябва да покаже на любимата, че дори със стенокардия си остава мачо.

Може ли да се направи нещо бързо и радикално
Да, на смяна на виаграта, станала вече история, дойдоха много по-съвременни препарати, чието действие настъпва след 10-20 минути и продължава 8-12 часа. Новите препарати са ефикасни още след първия прием и действат дори на тези, които са претърпели сложна операция по отстраняване на простатата. За съжаление, широко рекламираните в момента биологичноактивни добавки имат много ниска ефикасност. Биодобавките не са лекарства. Затова, бъдете внимателни! Лекарите са забелязали, че по време на лечението на еректилната дисфункция с помощта на тестостерон, се появяват приятни странични ефекти: тялото на пациента става по-стройно, изчезват излишните мазнини.

За две години лечение без усилие изчезват шест килограма
Подобряват се показателите на сърдечната дейност, на кръвта, нормализира се налягането, повишават се работоспособността и настроението. Още през 1934 г. Немският лекар Адолф Бутенанд за пръв път е отделил тестостерона като вещество. Той открил скъпоценния тестостерон в урината. За да извлече няколко кристала (15 мг), на учения били необходими 15 л урина, която събирала за него фармацевтичната компания “Шеринг”. През 1939 г. Бутенанд получил Нобелова награда за изследването на тестостерона.

Оттогава на основата на тестостерона са създадени много препарати. Те се предлагат в аптеките във вид на гел и в инжекционна форма. Тестостероновата инжекция помага на мъжете да придобият увереност дори при най-запуснатите случаи на еректилна дисфункция. Фармацевтите, работещи над препарата, са взели предвид факта, че той ще има успех само ако не трябва да се приема в определен час и не трябва да се ходи често в аптеката или при доктора, тъй като нито един мъж няма търпение и воля да следва стриктно препоръките на лекаря.

Затова инжекциите от препаратите от ново поколение се поставят само четири пъти годишно. И това е достатъчно. Тестостеронът увеличава либидото (половото влечение), мускулната сила, костната маса, подобрява външния вид на кожата, стимулира растежа на косата, увеличава изработването на еритроцити (лечение на анемия), повишава работоспособността и настроението. Тестостеронът се възстановява до нормалното ниво през първите три дни след първата инжекция. Няма възрастови ограничения за лечение с тестостеронови препарати.

Ако мъжът на 80 години иска да се чувства като на 40, той има право на това, заключават лекарите. И съвременната медицина може да му помогне.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ТЕСТОСТЕРОН

Какво представлява изследването?
Концентрация на хормона тестостерон в кръвта

Защо се прави изследването? (при какви заболявания)
Тестостеронът принадлежи към групата на половите хормони – при мъжете се произвежда в тестисите, при жените – в яйчниците. И при мъжете и при жените се произвежда и в надбъбречната жлеза. По-малко от 2% от тестостерона, намиращ се в серума както при мъжете, така и при жените, се намира в свободно състояние. Тестостеронът играе различна роля при мъжете и жените, включваща регулиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса. При мъжете, нивата на свободния тестостерон може да се използва за оценка дали наличния биоактивен тестостерон е достатъчен, за да предпази от анормално наднормено тегло, ментална депресия, остеопороза и сърдечно заболяване. При жените, ниските нива на тестостерона се свързват с намаляване на либидото и доброто физическо състояние, а високите – с увеличено окосмяване на тялото (хирзутизъм), синдром на яйчникова поликистоза. При мъжете, нивата на тестостерона нормално спадат с възрастта, намалявайки при хора на 75 години приблизително до 65% от тези на младите хора. Това спадане е отчасти отговорно за значителни физиологични промени, наблюдавани при възрастни мъже. Ниските нива на тестостерона се свързват с намалено либидо, еректилна дисфункция, загуба на мускулен тонус, увеличени масти в кръвта, ниска костна плътност, атеросклероза. Ниските нива на тестостерона са рисков фактор за исхемична болест на сърцето при мъжете. След менопаузата, нивата на тестостерона при жените намаляват, заедно със съпътстващо спадане на либидото. Макар че жените произвеждат само малко количество тестостерон, фактите показват, че този хормон помага на жените да поддържат сексуалните си функции, силата и масата на мускулатурата.

Прицелни стойности

мъже – 6.6-26.5 pg/mL жени – 0-2.2 pg/mL

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

За провеждане на изследването не е необходима някаква специална подготовка.

Малко информация за анаболните стероиди и хранителните добавки, по-точно DHEA и билката Трибулус

Освен, че покачва мускулната маса, чрез ДХЕА по-лесно се изгарят подкожните мазнини. ДХЕА увеличава сексуалния нагон и забавя процеса на стареене. Подобно на другите хормони ДХЕА силно влияе върху настроението и самочувствието. Чрез изследвания е доказано, че хората, намиращи се в депресия, имат ниско ниво на ДХЕА в кръвта. С поемане на 30-90 мг. от хормона дневно е забелязано чувствително подобряване на настроението им. От друга страна ДХЕА намалява и риска от рак, както и контролира нивото на кръвната захар и холестерола. Освен това намалява кръвното налягане и подсилва имунната система.

