Високата му концентрация увеличава хрущялната част на костта и забавя вкалцирването. Той е и основен фактор, определящ забавянето на „затварянето“ на епифизите на костите. Казано с други думи от неговата концентрация през пубертета зависи колко дълго време и колко високо ще расте човек. Растежният хормон естествено се произвежда от хипофизната жлеза. Неговата функция е да предизвика растеж в почти всички тъкани на младия организъм. Той също предизвиква усилено синтезиране на белтъчини и намаляване на мазнините, като същевременно повишава енергийното ниво на организма. След като тялото достигне зрялост, собственото производство на растежен хормон постепенно намалява, отслабва се влиянието му, като от части запазва функциите си да стимулира протеиновия синтез, РНК и ДНК ресинтез и превръщането на мазнините в енергия. При добавянето на този хормон отвън, атлетите се надяват да постигнат тези ефекти, да накарат тялото да синтезира повече мускулна маса, като едновременно намалява нивото на подкожните мазнини. На теория растежния хормон би трябвало да работи много добре; понякога този ефект не се постига, или ако се постигне, то не е в пълния си потенциал. След 25-30 годишна възраст тялото произвежда по-малки количества хормон на растежа.

Хормонът на растежа (Growth Hormone) не дава незабавни резултати. Времето, след което се наблюдава някакъв резултат, е от 2 седмици до след 3 месеца… Съвета на психичната централа е ако не можете да си позволите да сте на хормон на растежа поне 3 месеца, не си харчете парите. В България се предлагат няколко вида на хормона, един от тях е на фирма Pfizer с търговско име на хормона Genotropin (погледни www.genotropin.com).

Преди години растежният хормон беше нещо недостъпно за хората занимаващи се със спорт на аматьорски начала. Поради редица фактори той вече е достъпен за широката аудитория. Цената му е около 800 лева за месец.

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Хормонът на растежа може да се взема един или два пъти дневно. Най-добре е сутрин, когато инсулиновите нива са занижени или вечер, но не преди сън, а м/у тренировка и сън. Препоръчително е растежния хормон да се комбинира с тестостерон пропионат, който се боде на всеки два дни, както и хормона на растежа. Препоръчителния прием на растежен хормон е по две единици през ден. Хормона на растежа GH се продава в два варианта – синтетичен и такъв, който се извлича от хрущяли на трупове. Хормона на растжеа подмладява. Един производителите на GH пише в сайта си за целите и постиженията:

1. Общо подобряване, леко понижаване на мазнините, подобрено състояние на кожата – 2 iu дневно
2. Активиране мастната обмяна, по-добър сън, повече енергия – 3 iu дневно
3. Видимо качване на мускулна маса, бърза мастна обмяна и метаболизъм – 4 iu дневно
4. При мускулна хипертрофия, за да се чувствате „like a king“, яко напомпан – 5 iu на ден


Интересът към растежния хормон доведе до идеята да се установи връзката му с различни физиологични феномени:

– белите косми на главата и тялото възвръщат цвета си (времето се връща назад);
– стимулиране на имунитета;
– разграждане на мастната тъкан;
– нарастване на мускулната маса, на тонуса и силата;
– изчезване на бръчките и заздравяване на кожата;
– подобряване на мисловните процеси;
– оптимизиране на енергийния баланс;
– понижаване на кръвното налягане;
– предпазване от остеопороза;
– по-бързо зарастване на раните;
– подобряване на баланса на липопротеините в кръвта;
– по-добър сексуален живот;
– по-добър сън;
– по-малко хронични заболявания;
– заздравяване на ставни връзки и кости.

Страничните ефекти са сериозни и опасни, не се доверявайте на съмнителни консултанти!

Интересен факт е, че Силвестър Сталоун не спира приема на GH, както и много фолк певици, медийни звезди и световноизвестни личности. Много са хората, които се възползват от този препарат. Холивудстака звезда Силвестър сталоун се призна за виновен по внасянето на ампули със забранения в Австралия GH, с още няколко шишета тестостеронен стероид, въпреки че адвокатът му Филип Бултън каза пред медиите, че тези медикаменти са вещества под лекарско предписание. Съществуват опасности от заболеваемости като шизофрения и други психологически проблеми, ако хормона на растежа е извлечен от болен човек и е синтетичен. Затова най-добре е да се вкарва синтетичния вариант на хормона. Ако целите сто процентов ефект в качеството на прием, хормона на растежа се комбинира с анаболни стероиди за по-ясен и изразителен ефект, най-често с Тестостерон пропионат.