Хашишът, марихуаната и тревата произлизат от растение с латинското название Cannabis Sativa или накратко, канабис.

Хашишът, марихуаната и тревата обикновено се смесват с тютюн и след това, с помощта на една или повече хартийки за увиване, се завиват под формата на цигара или т.нар. джойнт, коз. Има хора, които слагат хашиш или трева в храната си, обикновено под формата на т.нар. спейс кейк. Може да се приготви като чай или да се свари в мляко (т.нар. билково мляко).

 • Предизвиква ли пристрастяване? При интензивна употреба може да възникне както  физическа, така и психологическа зависимост.
 • Има ли необходимост от повишаване на количеството за получаване на същия ефект? Не.
 • Краткосрочни ефекти: релаксира, усилва емоциите, намалява концентрацията, прави реакциите по-бавни, променя сензорните възприятия. По-високи дози могат да доведат до тревожност, паника и понякога до загуба на съзнание.
 • Дългосрочни ефекти: увреждане на дихателните органи, рак (когато се пуши).
 • Важно: когато се комбинира с алкохол, ефектите на алкохола се усилват. При приготване на храна с хашиш има риск от свръхдоза.

Какво е хашиш и марихуана?

Хашишът и тревата произлизат от растение с латинското название Cannabis Sativa или накратко – канабис. Когато се изсушат върховете на женското растение и се наронят, се получава марихуана. Тя има зеленикаво-кафяв цвят и обикновено се нарича “трева”.

Когато се пресова смолата от растението на блокчета или резенчета, резултатът е хашиш. Цветът на хашиша варира от светло кафяв до черен. Чрез специален процес може да бъде извлечена много силно концентрирана съставка от растението, която се казва хашишово масло.

Марихуаната, хашишът и хашишовото масло имат много характерна миризма. Хората, които са употребявали тези вещества дори и един път, веднага ще разпознават миризмата в бъдеще.

Откъде идва?

Канабисът се употребява по различни начини. В повечето части на света това е просто растение. Нишките на растението са използвани преди повече от 12, 000 години за правене на въжета и дрехи. Канабисът също се отглежда от фермерите като преграда срещу вятъра. Преди 5000 години в Китай е открито, че растението има лечебни свойства. THC (активната съставка в хашиша и марихуаната) се използва днес за медицински цели при облекчаване на страничните ефекти от химиотерапията. През 1930 г. в САЩ канабисът е заклеймен, а други държави също следват този пример. През 60-те и 70-те години употребата на канабис се разпространява и в България. След 90-те години употребата силно се увеличава, въпреки че е стриктно забранена. Според Годишния доклад по проблемите, свързани с наркотиците и наркоманиите в България от 2007 г. марихуаната и хашишът са най-използваните незаконни наркотици в момента.

 

Какво има в канабиса? Активната съставка в канабиса е THC (делта 9 тетрахидроканабинол). Колкото по-топъл е климатът, в който се отглежда канабисът, толкова повече THC има в растението. Тревата, която се отглежда в парници, в близки до идеалните условия, често съдържа висока концентрация на THC. Хашишовото масло може дори да съдържа повече от 50% THC.

 

Как се употребява? Канабисът, марихуаната и хашишът най-често се използват под формата на цигара, наречена „джойнт”. Пушенето на „джойнт” се казва „напушване”, „павкане”, „козене”. Друг известен начин на приемане на канабис е чрез слагането му в храна – така нареченият „спейс кейк”. Ефектът от пушенето на джойнт се усеща след няколко минути и трае между 2 и 4 часа. Хашишът и тревата, които се приемат с храна, започват да действат след около час, което крие определени рискове, тъй като някой по-нетърпелив може да предозира.

 

Кой употребява?

Канабисът (трева, хашиш, марихуана) е нелегален наркотик. Притежанието, отглеждането и разпространението му са наказуеми съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП). На нелегалния пазар цената му варира от 5 до 25 лв. за грам в зависимост от качеството му, което се определя от концентрацията на THC (активната съставка) в него. Широкото му разпространение спомага за лесно снабдяване с него, дори се отглежда в домашни условия.