Какво е това? 

ДХЕА е стероиден хормон. Съкращението ДХЕА идва от името на веществото ДеХидроЕпиАндростерон. Това е хормон с андрогенен характер, произвеждан натурално в човешкото тяло от надбъбречните жлези и в малки количества – от тестисите. ДХЕА е хормонът, който е в най-голямо количество в тялото ни и се намира под формата на ДХЕА-сулфат в кръвта. Той е важен както за спортистите, така и за културистите, защото по-голямото количество тестостерон в човешкото тялото се образува от него.

Как се произвежда/изолира? 

Тялото ни произвежда ДХЕА от холестерол. Промишлено ДХЕА се синтезира от веществата диозогенин и дискорея, които се извличат от сладките картофи /батати/.

Какво е основното му физиологично въздействие? 

Счита се че ДХЕА повишава нивото на тестостерон в кръвта. Това от своя страна води до увеличаването на мускулната маса и силовите постижения. Разликата между двата ДХЕА и андростендиона е, че андростендиона се превръща в тестостерон през едно, а ДХЕА – през две метаболитни стъпала. ДХЕА обаче има много силен анаболен ефект. Чрез него по-лесно се покачва мускулна маса.

Какви са оптималните дози? 

Трябва да внимавате винаги, когато приемате някакъв вид хормонален препарат. ДХЕА не прави изключение. Затова няма да е излишно да се посъветвате със специалист или лекар преди да го вземете. Средната безопасна доза е около 5 – 25 мг на ден. Хората над 60-годишна възраст обаче може да го приемат и по-големи дози – 50 мг на ден за жените и 100 мг. на ден за мъжете.

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?

ДХЕА има странични ефекти, наподобяващи тези на андростендиона. Злоупотребата може да предизвика хормонално разтройство и да наруши функциите на ендокринната система. Тъй като препаратът се взема орално, той има къс полуживот и натоварва до известна степен черния дроб и бъбреците. Страничните му действия обаче са по-слаби от тези на андростендиона, затова ДХЕА може да се употребява и от жени (опасността от развитие на мъжки вторични полови белези е по-малка). Възможни е и появата на акне, засилена миризма на потта, сърбеж по главата, менструални смущения, раздразнителност и изтъняване на косата.

Защо да го приемаме? 

Нивата на ДХЕА в тялото са най-високи в първите месеци след раждането, спадат през детството и се покачват отново през юношеството. Оттам нататък обаче нивата на ДХЕА спадат непрекъснато до края на живота. Именно това кара много спортисти да поемат хормона като препарат. Но поради причината, че това е хормон, а и че е опасен за здравето при злоупотреба, ДХЕА е обявен за допинг. Кои са препаратите, които са основен източник на ванадиев сулфат ? ДХЕА може да се намери както в състава на комплексни препарати, така и като самостоятелен препарат. В комплексните препарати най-често се комбинира с андростендион. Възможно е да се комбинира и с Трибестан. Тези видове препарати заместват до известна степен анаболните стероиди и затова са предпочитани от културистите. Препаратите са на таблетки, за орална употреба, като една таблетка обикновено съдържа 50 мг ДХЕА.

В ДОПЪЛНЕНИЕ: 

По какъв начин ДХЕА се усвоява от организма? 

Когато приемате ДХЕА през устата, той се абсорбира през тънкото черво и се транспортира до черния дроб, където ензима сулфотрансфераза го превръща в ДХЕА-сулфат. След това от него тялото синтезира андростендион, тестостерон, естрогини, аднростендиол и 7-оксо-ДХЕА, като посоката на тези превръщания е строго индивидуална.

Какво може да попречи на усвояванено и/или да понижи ефекта от ДХЕА?

Ефективността на ДХЕА може да бъде понижена , ако се приема заедно с веществата 4-адростендион, 4-андростендиол, 19-4 ноарандростендион, които се намират в някои спортни хранителни добавки.

Кои са храните, които съдържат ДХЕА в най-голямо количество?

ДХЕА се съдържа като прекурсор в бататите (сладките картофи).

 

Анаболни стероиди

Анаболните стероиди са производни на мъжкия полов хормон, който при растежа на юношата има стимулираща роля в две основни насоки – ефекти на възмъжаването (напр. начално нарастване на пениса и мъжките полови жлези, удебеляване на гласа, поникване на брада и т.н.) и анаболни ефекти (повишаване на мускулната маса, на размера на вътрешните органи, контрола на телесните мазнини, ускоряване синтеза на протеини и на калцирането на костите). Въпреки че анаболните стероиди понякога имат и психични ефекти (повишаване на самочувствието и агресивността), хората, които ги вземат, желаят преди всичко да придобият по-атлетична фигура.

