Хероинът е наркотик. Той принадлежи към опиатите или веществата, които се извличат от растението опиев мак. Хероинът се смесва с всякакви видове други вещества. Хероинът може да е под формата на едър бял прах или жълто-кафяви парчета, които се наричат кафяво, стаф, материал, херо и др.

Хероинът често се пуши по китайския начин, който се нарича пушене на фолио, или се инжектира. Пушенето на фолио включва поставянето на хероина върху фолио и загряването му със запалка. Парите, които се вият, се инхалират чрез тръба и навлизат в белите дробове директно.

 • Предизвиква ли пристрастяване? Да и обикновено се случва много бързо и в много голяма степен, както физически, така и психологически.
 • Има ли необходимост от повишаване на количеството за получаване на същия ефект? Да.
 • Краткосрочни ефекти: намаляване на болката и чувствата на тревожност, кратка еуфория, притъпени емоции, запек. Продължителността на ефекта се различава по типа опиат.
 • Дългосрочни ефекти:  безразличие към околния свят и към себе си.
 • Важно: съществува риск употребяващият да започне да страда от недохранване и да спре да се грижи за себе си, което увеличава рисковете от инфекция. Когато се инжектира, има допълнителен риск от свръхдоза и/или от инфекция (ХИВ, СПИН, хепатит, и др.).

Какво е хероин?

Хероинът е наркотик. Той принадлежи към опиатите или веществата, които се извличат от растението опиев мак (на латински: papaver somniferum). Чрез отделяне на неузрелия семенник и изсушаване на млякото, което излиза, се получава суров опиум.

От суровия опиум може да се извлече морфин, а хероинът се прави чрез химическа обработка на морфина.

Чистият хероин може да бъде синтезиран и в лаборатория. Хероин с такава сила обаче не се продава никога в актуалната практика. Преди да достигне до крайния потребител, успешните дилъри вече са го смесили с всякакви видове други субстанции, като кофеин, аспирин, захар, какао, брашно, други лекарства. Случва се и смесване на хероина с опасни субстанции. В България чистотата на уличния хероин варира от 3% до 60%. Формата на хероина също варира – от едро смлян бял прах до жълто-кафяви парчета, които се наричат кафяво, стаф, материал, херо и др.

Откъде идва?

През 3000 пр.н.е. растението опиев мак е култивирано в областта, на чиято територия сега се намира Швейцария. През 300 г. пр.н.е. гърците съобщават за приготвянето на опиум. През 18-ти век пушенето на опиум е широко разпространен обичай в много азиатски държави.

Опиумът е лесен за снабдяване в Европа, но не създава толкова проблеми по онова време. В началото на 19-ти век е открито, че морфинът е активната съставка в опиума. Заради пристрастяващата природа на морфина обаче, от началото на 20-ти век неговата употреба е ограничена само до медицински цели – например за успокояване на болка.

За първи път се произвежда хероин през 1874 г. от Алдер Райт, английски химик, работещ в медицинското училище на болницата Св.Мери в Лондон. Хероинът става популярен, когато през 1898 г. се синтезира отново от друг химик – Феликс Хофман. Започва да се продава като силно болкоуспокояващо и като лекарство против туберкулоза, тежка кашлица или морфинова зависимост (!).

Когато се открива, че хероинът е по-пристрастяващ от морфина, медицинската употреба на веществото постепенно е спряна в повечето държави.

Първите забрани са обявени през 1914 г. и това прави хероина интересен обект на трафик. Той бързо измества опиума и морфина от техните позиции. В международен план забраната на хероина е категорично поставена през 1961 г. През 1972 г. хероинът вече е голям отрасъл от европейския пазар на наркотици.

Как се употребява?

Най-популярните начини за употреба на хероин са през носа, перорално и венозно. Ефектите зависят от начина на употреба и от индивидуалните особености на употребяващия. Най-популярният метод на употреба на хероин в България е чрез инжектиране. Независимо от риска от зараза със СПИН и други инфекциозни болести, поради използване на вече употребявани игли, хероиново зависимите най-често се инжектират. През последните години употребата на хероин чрез смъркане и пушене на фолио става все по-популярна.

Кой употребява?

Според статистиката броят на употребяващите в София през 2005 г. е приблизително 11993 лица. При общ брой на населението между 15 и 64 години – 888123 човека, оценката на употребата в страната е, че приблизително 13 на 1000 лица от населението употребяват хероин. Отчита се тенденция броят на хероиновите употребяващи през последните няколко години да намалява.

Хероинът е привлекателен за хора, които имат трудности, защото временно те вцепенява и ти позволява да забравиш проблемите си поне за малко. Употребата на хероин обаче може единствено да доведе до нови проблеми. Пазарът е криминален, което относително покачва цената на хероина. Да получиш това, от което имаш нужда ежедневно, не е лесна задача и някои употребяващи стигат до криминални средства, за да се снабдят с пари. Статистиката сочи, че употребата на наркотици има пряка връзка с противообществените прояви /дребни хулиганства и кражби/. Повечето от зависимите съобщават, че поне веднъж в живота си са извършвали кражба, а всеки трети от тях е бил залавян от полицията в резултат на кражба.

Повечето хероинови употребяващи употребяват и други вещества като кокаин, алкохол, хашиш или наркотични лекарства, които предизвикват определено еуфорично усещане. Употребата на повече вещества се нарича полинаркотична употреба.

Какво чувства употребяващият?