 

Употребата му се свързва с приповдигнато настроение, релакс и бягство от реалността. Канабисът засилва усещането на преживяваната в момента емоция, която не е задължително да е позитивна. Може да се получат зрителни халюцинации и до липса на спомени около употребата му – нарушава се краткосрочната памет. Употребата му сред тийнейджъри е широко разпространена. Някои го смятат за въвеждащ към други дроги.

Хората, които употребяват канабис, са „търсачи” на емоции (преживявания) „наготово”, но като всеки друг наркотик и канабисът има само временен ефект. След това настъпват вторичните или т. нар. нежелани ефекти – например чувство на глад, липса на концентрация и др.

Интересът към канабиса е особено голям през пубертета и юношеството, когато желанието за експериментиране е също толкова голямо. Данните от изследвания на национално равнище сочат, че определено канабисът е най-често употребяваното психоактивно вещество сред младите хора в България. 27, 1 % от учениците от ІХ до ХІІ клас поне веднъж в живота си са пушили канабис. Средната възраст на първа употреба остава ниска – между 16 и 17 години. Проучване сред студентите показва, че 32, 9 % от анкетираните (около 70 000 студенти) поне веднъж през живота си са употребили. 2, 6 % от тях декларират интензивна употреба – повече от пет пъти през последните 30 дни.

Употребата на хашиш или марихуана се случва сред всички възрастови групи, рангове и класи.
54, 3% от лицата, регистрирани в полицията за употреба на наркотици през 2005 г., са задържани за употреба на канабис.

 

 

Какво чувства употребяващият?

Активната съставка на хашиша и тревата (THC) засилва настроението на човека. Човек, който преди да употреби, се е чувствал потиснат, може в следствие на тревата да стане още по- нещастен. Обратно, ако се чувства добре, когато употребява, човекът ще се почувства още по-весел и щастлив, и ще усети ефектите на THC като приятни. В тези случаи употребяващият става напушен, еуфоричен и отнесен, усеща огромна тежест в ръцете и краката.

THC повлиява възприятията. Цветовете могат да се възприемат като по-интензивни; музиката – като по-динамична или интензивна. Усещанията за време и пространство се променят. Фантазията става луда. Някои хора имат внезапна спешна нужда от храна. Други се кикотят. Поради упойващите ефекти на THC канабисът се употребява често за релаксиране.

Случва се и точно обратното: някои хора могат да бъдат превзети от чувства на тревожност. При употреба на THC се нарушава координацията на движенията, устата пресъхва, кръвоносните  съдове в очите се разширяват и те се зачервяват, сърцето започва да бие по-бързо, понякога двойно по-бързо.

 

 

Води ли до пристрастяване?

Трябва да се прави разлика между физическата и психологическата зависимост. Говорим за физическа зависимост, когато тялото протестира при спиране на употребата на наркотика (синдром на абстиненция). Това се случва при хора, които са употребявали много трева или хашиш дълго време. Най-често срещаните симптоми на абстиненция са тревожност, загуба на тегло, безпокойство и безсъние. Употребата на трева, марихуана или хашишне води непременно до желание или нужда от употреба на по-твърди наркотици.

Психологическа зависимост означава, че употребяващият копнее все повече за веществото и не се чувства истински добре без него. Това се случва при някои употребяващи, най-вече при тези, които употребяват често (например всеки ден). Психологическата зависимост може дори да бъде по-силна, когато веществото се употребява за бягство от реалността, поради скука или когато човекът трудно намира смисъл в живота си. За такива употребяващи може ситуацията да се развие така, че да са важни само хашишът и тревата и нищо друго.

 

 

Какви са рисковете?

Човек, който не се чувства добре, не трябва да използва хашиш, марихуана или трева, защото шансовете да се почувства по-зле са големи.