Какво да знаем

– Като състав анаболните стероиди включват или наподобяват мъжкия полов хормон тестостерон.

– Някои от анаболните стероиди могат да се вземат като таблетки през устата, но повечето трябва да се инжектират. По-безвредни са инжекционните форми. Но е добре когато се прави цикъл той да включва един и същи препарат в два варианта – инжекционен и на таблетки.

– Безопасни са само анаболните стероиди официално набавени от нужните за целта места и необходимата консултация с компетентно лице. Steroidi.EU изготвят стероидни цикли.

– В медицината анаболните стероиди се използват за лечение на анемията и мускулната слабост след хирургическа операция. Други видове стероиди се използват за лечение на екзема и астма.

– Анаболните стероиди се използват предимно от културисти и атлети, но също и от някои хора, които смятат, че това е начин да подобрят външния си вид. (Сами по себе си обаче анаболните стероиди не вършат работа – ако ги вземаш и просто седиш, чакайки да се превърнеш в Скалата или Терминатор, ще останеш много разочарован.)

– Употребата им в спорта е забранена. Един положителен тест може да сложи край на цялата състезателна кариера на спортиста.

Ефекти

– Употребяващите и очакват стероидите да ги направят по-агресивни и да ги накарат да тренират по-усилено.

– Съчетани с интензивни физически упражнения и високобелтъчна диета, анаболните стероиди могат да помогнат за изграждането на мускулите. Води се спор обаче дали помагат за повишаване на атлетизма и мускулната сила.

– Помагат за възстановяване след изтощителни упражнения.

– Според редица изследвания ефектите на анаболните стероиди са преди всичко психологични.

Рискове

– При системна употреба у някои хора възниква психична зависимост – те вярват, че не могат да постигнат добро представяне без да са взели стероиди. Други се чувстват добре когато са ‘на стероиди’, но стават депресивни, когато са без тях. Понеже много от ‘спортистите’ вземат препаратите на цикли (редуване на периоди на употреба и почивка) тези колебания в настроението могат да се отразят на ежедневните им занимания.

– Някои от редовно употребяващите анаболни стероиди стават с твърде променливо настроение или пък раздразнителни и конфликтни.

– Налице са данни и за физическа зависимост. Някои хора се нуждаят от лекарска помощ, за да спрат вземането на стероиди, тъй като изпитват абстинентни симптоми.

– Вземането на анаболни стероиди крие много рискове и за физическото здраве, само някои от които са обратими след спиране на употребата.

– Може да се спре съзряването и нормалния растеж на младите хора. Поради бързото калциране на костите те остават много ниски.

– Рисковете за мъжете включват: проблеми с ерекцията, порастване на женски гърди, смаляване и атрофия на тестисите, намаляване на спермата и дори стерилност.

– Рисковете за жените включват: окосмяване на лицето, удебеляване на гласа, смаляване на гърдите, задържане на течности, нередовност на месечния цикъл, уголемяване на клитора, при бременност е възможно помятане и раждане на мъртво дете. (Някои от промените – напр. в размера на гърдите, са необратими без хирургическа операция, а други, като растежа на брада и удебеления глас са необратими и след спирането на употребата.)

– И при двата пола са характерни промените по кожата: акне (младежки пъпки) по лицето, а по тялото – отоци, зачервявания, обриви и напукване на кожата. Стимулира се и опадането на косата (оплешивяване).

– Налице са бъбречни и чернодробни нарушения, които водят до хепатит, тумори и кисти.

– Промените в кръвните липиди и високото кръвното налягане водят до атеросклероза и сърдечни заболявания.

– Повишен е рискът за получаване на сърдечна атака и удар.

– Инжектирането във вените по принцип е много опасно. Инжектирането в мускулите може да засегне и увреди вените и нервите. Инжектирането с употребявани игли и спринцовки води до риск от опасни инфекции – напр. HIV/СПИН и хепатит. – Желанието да се увеличи действието или да се намалят страничните ефекти на анаболните стероиди кара някои употребяващи да приемат системно и други вещества, които са потенциално опасни за здравето.

В закючение – анаболните стероиди имат положителен ефект върху хора надхвърлящи възрастта 27 – 30 години. Няма нужда до прибягването към тях, ако вие се чувствате добре и вашите изследвания са са ок. Един път, преминавайки границата започва да се развива зависимост. Всичко е в дозата и начина на прием. Не се доверявайте на съмнителни лица. Търсете косултация в специализирани медицински центрове. Това са болници, части кабинети и рехабилитационни центрове. Едно такова място е Военно-медицинска академия, там има много добри специалисти. Може би едни от най-добрите.