Секса е толкова полезен… не само за атлетите, чиито стремеж са спортни постижения, сила, издържливост и безупречен външен вид. Редовният секс подобрява кръвното налягане, контрола върху теглото и засилва имунната система. Най-силно изразеният анаболен хормон – тестостерон се отделя по време на секс, както и растежният хормон, който е важен за абсолютно всички физическоти и психически процеси на двата пола.

Съществуват два вида тестостерон – „свободен“ и „свързан“. В нормално състояние, нарпимер сутрин нивата на свободния и свързания тестостерон са 10/90 %. „Свързания“ тестостерон се свързва със съответните рецептори в клетките и активира определени клетъчни реакции, например при жените в еякулация се изхвърля свързаният. Така се активира изработването на още „свободен“ тестостерон и по този начин се подобрява баланса в организма. Това означава повишаване на главния общия тестостерон – важен и за двата пола. Следователно по-голям мускулен растеж, повече изгарени мазнини, повече сила и настроение.

#Секса е важен за циркулирането на кръвта, като премахва млечната киселина от мускулите. Кирил Вълчев-Скалата споделя, че е личните си рекорди по издръжливост и сила е постигал, когато е правил 40 минути секс преди тренировка.

#Секса повишава телесната температура, макар и за кратко, в този пиков момент засилва белтъкообмена и едновременно изгаря подкожните натрупвания в проблемни области като долна част на гърба, корем, бедра и седалищни части.

#Секса засилва качеството на съня и регулира на мелатониновите рецептори, като прави съня ви по-качествен.

Освен всичко изброено, секса е мощен стимулатор на защитните ви сили. Повишава ви имунитета, забързва метаболизма няколко пъти, стимулира производство допамин, серотонин и адреналин, както абсолютно всички хормони на човешката психика и физика.

Автор: Пламен Бояджиев