Ако сте чули от някого фразата „Парите не са най-важното“ – този човек ви лъже. Парите са едно от най-важните неща.

Много от нас са учени че трябва да сме „над парите“ и че духовността, и парите са взаимно изключващи се. Това не е така. Парите предизвикват силни емоции и оказват влияние върху цялостното ни психично здраве, а  бедността е болест, която се лекува не лесно. Страха от мизерия се отразява много силно на самочувствието и настроението, мотивацията и желанието за живот.

Портмонето е пълно с пари

Портмонето е пълно с пари

Винаги е имало хора с пари и без пари. Много от тях постигат успех и доказват, че всичко е възможно.

Когато чуете думата пари,  изпитвате различна емоция. Емоциите ни имат различни нива, които имат различно влияние върху функциите на човешкия мозък. Когато чуете „вода”, нямаме същото определено чувство или емоция към тази дума, но чуете ли „пари” усещането веднага се променя. Става дума за чисто научни изследвания за това как функционира мозъка и какво влияние имат емоциите върху него.

Разглеждайки масовия човек в България, който със сигурност е прочел две-три книги за визуализация, повтаря си десетки пъти, че е успешен и какво ли още не, но парите отново не идват. Когато си плаща сметката за телефона, в повечето случаи се чувства неприятно. А как се чувства, когато плаща на касата в хранителния магазин и си купува шоколад или нещо, което харесва? Тогава се чувства малко по-добре. В ума на този човек има известна доза недоволство, че ще е по-добре да има още пари в портмонето.

Какво мислите за младите момичета или момчета, които карат скъпи коли? Или за видимо богатите хора, които са изкарали парите си с измама или кражби според вас? Има ли дори малка нотка на недоволство към това? При повечето хора има, ако вие не сте от тях – поздрав, защото ако наистина е така – вие сте от 5-те процента! Защото със сигурност сте добре финансово обезпечен или ако не сте – ще бъдете. Но ако все пак сте един от тях, не се притеснявайте. Първата стъпка е да го осъзнаете, а след това да го контролирате.
Как?

Отговорът е чрез контрол на емоциите. Отидете следващия път в магазина и платете с емоцията на човек, който има още много пари по толкова. Загледайте се в живота на богатите и вместо да завиждате просто използвайте видяното, за да го почувствате сякаш се случва с вас. Всички имат фантазия, а мозъкът не различава реалната ситуация от симулацията. И когато фантазията е с чувство, мозъкът започва да се зарежда и работи така, че ви дава решението как това да се случи и на вас. Подобно е на визуализация.

Ако не изпитвате приятна емоция към парите, а само към косвени неща свързани с тях, това няма да доведе до нищо добро. Всеки човек може да има много пари. Това не зависи от неговия интелект, качества или способности. Правете това, което ви доставя удоволствие!

Не изхождайте от това да печелите пари заради тяхната липса. Приемете липсата такава каквато е и поемете по пътя си към изобилието.

Липсата е там, за да ви покаже колко силно искате изобилието. Нямаше да оцените изобилието, ако не сте имали липса. Цитат: „Не е познал сладкото този, който не е вкусил горчиво.“ Нямаше да знаете как е дошъл денят, ако не е било нощ.