 • Една по-голяма доза може да създаде както психически (интензивни чувства на тревожност или отпадналост), така и физически проблеми (от замаяност или гадене до паника или загуба на съзнание). Такива състояния се наричат препушване или психясване. В този случай единственото нещо, което може да се направи, е да се изчака. Може да се опитате да успокоите човека.
 • Препушването или “да ритнеш” като резултат от по-голяма доза, се случва най-вече сред употребяващи, които търсят максимален ефект – като млади хора, чуждестранни туристи. Рискът е голям и когато хашишът се яде, защото употребяващият няма възможност да измери точно колко вещество е консумирал.
 • THC намалява способността за концентрация, забавя времето за реакция и уврежда кратковременната памет. Логическото мислене става по-трудно и нишката на събитията в момента трудно може да бъде проследена. THC и писането на домашно, ученето или работата не вървят ръка за ръка. Шофирането под влияние на THC e много опасно и строго забранено.
 • Хората, които често употребяват големи количества, могат да повлияят негативно върху социално-емоционалното си развитие. Вместо да разрешават проблемите и да се учат от тях, те просто ги “издухват” заедно с неудовлетворението. Поведението на тези употребяващи носи риск от социална изолация.
 • Има свидетелства, че съществува връзка между употребата на канабис и началото на някои психични разстройства като шизофрения, депресия и тревожност.
 • Хора с психично разстройство или предразположеност към такова са рискова група за канабиса. Употребата на марихуана може да засили психичния проблем или предразположеност и не е препоръчителна.
 • Пушенето на джойнт обикновено води до дълбока инхалация в белите дробове и задържане на дима колкото е възможно повече. Димът на канабиса съдържа повече канцерогени дори от самия тютюнев дим. В дългосрочна перспектива може да се получи увреждане на  дихателните пътища.
 • Доказано е, че THC се предава чрез майчиното мляко. Същото важи за хашиша и тревата, както и за алкохола, никотина и другите наркотици, т.е. употребата по време на бременност и кърмене е крайно непрепоръчителна. Дълговременната употреба от страна на майката може да предизвика трайни промени в мозъка и имунната система на детето.
 • Колкото повече някой употребява, толкова по-големи са рисковете за него.

 

Разпознаване на проблематичната употреба

Употребата на канабис има ясни симптоми, както е описано в този текст. Наличието на такива симптоми обаче не е необходимо да е резултат от употребата на трева или хашиш. Проблематичната употреба се разпознава най-ясно, когато някой чувства нуждата да бъде друсан всеки ден и по този начин показва знаци за психологическа зависимост.

 

 

Как да помогнем на употребяващия?

В почти всяка среда се употребяват марихуана или хашиш. Затова винаги е възможно да срещнем някой напушен човек. Няма причина за паника. Опитайте се да го успокоите в тиха среда. Обикновено помага окуражаването и даването на храна и напитка. Ако човекът продължава да бъде дезориентиран или тревожен, трябва да се консултира с лекар.

Темата за канабиса трябва задължително да се обсъжда в сферата на образованието, младежките служби и семействата с деца. Абсолютната забрана не е много продуктивна. В такива случаи е по-възможно да се правят опити употребата да се скрие, а резултатът е избягване на всякаква дискусия. Употребата от време на време може да се превърне в проблематична, без да бъде усетена.

Следващите насоки са важни:

 • Необходимо е да сте добре информиран за ефектите и последствията от употребата на канабис (хашиш, трева, марихуана).
 • Разговор, в който липсват предразсъдъци и осъдително поведение, а има отвореност към употребяващия и неговите възгледи, би могъл да ни даде необходимата информация (вид на веществото, продължителност и начин на употреба, причините, които я провокират). Добре е да се знае, че системната употреба на канабис може да доведе до трудности в изпълнението на рутинни задачи. Съществуват знаци за проблематична употреба като понижаване на успеха в училище, натрупване на отсъствия, промяна в социалната среда (смяна на обичайния кръг от приятели или липсата на такива). В такива случаи има нужда от откровен разговор, в който да се изясни дали зад употребата не се крият някакви проблеми. Подготовката за такъв разговор е много важна и ако не се чувствате готови за него, можете да потърсите помощ от други хора с повече опит или от професионалисти.
 • Важно е да се поставят ясни граници. Правотата на родителя или на всяка друга авторитетна фигура е по-голяма, когато той се придържа към това, което е било решено преди.
 • Експериментирането на един млад човек няма бързо да премине в по-тежка употреба, ако не е отегчен, ако има способността да мисли независимо, да казва “не” и да се справя с неуспехите.
 • Оставете полето на комуникацията отворено; паниката и заплахите често наливат масло в огъня и постигат обратен на желания ефект.
 • Не се притеснявайте да помолите за съвет и да потърсите помощ, когато имате нужда.