Употребата на хероин буквално забавя дишането и сърдечната честота на човека. Телесната температура леко спада. Зениците се свиват много. Опиатите променят функционирането на червата и мускулите на сфинктера. Сексуалният нагон може да се намали. В началото употребяващият може да повръща, да има главоболие, разсеяност, гадене, сърбеж и странно усещане в главата.

Всъщност физическите ефекти са нищо в сравнение с това, което употребяващият изпитва на ниво психика: бърз отпускащ ефект, който идва като “проблясък”. Този ефект обикновено се изпитва при първата употреба и продължава още повече след няколко употреби. Изчезват болката, отпадналостта, тревожността, гладът и студът. Употребяващият влиза в състояние на изключителна релаксация, затваря се във вътрешното си щастие и става напълно безразличен: заобикалящият свят вече няма значение.

Хероинът действа от 4 до 6 часа. Ефектът зависи от състоянието на употребяващия, от степента на опит с веществото, приетото количество и начина, по който е взето.

Води ли до пристрастяване?

Трябва да се прави разлика между физическата и психологическата зависимост.

Говорим за физическа зависимост, когато тялото протестира след спирането на употребата на веществото (появяват се симптоми на отнемане на веществото). В сравнение с другите вещества при хероина това се случва много бързо. Това не значи, че човек се пристрастява след едно приемане. Когато хероинът се използва по-често, физическата зависимост нараства.

По-интензивната употреба се насърчава от още един физически феномен – толеранса. Толерансът е явление, при което тялото бързо свиква с хероина и се нуждае от повече вещество, за да получи същия ефект.

Когато действието на хероина се изчерпи, могат да се появят някои от симптомите на абстиненция: употребяващият се чувства болен, изпотява се, става му студено, настръхва, носът му потича, има стомашни спазми и усеща болка в ръцете и краката. Възможно е да се появят повръщане и диария. Тези оплаквания изчезват при приемане на хероин отново. Така употребяващият влиза в омагьосания кръг.

Психологическата зависимост означава, че употребяващият копнее все повече за веществото и не се чувства добре без него. Хероинът прави хората психологически зависими и премахва усещането както за физическа, така и за психологическа болка. Поради тази причина хората със сериозни проблеми (бездомни, безработни, станали жертва на насилие и злоупотреби) са уязвими към употребата на хероин. Някои хора се “закачват” много бързо, което прави експериментирането с хероин много рисковано.

Какви са рисковете?

В допълнение към физическата и психологическата зависимост хероинът носи със себе си следните рискове:

 • Свърхдоза, не рядко придружена със смърт. Забавянето на дишането, причинено от хероина, може да бъде летално. Човек може да приеме свръхдоза по различни причини: вземане на голяма доза наведнъж; употреба на същата доза като преди, но след период на абстиненция (неупотреба); попадане на изненадващо високо ниво на чистота на веществото.
 • Възпаление и инфекция поради безразличието и нехигиеничната употреба на игли.
 • Хероинът потиска болковите усещания. Поради това симптомите на различните болести може да се притъпят, болестта да не се разпознае или да се разпознае твърде късно.
 • Употребата на хероин нарушава менструалния цикъл; понякога менструацията напълно изчезва.
 • Новородените бебета от майки, които употребяват, показват симптоми на абстиненция.
 • Комбинацията на хероин с други седативни вещества е опасна, защото различните вещества само взаимно усилват своите ефекти. Това може да има смъртоносни последствия.

Можеш ли да спреш да употребяваш?

Да спреш хероина е огромна задача за хората, които са зависими. Ако човек спре по метода на „студената пуйка” (без помощта на лекарства), симптомите на абстиненция могат да са жестоки и да продължат между 7 и 10 дни.

Детоксификацията може да се извърши и под ръководството на лекар с помощта на постепенно намалявани дози метадон. Метадонът е изкуствен опиат, който действа по-дълго от хероина (средно по 24 часа). Предимството на това вещество е, че тялото няма толкова бързо нужда от нова доза вещество. Употребяващият може да следва един нормален дневен и нощен режим, вместо постоянно да търси ново снабдяване с хероин. Един такъв режим на употреба може да подобри не само физическото състояние, но също така и психологическите и социални условия. Други предимства на метадона са, че е чист и се приема орално. Въпреки всичко, рисковете са същите като тези от хероина: той е и си остава наркотик, към който може да се формира зависимост.

Трудно е да се откажеш за постоянно от хероина. Най-голямата пречка е психологическата зависимост. Проблемите, стоящи зад употребата на наркотици, в повечето случаи не спират да съществуват, а изграждането на нов живот е много трудно и изморително. Хероинът продължава да предлага най-лесния изход. Опасността от рецидив е голяма. Въпреки това успеваемостта на рехабилитационните програми в Европа, работещи със зависими от хероин, е 68 %.

Как да помогнем на употребяващия?

Употребата на хероин води до определени симптоми. Наличието на тези симптоми обаче не е достатъчно, за да се определи дали някой употребява или не. Единственият начин за това е да се говори откровено с човека.

В един прям разговор може да се обсъдят важните теми за степента на употреба, причините за употребата и проблемите, стоящи под повърхността. Добре е употребяващият да говори за тези неща и да работи върху тях с помощта на другите, а ако е възможно, и с помощта на професионалисти.

За проблемно употребяващия и неговата среда важи следното: не се страхувайте да искате съвет или да търсите помощ.